"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Advocaat, bediende of zelfstandige?

Het risico op schijnzelfstandigheid bij het inzetten van freelancers is voor veel opdrachtgevers in ons land een grote zorg. Een wel heel bijzondere situatie is de voorbije jaren ontstaan in de advocatuur.

Opmerkelijke bijdrage in LegalNews.be van 30 juli jl. waarin de auteur Mr. Rob Valkeneers (advocaat-vennoot Omnius Advocaten) het heeft over de mogelijke wijzigingen in het statuut van advocaten.

Zelfstandigen of bedienden?

Hoe is het nu? Enerzijds verplicht de deontologie van advocaten dat advocaten zelfstandigen zijn. Anderzijds liet de RSZ zich reeds in 2005 ontvallen dat zij zich niet langer tolerant zou opstellen en niet langer automatisch zou aanvaarden dat alle advocaten zelfstandigen zijn en dat de kwalificatie (zelfstandige of bediende) zou moeten blijken uit de feitelijke omstandigheden.

Zijn advocaten zelfstandigen of bedienden? Dat is de vraag die nu voorligt bij Minister Geens. Blijkbaar een oude discussie, die nu weer oplaait na jaren stilte.

Meer lezen? Het volledige artikel vind je hier:

https://legalnews.be/gerechtelijk-recht/advocaten-bedienden-in-belgie-no-way-jose-legalnews-be/

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu