"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
Baromètre Freelance de juin 2017

Freelancers in België geven hun freelancebestaan 7,9 op 10

De Belgische freelancers zijn heel tevreden over hun statuut. Met een gemiddelde score van 7,9 op 10 genieten ze volop van hun freelancebestaan. Dat blijkt uit de resultaten van de Freelance Barometer juni 2017 van het kennisplatform NextConomy bij 250 respondenten.

Een 7,9 op 10. Dat rapportcijfer geven freelancers in België aan hun freelanceleven. Een mooi cijfer. En freelancers actief in de IT en in de financiële of administratieve sectoren scoren zelfs nog hoger.

Bijna driekwart van de respondenten van de Freelance Barometer verwacht dat 2017 een beter jaar wordt dan 2016. Dat komt omdat het aantal opdrachten stijgt, maar zeker ook omdat die interessanter worden. Freelancers die actief zijn in de wereld van marketing/communicatie of logistiek/supply chain hebben de meest positieve verwachtingen.

Freelancers die werken op operationeel niveau zijn het meest tevreden. 78% van hen verwacht een beter jaar, tegenover ‘slechts’ 68% van de freelancers op tactisch niveau. Freelancers actief in Vlaanderen zijn iets positiever ingesteld dan freelancers actief in Wallonië of Brussel, maar het verschil is verwaarloosbaar.

Voor- en nadelen

Freelancen is een leven met voor- en nadelen en niet voor iedereen weggelegd. Van alle deelnemers aan het onderzoek zegt minder dan 7% dat ze freelancen uit noodzaak. De rest doet dat uit vrije wil.

Gevraagd naar de voor- en nadelen gaven de deelnemers de volgende punten:

Top 3 voordelen

 • Ik ben mijn eigen baas (60%)
 • Ik kan mijn eigen projecten kiezen (50%)
 • De kans om nieuwe dingen te leren die me echt boeien (40%)

Top 3 nadelen

 • Minder sociale zekerheid dan loontrekkenden (56%)
 • Onzekere inkomsten (50%)
 • Vinden van klanten (43%)

Vinden van opdrachten

90% van alle respondenten zegt vooral opdrachten te vinden via het eigen professionele netwerk. LinkedIn wordt opvallend vaak genoemd. Met 50% is LinkedIn het tweede kanaal voor freelancers om aan opdrachten te komen.

30% krijgt projecten via ex-opdrachtgevers, bijna een kwart via intermediairs en 20% vindt opdrachten op gespecialiseerde websites voor freelancers.

Onderzoek

De Freelance Barometer bevroeg 250 freelancers uit België. De respondenten komen uit alle beroepsgroepen en regio’s met gelijkmatige verdeling over alle niveau-opdrachten (strategisch, tactisch of operationeel).

Het merendeel van de respondenten voert vooral langere opdrachten bij één opdrachtgever uit, een specifieke groep binnen de gehele freelancemarkt.

De  Freelance Barometer is een initiatief van NextConomy en zal regelmatig herhaald worden. NextConomy geeft met de Freelance Barometer een beter inzicht in de stand van zaken in de markt van freelancers, hun motieven en wensen.

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy

3 reacties op dit bericht

 1. Een 7,9 is zeker een goed gemiddelde en 250 respondenten redelijk representatief.
  Toch vraag ik me af of zij echt tevreden zijn. Ik hoor/lees namelijk vaak ‘geklaag’.

  Ik herken me als freelancer overigens in zowel de voor- als nadelen.
  Gaan jullie dit onderzoek nu jaarlijks uitvoeren?

  Lodi Planting
  Younicorn Branding – The branding of you

  • Dag Lodi, we gaan dit onderzoek om de zes maanden herhalen. En we hopen tegen dan ook wat meer bekend te zijn waardoor meer freelancers de enquête gaan invullen.