SLUIT MENU

Premie voor werkloze 45-plussers die zelfstandig worden

1.000 euro bruto per maand voor alle werkloze 45-plussers die zelfstandig worden. Dat is het voorstel dat minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) binnenkort lanceert in de Vlaamse regering. Op die manier wil hij oudere werklozen activeren.

“Vele werkloze ouderen twijfelen nu nog om een eigen zaak op te starten, omdat ze vanaf dag één geen inkomen meer hebben. Die premie moet hen over de drempel helpen”, zegt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters in de krant het Nieuwsblad op 26 juni 2017. Daarom wil hij elke 45-plusser die de sprong waagt, ondersteunen met een maandelijkse subsidie van 1.000 euro bruto. Die zou na drie maanden stelselmatig dalen en na twee jaar uitdoven.

Factoren die het ondernemerschap bij 45-plussers boosten

Steeds meer medioren opteren ervoor om zelfstandige te worden. Volgens de krant is de voorbije vijf jaar hun aantal verdrievoudigd. Een trend die Unizo-topman Karel van Eetvelt bevestigt. Wat is hun voornaamste motivatie om op oudere leeftijd zelfstandige te worden?

“Velen willen op die leeftijd voluit voor hun passie gaan en beseffen dat het nu of nooit is om hun droom na te jagen”, zegt Karel in de krant. Maar er zijn nog andere factoren zoals de vergrijzing, de vele herstructureringen binnen bedrijven en het zelfstandig statuut dat hip wordt.

Oneerlijke concurrentie

Ook Christine Mattheeuws, voorzitster van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) staat achter het voorstel van minister Muyters: “De leeftijd om te pieken als ondernemer ligt tussen de 40 en de 45 jaar. Ervaring loont bij zelfstandigen.” Maar zij wil dat elke 45-plussers die wil starten als zelfstandige die premie krijgt. “Anders creëer je oneerlijke concurrentie”, vindt ze.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert