SLUIT MENU

Professor Marc De Vos, keynote op de NextConomy Total Workforce Summit: “Voor de voorzienbare toekomst is er geen gebrek aan banen maar een acuut tekort aan arbeidskrachten.”

Hoe evolueren organisaties naar een toekomstgerichte en duurzame “Total Talent Management strategy”? Op 21 november organiseert NextConomy voor de tweede maal de Total Workforce Summit, een Engelstalig topevent, deze keer in het Brusselse Instituut voor Natuurwetenschappen, aka het ‘dinomuseum’. We blikken al even vooruit met gastspreker professor Marc De Vos.

Na de eerste succesvolle editie mogen de verwachtingen van HR- en inkoop -verantwoordelijken, bedrijfsleiders, HR-dienstenleveranciers en bemiddelaars zeker hoog gespannen zijn. Het wordt opnieuw een dag van leren, netwerken, reflecteren en actief deelnemen.

The big picture

Bij Nextconomy zijn we bijzonder blij dat professor Marc De Vos aanvaard heeft de openende keynote te houden. Als professor sociaal en Europees recht doceert en publiceert hij regelmatig over de Europese Unie, arbeidsmarkthervormingen, de pensioenen en de vergrijzing, de globalisering en de welvaartsstaat. Hij is als co-CEO actief binnen de denktank Itinera Institute, waarvan hij ook al van 2006 tot 2014 directeur was.

We gingen even op ‘voorbeschouwing’. In ons gesprek belooft hij zijn toespraak op te bouwen rond drie dimensies: 1) het grote plaatje: de trends in de wereld van werk, 2) de betekenis van die vele veranderingen voor organisaties en marktspelers en 3) zijn persoonlijke beleidsprioriteiten voor onze overheden.

De professor steekt meteen en vol vuur van wal. “Op HR-vlak beleven we in Europa de ‘perfecte storm’. We staan voor helse uitdagingen op het vlak van medewerkers vinden, motiveren, laten groeien en behouden. Op het demografische vlak kijken we naar een combinatie van vergrijzing en etnische cultuurverschillen. Op het sociologische vlak zien we grote generatiekloven ontstaan: het aankomende talent heeft totaal andere waarden, attitudes en verwachtingspatronen. Economisch heb je de verdere technologisering, de opkomst van AI, de energietransitie, het eind van de globalisering en de nieuwe industrialisatie. Deze vereisen totaal nieuwe vaardigheden en competenties. Daar bovenop komen er nog typisch Belgische structurele problemen: denk aan de daling van de kwaliteit van ons onderwijs, de moeilijke realisatie van kwalitatieve arbeidsmigratie, de regionale verschillen in de regelgeving en qua arbeidscultuur, onze geringe aantrekkelijkheid voor buitenlands toptalent… Erger nog, wij verliezen onze toptalenten aan  andere landen. En dan heb ik het hier nog niet eens over het welzijnsverhaal: de grote aantallen burn-out en de vele zieken die langdurig afwezig blijven. Ook dat los je niet op in 1,2,3.”

Als je al deze factoren zo achter elkaar ziet staan dan krijg je toch wat hoofdpijn, niet?

“Het bredere plaatje is er dus één van een klein land met een arbeidsmarkt die immense structurele uitdagingen heeft rond het inzetten, het valoriseren en het inclusief laten participeren van talent. Die uitdagingen en misstanden gaan al lang mee, maar zijn nooit opgelost. Er is nooit een echte verandering gekomen in het regelgevend kader of in de cultuur en de finaliteit van het sociale overleg. We slepen al die handicaps nu mee naar die perfecte storm.”

War for talent?

Over het talent zelf zal hij zich ook uitspreken: ons echt talent is schaars, niet enkel kwantitatief maar ook kwalitatief. Onze arbeidsmarkt is ook niet van die aard om het aanbod aan talent te vergroten.

“Er zijn ook enkele vragen die ik aan het publiek wil stellen: Men zegt altijd dat talent een ‘strategische issue’ is voor elke organisatie. Vindt u dat ook? Hoe strategisch gaat u om met talentbeheer? Welke competenties en talenten gaat u in de nabije toekomst nodig hebben? Hoe blijft u als bedrijf productief en winstgevend als talent veel schaarser zal worden? In welke mate zal de nieuwe technologie u daar nog in ondersteunen?”

Professor De Vos benadrukt dat we voortaan heel bewust en weloverwogen met alle talent zullen moeten omspringen, of dat nu binnen het bedrijf is of via het ecosysteem van dienstverlening daaromheen. Maar we zullen ook talent van buiten België moeten aantrekken. Je zal een internationaal ecosysteem moeten ontwikkelen rond je bedrijf,  werken met technologie en met virtuele teams en dit op meerdere locaties. Dat concept van “Total talent management” met allerlei systemen en contracten wordt een onvermijdelijke must.

Voor elk bedrijf wordt het nu een creatieve uitdaging om zijn ‘puzzel’ van het talent te leggen.

HR-verantwoordelijken gaan alles uit de kast moeten halen om over de juiste talenten te kunnen blijven beschikken: “De waardeketen van HR-verantwoordelijkheid wordt langer, begint vroeger en bevat meer stappen.”

Total Talent Management

“Total Talent Management is natuurlijk voor elke organisatie een ander verhaal. Ieder bedrijf gaat er op een eigen manier mee om, afhankelijk van de maturiteit en de strategische visie op het eigen talentbeheer en dit zowel met betrekking tot extern als vast talent.”

De schaarste op de arbeidsmarkt is in elk geval ook voor de komende jaren een structureel gegeven: de voortdurende instroom van het juiste nieuw talent zal nooit verzekerd zijn. De belangstelling voor niet-standaard contractvormen zal toenemen, net als de complexiteit van het talentbeheer zelf. Ook KMO’s gaan meer externe ondersteuning of ‘ontzorging’ nodig hebben om hun talentvraagstuk op te lossen.

De toekomst van werk begint vandaag. Wat is er nodig om daarin toekomstbestendig te zijn?

Marc De Vos zou geen echte professor zijn als hij niet al lang en grondig aan het nadenken was over oplossingen voor heel deze problematiek. Hij belooft op 21 november dus ook enige beleidsvoorstellen toe te lichten. Hij groepeert ze onder de noemer ‘Arbeid 4.0.’ Hij gaat daar dan graag over in gesprek met zijn publiek. Verwacht u dus aan een beklijvende boodschap en een dynamische Q&A!

If you are in HR, Talent Acquisition, Procurement or a business leader, join us again, after last year’s first and most successful edition, for a day of learning, networking, and valuable conversations on the innovative and sustainable Total Talent Management strategy.

Send an email to marleen@nextconomy.be to get your free ticket. Seats are limited so make sure to secure your spot now!

Aftermovie of the previous edition and pictures

NextConomy Total Workforce Summit is supported by our partners HAYS, WIGGLI, Connecting-Expertise, ProUnity, Nétive VMS en SOLVUS

Lees ook :

Philip Verhaeghe
Philip Verhaeghe is een onafhankelijk governance adviseur en een freelance redacteur over ondernemerschap en bestuur voor vakbladen, bedrijven en organisaties. Onderzoekt zowel de nieuwste trends als de klassieke uitdagingen die het verschil kunnen maken in de bestuurskamer of het directiecomité. Is als freelance redacteur ook actief voor onder meer Bestuurder”, “Guberna” en “Etion”. Werkte als algemeen secretaris voor VKW, het Instituut voor Bestuurders, Corgo en RNCI. Bekijk alle berichten van #Philip Verhaeghe