SLUIT MENU

Freelancers na corona: hersteld, maar nog niet volledig uit de zorgen

Heeft de coronacrisis er ingehakt bij de freelancers? En zo ja, hoe hard dan? Zijn de freelancers voldoende hersteld na die periode? Ontdek de trends en cijfers in het nieuwe Freelancer Focus-rapport 2024 van UNIZO.

Dit jaar brengt UNIZO al haar tiende Freelancer Focus-rapport uit. Het is een jaarlijks ‘fotomoment’, een momentopname waarbij de organisatie de freelancers in al hun facetten en gedaanten in beeld brengt. Hiervoor organiseerde ze een bevraging afgelopen zomer waaraan 233 freelancers in Vlaanderen en Brussel deelnamen.

Net als in voorgaande edities vind je in deze uitgave de standaardvragen en grafieken terug: aantal freelancers, diploma, type opdrachten, tarief, tevredenheid, kopzorgen, ambities … ? Het rapport is dit jaar voor de eerste keer ook aangevuld met enkele beleidsaanbevelingen.

Aantal freelancers toegenomen

Altijd iets om naar uit te kijken: is het aantal freelancers in Vlaanderen ook nu weer gestegen? En ja hoor, en wel met 5 procent tegenover 2023. Het aantal freelancers blijft dus jaar na jaar in onze regio toenemen. Over een periode van vijf jaar gaat het om een stijging van 32 procent. In augustus 2024 waren er in Vlaanderen 178.541 freelancers actief en in Brussel 39.384 freelancers. In onze hoofdstad nam het aantal freelancers toe met 3 procent tegenover vorig jaar en met 23 procent op vijf jaar tijd.

Over een periode van vijf jaar gaat het om een stijging van het aantal freelancers met 32 procent.

Herstel na corona

In het rapport vind je ook cijfers terug over het aantal gewerkte uren per week, het aantal factuureerbare uren per week en het uurtarief. Interessant hierbij is dat UNIZO ook onderzocht in welke mate de freelancer erin slaagt om met dit inkomen rond te komen.

De situatie voor de coronacrisis was overwegend positief: 78 procent van de freelancers verdiende goed tot zeer goed en hoefde zich geen zorgen te maken. 19 procent verdiende genoeg om rond te komen en 3 procent verdiende te weinig om niet in de problemen te komen.

Tijdens de coronacrisis van 2020 en 2021 werd het financieel plaatje minder rooskleurig. Slechts 60 procent gaf toen aan dat hij of zij momenteel goed tot zeer goed verdiende. 22 procent verdiende genoeg om rond te komen en maar liefst 18 procent gaf aan dat men te weinig verdiende en financiële problemen ervaarde.

In 2024 is de situatie terug geëvolueerd richting de situatie pre-corona: 71 procent verdient goed tot zeer goed en hoeft zich geen zorgen te maken. 21 verdient genoeg om rond te komen en 8 procent verdient te weinig om niet in de problemen te komen.

In 2024 is de situatie terug geëvolueerd richting de situatie pre-corona: 71 procent verdient goed tot zeer goed en hoeft zich geen zorgen te maken.

UNIZO’s Freelancer Focus-rapport 2024 laat zien dat de sector langzaam herstelt van de coronacrisis, maar dat de situatie voor veel freelancers nog niet helemaal terug is naar pre-coronaniveau. Hoewel een ruime meerderheid nu weer goed verdient, blijft een significante minderheid kampen met financiële onzekerheden. De veerkracht en groei van de freelancers zijn duidelijk, maar er is nog werk aan de winkel.

Lees het volledige Freelancer Focus 2024

Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert