SLUIT MENU

Waardeketens van Afrika naar Europa: de sleutel tot duurzame groei en migratiebeperking

Tegen 2030 zal 42% van de wereldwijde jongeren in Afrika wonen. Hierdoor biedt het continent een ongeëvenaarde bron aan arbeidskrachten. Prof. Michael Tanchum van de Universiteit van Navarra ziet in het opzetten van waardeketens van Afrika naar Europa een oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten in Europa én de arbeidsmigratie.

Prof. Michael Tanchum stelt dat het opzetten van waardeketens (een opeenvolging van operaties en samenwerkingen tussen verschillende bedrijven en sectoren, gericht op het creëren van toegevoegde waarde) in de verwerkende industrie en agrovoedingssector van Afrika naar Europa kan bijdragen aan het verminderen van de migratiedruk. Het creëren van lokale werkgelegenheid en het stimuleren van de Afrikaanse economie kan de relatie tussen Afrika en Europa heroriënteren naar wederzijds economisch voordeel.

Sterkere verbinding tussen Europa en Afrika

Naarmate de wereldwijde supply chains zich verder ontvouwen, zal Europa economisch steeds meer verbonden raken met Noord-Afrika en Sub-Sahara Afrika.  Tegen 2030 zal 42% van de jongeren wereldwijd in Afrika wonen, waardoor het continent over het grootste aanbod aan arbeidskrachten beschikt. Deze bron van arbeid, samen met goedkope grond en energie, maakt Afrika aantrekkelijk voor industrie en landbouw- en voedingsmiddelenproductie voor de Europese eindmarkt.

Tegen 2030 zal 42% van de jongeren wereldwijd in Afrika wonen, waardoor het continent over het grootste aanbod aan arbeidskrachten beschikt.

Agrovoedingsindustrie cruciaal voor aanpakken migratie

Afrika beschikt over het grootste deel van ‘s werelds onbebouwde landbouwgrond, heeft enorme onaangeboorde energiebronnen en ‘s werelds snelst groeiende beroepsbevolking.  Verder beschikt het continent over enorme hernieuwbare energiebronnen, waaronder zonne- en windenergie, die kunnen bijdragen aan duurzame productie.

Landbouw is momenteel goed voor 30% van het Afrikaanse BBP en 55% van de beroepsbevolking op het continent. De agrovoedingsindustrie is dus cruciaal voor het aanpakken van migratie.   De verplaatsing van de agrovoedingsproductie naar Afrika zal niet alleen helpen om het continent beter te voeden en door hongersnood veroorzaakte migratie te voorkomen, maar het zal ook een steeds belangrijker onderdeel van de Europese voedselzekerheid worden.

Modernisering van infrastructuur dringt zich op

Prof. Tanchum neemt Marokko als voorbeeld.  Het Noord-Afrikaanse loopt ver voor op andere Afrikaanse landen.  Het heeft met het Groene Marokko Plan en het Green Generation 2020-2030 plan zijn landbouwsector hervormd. Dat plan heeft geleid tot een stijging van de landbouwexport met 117% en 342.000 nieuwe banen.

Andere Afrikaanse landen, zoals Nigeria en Ethiopië, volgen dit voorbeeld met de modernisering van hun landbouwsector. Veel van die moderniseringen zullen in de nabije toekomst worden aangedreven door de aanzienlijke hernieuwbare energiebronnen van Afrika.

Wederzijds engagement en gecoördineerde aanpak noodzakelijk

De aanpak van de demografische wijzigingen in Europa en het verminderen van de migratiedruk in Afrika komt er niet zomaar.  Dit vereist evenwichtige partnerschappen, gezamenlijke agenda’s en het overwinnen van institutionele silo’s binnen de EU, lidstaten en publieke en private sectoren, schrijft Prof. Tanchum.

Hij pleit voor een gecoördineerde aanpak van de vraag naar arbeidskrachten in de ganse Europese Unie en voor de oprichting van samenwerkingsplatformen om Europese bedrijfsinvesteringen in de verwerkende industrie en de agrovoedingsindustrie in Afrika te bevorderen.

Waardeketens geen vervanging voor arbeidsmigratiebeleid

Prof. Tanchum concludeert dat waardeketens voor productie en agrovoeding van Afrika naar Europa kunnen miljoenen jonge Afrikanen van banen voorzien en hen beschermen tegen gevaarlijke overtochten naar Europa. Lokaal werk en de groei van het Afrikaanse BBP wordt hierdoor gestimuleerd.

Hij trekt nog een laatste belangrijke conclusie: een alomvattend en toekomstgericht beheer van arbeidsmigratie in Europa blijft noodzakelijk.  Investeringen in waardeketens van Afrika naar Europa kunnen dit niet vervangen.  Wel kunnen ze een belangrijk onderdeel van het Europese migratiebeleid worden.

Hier leest u het volledig blogartikel van Prof. Michael Tanchum voor het International Centre for Migration Policy Develoment.  


Marokko: een voorbeeld van succesvolle waardeketens

Marokko’s snelgroeiende automobielindustrie illustreert het potentieel van Afrikaans-Europese waardeketens. Deze sector vertegenwoordigt ongeveer 25% van het Marokkaanse BBP en biedt werk aan een kwart miljoen Marokkanen. Jaarlijks produceert de sector meer dan 700.000 voertuigen.  Verwacht wordt dat dit aantal tegen 2025 de kaap van 1 miljoen zal ronden, waarvan minstens een kwart elektrische voertuigen.

Deze groei is mogelijk gemaakt door investeringen in infrastructuur in combinatie met een bedrijfsvriendelijke houding en het Industrieel Versnellingsplan.  Europese autofabrikanten zoals Groupe Renault en Groupe PSA hebben fabrieken geopend in Marokko, die nu ongeveer 250 internationale bedrijven aantrekken die auto-onderdelen leveren. Leoni, een wereldleider in de productie van bedradingssystemen voor auto’s, heeft meer dan €60 miljoen geïnvesteerd in Marokko en biedt werk aan 17.400 mensen. Ook Chinese toeleveringsbedrijven vonden hun weg naar Marokko.


Lees ook :

Barbara Uyttendaele
Barbara is coach bij Tikhodza en freelance content creator. Ze heeft een liefde voor levenslang leren en een streven naar continue verbetering. Een loopbaan van 20 jaar in de wereld van HR-dienstverlening versterkte haar nieuwsgierigheid naar hoe de wereld van werk evolueert en hoe organisaties en talenten hiermee omgaan. Inspireren, challengen en motiveren zijn haar drijfveren om mensen en organisaties in beweging te brengen. *** Barbara est coach chez Tikhodza et créatrice de contenu freelance. Elle est passionnée de formation continue et s'engage à l'amélioration permanente. Une carrière de 20 ans dans le monde des services RH a renforcé sa curiosité pour l'évolution du monde du travail et la manière dont les organisations et les talents y font face. Son leitmotiv ? Inspirer, stimuler et motiver pour activer les gens et les organisations. Bekijk alle berichten van #Barbara Uyttendaele