"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Veel kansen voor organisaties, talent acquisition teams en leveranciers van hr-diensten

Bij NextConomy zijn we op een missie. Een missie om kennis en inzichten te delen over de veranderende wereld van (flexibel) werk, om te inspireren en om het debat te stimuleren. Op 25 januari jl. brachten we daarvoor onze NextConomy partners bijeen in Brussel voor een namiddag met ronde tafelgesprekken en veel netwerken.

NextConomy Partner Meetup

NextConomy trapte naar goede gewoonte het jaar af met een Partner Meetup. Samen het gesprek aangaan over enkele actuele arbeidsmarkt thema’s met al onze partners die de visie en missie van NextConomy steunen, het blijft telkens een fantastisch gebeuren! Erg boeiend om te zien hoeveel ideeën in alle openheid worden gedeeld, en vooral ook hoeveel nood er is om (nog) meer kennis en duiding te krijgen over wat speelt rond flexibele arbeid.

Omdat we zelf zeker niet alle wijsheid in pacht hebben, halen we er op deze Partner Meetups ook steeds een expert bij. Dit jaar was dat niet anders, en hebben we het genoegen gehad om Wim Davidse te mogen verwelkomen.

Met een academische achtergrond, maar ook vele jaren ervaring op directie niveau in de staffing wereld, is Wim perfect geplaatst om de vertaalslag te maken van wat we zien gebeuren in de wereld van werk naar kansen voor bureaus en bij uitbreiding voor talent acquisitie in organisaties zelf.

De toekomst van werk is flexibel

Wim toonde aan dat in de meeste organisaties talent, helaas, nog steeds onvoldoende of zelfs niet op de agenda van het C-niveau staat. Talent is nog steeds geen prioriteit.

In tussentijd neemt de motivatie en verbondenheid van werkenden met die organisaties dramatisch af.

Managers begrijpen hun medewerkers niet.

En dat heeft grote gevolgen.

Een daarvan is dat bedrijven zo hun eigen schaarste creëren.

Een andere vaststelling: in deze turbulente tijden kunnen organisaties enkel overleven door wendbaar en flexibel georganiseerd te zijn. Ze moeten snel inspelen op alles wat in hun omgeving speelt. De economie groeit nog steeds en de vraag naar arbeid is nog nooit zo hoog geweest. Sterker nog, de vraag zal blijven toenemen.

Werkenden van hun zijde denken post-corona anders over de plaats van werk in hun leven: ze willen minder uren werken, zelf bepalen waar en wanneer ze werken, ze willen meer zelfsturend zijn, meer autonomie en flexibiliteit.

Die combinatie maakt dat organisaties dringend moeten afstappen van de idee dat iedereen enkel met een fulltime vast contract kan bijdragen aan hun succes. Er zullen zeker nog werkenden zijn die de voorkeur geven aan de (zogenaamde) zekerheden van een vast contract. Maar een groeiende groep mensen is op zoek naar meer flexibele vormen van samenwerking.

Bedrijven die hier niet op inspelen, creëren hun eigen schaarste.

Conclusies?

Werk 4.0 is nodig: zet de verzuchtingen van werkenden voorop, speel in op hun behoeftes.

De toekomst van werk is flexibel: benut de vele vormen van flexibele arbeid om meer talenten aan te spreken en aan je te binden.

Wat een kansen voor slimme organisaties, hun Talent Acquisition teams, maar ook voor leveranciers van hr-oplossingen!

Lees ook:

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu

Laat een reactie achter