SLUIT MENU

Werkbaar werk, technologie als reddingsmiddel?

Meer mensen aan het werk. Werkenden langer aan de slag houden. Twee domeinen waar de Vlaamse overheid sterk op inzet om een werkzaamheidsgraad van 80% te halen en de krapte op onze arbeidsmarkt aan te pakken. Innovatieve technologie speelt daarin een cruciale rol, vooral voor de maakindustrie.

Proeftuin Industrie 4.0

Sinds 2022 en over een periode van 3 jaar investeert de Vlaamse Overheid via VLAIO in een Industrie 4.0 Proeftuin voor Werkbaar Werk. Doelstelling is om mensen van beroeps actieve leeftijd, die nu niet actief zijn of een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, te activeren. Maar ook mensen die nu al actief zijn, wil men ondersteunen zodat ze langer, liefst tot aan de pensioengerechtigde leeftijd, actief kunnen blijven.

Foto Tom Mondelaers, VLAIO Projectadviseur Industrie 4.0

 Met de proeftuin wordt onderzocht hoe innovatieve technologieën een oplossing zijn in het optimaliseren van werkbaar werk. “Exoskeletten, cobots, virtual reality of digitale werkinstructies kunnen jobs zowel fysiek als mentaal meer draagbaar maken”, verklaart Tom Mondelaers van VLAIO bij de voorstelling van de eerste resultaten.

Hiervoor werd bij leerwerkbedrijf Open Atelier in Pelt een demozaal opgebouwd die deze moderne innovaties bijeenbracht. Er werden onder andere co-bots tentoongesteld, robotische armen die als het ware als collega naast werknemers staan en de nodige ondersteuning kunnen bieden op de werkvloer. Een dashboardsysteem dat elke stap van een proces kent, in beeld kan brengen en real-time kan opvolgen zorgt ervoor dat werknemers nooit een stap in een proces kunnen missen. Augmented Reality kan dan weer poetshulp bieden door onzichtbaar vuil in te kleuren, om zo het verschil tussen propere en vuile oppervlakten duidelijk te maken.

De helft heeft geen werkbaar werk

Veel werknemers in de industrie ervaren een hoge werkdruk, fysieke belasting of eentonigheid van het werk. Werkbaar werk realiseren in Vlaanderen is daarmee een belangrijke uitdaging. Uit onderzoek blijkt immers dat de helft van de Vlaamse werknemers aangeeft te kampen met lage betrokkenheid, psychische vermoeidheid, gebrekkige leermogelijkheden en/of slechte werk-privé-balans.

Hoe werkbaar werk realiseren?

Arbeidsinhoud heeft te maken met werkplezier, werkdruk, lichamelijke belasting, autonomie, afwisseling in het werk en sociale steun van collega’s en leidinggevenden. Goede werkomstandigheden worden ook mee bepaald door zaken zoals temperatuur van de werkplek, afwezigheid van lawaaihinder door machines of collega’s.

De uitdaging is om technologische oplossingen, die gericht zijn op een specifiek knelpunt, zodanig te integreren dat de werknemers centraal staan opdat ze hun werk op een gezonde manier en met het nodige werkplezier doen. In 2022 werden ook proeftuinacties gelanceerd die inzetten op de menselijke kant van het verhaal: hoe accepteren medewerkers nieuwe technologie, aanleren én toepassen?

Meer weten? Kijk op de website van VLAIO

Dirk Torfs, Flanders Make; Herman Derache, Sirris; Koen Cools, Open Atelier; Ezra Dessers, KU Leuven; Kris Van de Voorde, IMEC

Lees ook:

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu