"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Werkgever moet extra RSZ betalen wanneer die teveel dagcontracten voorlegt

Werkgevers die interimkrachten te vaak met flexibele dagcontracten laten werken, moeten vanaf 2023 extra RSZ-bijdrage betalen. Dat hebben de sociale partners beslist in de Nationale Arbeidsraad.

Vanaf januari moeten bedrijven een bijzondere RSZ-bijdrage betalen per uitzendkracht per dag, vanaf het ogenblik dat ze per semester 40 opeenvolgende dagcontracten toekennen. De bijdrage stijgt wanneer het aantal dagen stijgt: bij 40 tot 59 opeenvolgende dagcontracten gaat het om 10 euro, bij meer dan 100 dagen loopt het bedrag op tot 40 euro per uitzendkracht per dag.

Veel werkgevers bieden interimmers een dagcontract aan. Tussen 2015 en 2020 kreeg de helft van deze groep zo’n contract aangeboden. En dat zorgt voor veel onzekerheid, zeggen de vakbonden. Volgens de werkgevers zijn zo’n contracten nodig omdat ze hiermee kunnen inspelen op pieken en dalen binnen hun productie. Maar volgens de vakbonden worden die dagcontracten ook voorgelegd in situaties waarin die niet noodzakelijk zijn.

Opinie vakbonden

“We merken dat het eigenlijk een businessmodel geworden is”, zegt Ortwin Magnus van de socialistische vakbond ABVV. “Terwijl er verschillende nadelen zijn voor werknemers met dagcontracten: zo weten ze vaak pas laat of ze morgen ook werk hebben. Als ze ziek worden, krijgen ze geen contract en moeten ze gaan stempelen in plaats van een gewaarborgd loon te krijgen. Ook bij een geboorte of overlijden hebben ze geen recht op klein verlet wat normaal door de werkgever betaald wordt, maar moeten ze ook gaan stempelen.”

Piet Van den Bergh van de christelijke vakbond ACV : “Tijdens de covidcrisis hebben we gezien dat het heel moeilijk is om mensen met een dagcontract aan een tijdelijke werkloosheidsuitkering te helpen. Als er voor een vaste werknemer geen werk is, valt die terug op een uitkering. Maar dat recht heb je dus niet met een dagcontract. Daarom is het belangrijk dat die uitzendkrachten ook langere contracten krijgen.”

Opinie werkgeversorganisaties

“Dagcontracten zijn een belangrijk instrument voor ondernemingen om competitief te kunnen blijven en om snel en efficiënt in te kunnen spelen op de onvoorspelbaarheid van de economische realiteit”, klinkt het bij de werkgeversorganisaties VBO, Federgon, Unizo, UCM en Unisoc. Toch kunnen zij zich vinden in het bereikte akkoord: “Enerzijds wordt de noodzaak van het gebruik van opeenvolgende dagcontracten opnieuw erkend, maar anderzijds wordt ook de boodschap versterkt dat oneigenlijk gebruik moet worden bestreden, en dat volgens het principe “de gebruiker betaalt”. Dat is een logisch sluitstuk in onze aanpak.”

Bron: Belga en VRT nieuws

Lees ook :

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy