"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Freelancers en freelanceplatformen: een goede match?

Wat zijn de meest relevante freelanceplatformen? En welke andere kanalen mag je niet uit het oog verliezen om opdrachten te vinden? Enkele freelancers getuigen.

Welke freelanceplatformen vinden jullie betrouwbaar? En welke kanalen vinden jullie even belangrijk om klanten te zoeken? Freelancers Anne (Satiata Webdesign), Hans (Vanilar), Anja (Apexpro), Julie (Dhaene Consulting) en Roel (Conci) delen hun mening.

Welke freelanceplatformen vinden jullie betrouwbaar en waarom?

Hans: “Als grafisch ontwerper en webdeveloper verkies ik de platformen waarbij je direct een opdracht aanneemt via de website zelf en de betalingen ook regelt via die site. Zo voorkom je het probleem dat klanten te laat of zelfs niet betalen.”

Anja: “Ik geef advies en opleiding in aanbestedingen. Daarnaast werk ik ook als inkoper. Tot nu toe heb ik enkel Freelance Network geprobeerd. Ik heb me ook ingeschreven op niet-betalende diensten van andere platformen, maar via die heb ik nog geen opdrachten gekregen.”

Julie: “Ik ben sinds kort aan de slag als freelance recruiter. Onlangs heb ik zelf een profiel aangemaakt op Go4freelance en ik heb al een aantal zoektochten gedaan naar het juiste talent voor mijn klanten. Met succes. Ik heb reeds een paar interessante kandidaten ontmoet.”

Roel: “Belgian Video Creators is de ontmoetingsplaats voor Belgische filmmakers. Omdat bij onze job als filmmaker vaak samengewerkt wordt tussen freelancers is dat wel een goed platform om opdrachten te vinden of andere jobgerelateerde info uit te wisselen.”

Welke andere kanalen vinden jullie even belangrijk om opdrachten of talent te vinden?

Anne: “Ik vind freelanceplatformen te duur voor wat het opbrengt en er is te veel concurrentie van freelancers die ver onder de prijzen werken. Als webdesigner vind ik netwerken en zelf prospecteren succesvoller.”

Anja: “Netwerken en inschrijven bij gespecialiseerde bureaus levert meer op volgens mij.”

Hans: “Wie in de creatieve sector zit, kan ook gratis zijn portfolio delen op platformen zoals Dribbble en Behance. Recruiters raadplegen die regelmatig op zoek naar nieuw talent.”

Julie: “LinkdIn! Ik ben zo blij met dit platform. Ik ben er sinds 2012 actief op en consistent bezig met het uitbreiden van mijn netwerk. Ondertussen staat de teller op +8.000 connecties.”

Welke tips heb je nog voor andere freelancers?

Hans: “Onderschat de waarde van marketing niet, ook al heb je geen bedrijf maar een eenmanszaak.”

Anja: “Mond-aan-mondreclame werkt echt goed en via een nieuwsbrief en social media je kennis verspreiden.”

 

Heb jij je geregistreerd op een freelanceplatform? Deel ons jouw ervaring in een reactie hieronder.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert