"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Een goede coach helpt je om te onderzoeken wat jij wil en niet wat je denkt wat mogelijk is”

Waarom zou je als freelancer een coach inschakelen? Welke meerwaarde biedt de samenwerking en hoe vind je een coach?

“Een goede coach helpt jou om kritisch na te denken over je freelanceleven en de doelen die je wil bereiken”, zegt business coach Gerrit Vromant.

“Een coach helpt jou om kritisch na te denken over je ondernemerschap en stimuleert je om nieuwe mogelijkheden te vinden”, steekt Gerrit van wal. Samen met zijn partner Elke Gunst stampte hij Youtopia uit de grond waar ze coaches helpen om hun business te doen groeien.

Welke type coaches zijn interessant voor freelancers?

Gerrit: “Als freelancer heb je een eenvoudig businessmodel. Met een paar vaste opdrachtgevers heb je snel een stabiel inkomen. Wanneer je tevreden bent met je klanten, het aantal uren dat je werkt, met wat je verdient … dan hoef je niet veel meer aan marketing aan te doen.”

“Maar als je droomt van meer klanten of een ander verdienmodel dan bijvoorbeeld het uurtje-factuurtje, dan ga je moeten kiezen voor een andere business. En dat is niet zo eenvoudig. Want als freelancer zit je vaak vast in wat je kent en zie je niet altijd meteen je troeven. Een coach helpt jou om je denkprocessen bij te sturen en om je te focussen op je doelen, wat je echt wil en wat bij jou past.”

Blinde vlekken

Waarom zou je als freelancer een coach inhuren?

“We hebben allemaal onze blinde vlekken. Dingen die we voor waar aannemen, maar die dat niet persé zijn en soms zelf flagrante leugens zijn. Zoals het uurtarief dat je op je werk plakt, vaak gebaseerd op het bedrag dat anderen vragen. Een coach wijst jou op de dingen die je nu doet en die je van je doel afhouden.”

“Zo denken veel freelancers dat ze maximaal 100.000 euro per jaar kunnen verdienen. Dat is inderdaad een mooie omzet, maar wie heeft nu exact bepaald dat dat het maximum is? Niemand. Door op een andere manier te werken, kan je nog meer verdienen. Een goede coach helpt je om te onderzoeken wat jij wil en niet wat je denkt dat mogelijk is.”

“Verwacht wel niet van jouw coach dat die jouw problemen gaat oplossen. Dat moet je zelf doen. Maak dus tijd vrij voor je traject, doe de denkoefeningen die je opgelegd krijgt …

Hoe herken je een goede coach?

“Neem daarin je verantwoordelijkheid. Op social media zie je veel advertenties van coaches die hun diensten of producten verkopen. Stel je steeds de vraag of je die diensten nodig hebt. Check de persoon: leidt die het leven en de business die je ook graag wil, heeft die een manier van werken die bij jou past, wil jij op dezelfde manier omgaan met je social media, marketing …? Kortom, past wat die voorstelt bij jou?”

“Ga ook de coach die je interesseert volgen. Wat post hij of zij op social media? Vraag ook na bij anderen en bel de coach eventueel op.”

“Denk ook na over het coachingtraject zelf. Wat heb jij het liefst: een één-op-één-gesprek, online in een groep, een live event of een internationaal congres? Elke formule heeft zijn voor- en nadelen.”

Heb jij zelf al samengewerkt met een coach?

“Uiteraard. Ik laat me regelmatig coachen en ik volg heel veel online programma’s. Elke en ik zijn graag pioniers in ons vakgebied en leren dus continu bij. Elk jaar spenderen we ongeveer 50.000 euro aan cursussen, coaching en persoonlijke ontwikkeling.”

“Trouwens, achter elke goede coach staat een goede coach. Je laten begeleiden is belangrijk wanneer je vooruit wil gaan.”

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert