"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hoe word je een goede coach?

Denk je er als freelancer erover na om coach te worden? Maar weet je nog niet goed hoe je de eerste stap zet? Business coach Gerrit Vromant legt uit hoe jij een goede coach wordt.

Na een carrière als freelance media specialist besliste Gerrit Vromant om samen met zijn partner Elke Gunst coach te worden … van coaches. Samen richtten ze Youtopia op, waarbij ze coaches helpen om hun business te doen groeien. Wie beter om te vragen hoe je als freelancer een goede coach wordt?

Pioniers van mensgerichte marketing

“Ik merkte snel dat ik liever aan mijn klanten leer hoe ze hun social media en marketing moeten beheren, dan dat ik het voor hen doe”, steekt Gerrit van wal. “Sindsdien focussen we ons op het maken van online programma’s, podcasts en masterclasses, specifiek voor coaches.”

“We kozen bewust voor die doelgroep omdat wij onszelf zien als pioniers van mensgerichte marketing waarbij je jezelf verkoopt als mens aan andere échte mensen. En dat is precies wat coaches doen. Zij verkopen zichzelf en daarom vinden we het fantastisch om met hen samen te werken”, aldus Gerrit.

Op social media zie je dat veel advertenties van freelancers de stap naar het coachschap wagen. Hoe zie jij die evolutie?

Gerrit Vromant: “Ik vermoed dat je verwijst naar de advertenties waarbij een coach poseert met hun Lamborghini, villa of privé-jet met de belofte dat je dat ook kan verdienen als je hun traject volgt. Die tijd is gelukkig voorbij. Er kwam heel veel reactie op dat soort advertenties, we kregen er massaal een degout van.”

“Die trend is geëvolueerd naar mensgerichte marketing waarbij authenticiteit en transparantie centraal staan. Mensgerichte marketing werkt fantastisch goed.”

“Wees jezelf”

Welk advies heb je voor freelancers die coach willen worden?

“Een coachopleiding volgen is altijd een goed idee. Je leert daar de juiste technieken en hoe je moet omgaan met bepaalde situaties.”

“Kies ook een specialiteit. Er is niet zoiets als een coach. Je bent een coach in iets zoals een rouwcoach, kindercoach, loopbaancoach …”

“Durf aan marketing te doen. Het zou fantastisch zijn mochten de klanten zomaar naar jou toekomen, maar zo werkt het helaas niet. Toon jezelf, maak je aanbod bekend, weet wat je markt wil, kom uit je kot en uit je comfortzone.”

Welke verdienmodellen zijn er mogelijk als coach?

“Veel startende coaches beginnen met individuele sessies met een uurtarief. Het is een goed idee om meteen een traject of een reeks van individuele sessies op te stellen. Hierdoor kan je met je klant dieper werken op de nood waardoor je betere resultaten boekt.”

“Je kan er ook voor kiezen om online programma’s te maken, een membershipformule uit te werken, events te organiseren, partnerdeals af te sluiten … De mogelijkheden zijn legio.”

Wat maakt iemand een goede coach?

“Wees jezelf. Iedereen heeft zijn persoonlijkheid en iedereen kan een goede coach worden. Klanten kiezen voor jou als coach om jou als persoon. Logisch ook, want jullie gaan voor een tijd een persoonlijke relatie aan. Toon daarom oprecht wie je bent. Wanneer je dat doet in je marketing, ga je de juiste klanten aantrekken en ben je voor hen een goede coach.

Lees hier deel 1 van dit interview.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert