"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Eenmanszaak of vennootschap: welke ondernemingsvorm past jou het best?

Hoe betaal ik als freelancer zo weinig mogelijk belastingen en sociale bijdragen? Dat is de eerste vraag die elke boekhouder krijgt van de klant. Tip één: kies de juiste ondernemingsvorm.

Een eenmanszaak, besloten vennootschap, naamloze vennootschap … in ons land bestaan er verschillende ondernemingsvormen met elk hun eigen spelregels. “Bij de keuze van een ondernemingsvorm hou je het best rekening met de juridische, fiscale en administratieve factoren”, zegt Niels Van Rijsselberghe, Scout Ondernemen bij het accountants- en advieskantoor SBB tijdens de NextConomy Mini Learning Eenmanszaak of vennootschap? Maakt het een juridisch verschil? van 8 juni 2021.

Juridisch

“Het grote verschil tussen een eenmanszaak en een vennootschap is dat er bij de eerste vorm geen opsplitsing is tussen je privévermogen en het vermogen van je onderneming. Hierdoor ben je onbeperkt aansprakelijk. Bij een vennootschap is je aansprakelijkheid beperkt”, zegt Niels.

Een kanttekening: kies je voor een besloten vennootschap dan geldt de eerste twee jaar een oprichtersaansprakelijkheid.


Gouden tip: zorg steeds dat je contracten met je opdrachtgevers, inclusief de algemene voorwaarden, in orde zijn.


Lees ook

Fiscaal

Hoeveel schiet er netto nog over van mijn inkomsten? Dat is de tweede vraag die elke boekhouder voorgeschoteld krijgt. “De belastingdruk voor eenmanszaken stijgt snel naar 45 à 50 procent van de winst”, getuigt Niels. “Via een vennootschap kan je die druk verkleinen tot zo’n 20 procent.”

Bekijk samen met je boekhouder welke ondernemingsvorm het meest interessant is voor jou. “De vorm is afhankelijk van je gezinssituatie, het netto-inkomen dat je wil, je langetermijndoelen, hoe snel je geld nodig hebt van je zaak voor privégebruik …”, duidt Niels. “Een vennootschapsvorm moet je eerder zien als een soort van spaarpot. Je kan niet meteen aan je geld, maar op lange termijn kan je fiscaal voordelig geld opnemen.”

Voor freelancers die werken van de ene opdracht naar de andere is die keuze minder eenduidig, want de ene maand verdienen ze goed, terwijl de andere maand er bijna niets binnenkomt. “Bekijk je inkomsten over een periode van een drietal jaar en baseer hierop je keuze”, adviseert Niels.


Tip: bereken je inkomen via de bruto-netto-calculator van SBB.


Lees ook

Administratief

“Een eenmanszaak is snel en gemakkelijk opgericht en ook de boekhouding is eenvoudig. Je hoeft enkel je omzet en kosten bij te houden”, vertelt Niels.

“Een vennootschap oprichten is iets duurder”, vervolgt hij. “Bij sommige vormen moet je naar de notaris stappen en duurt het een aantal dagen of weken vooraleer je onder die vorm aan de slag kunt.”

Over de webinar

Heb je de webinar gemist maar wil je meer info over jouw ondernemingsvorm? Hieronder vind je de opname Eenmanszaak of vennootschap? Maakt het een juridisch verschil? Op een heel heldere manier, legt Niels Van Rijsselberghe jou alles uit over dit onderwerp.

Op 15 organiseert NextConomy nog een gratis webinar over met als thema ‘Internationaal rekruteren en samenwerken – denk aan deze legal topics!’. Schrijf je snel in!

 

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert