"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Financiële impact van corona – GIG talks #2

In deze (tweede) episode van onze GIG talks lees je hoe onze freelancers de crisis financieel ervaren hebben.

De gevolgen van COVID-19 lieten zich ook merkbaar voelen in de portefeuille van onze freelancers. Waar er eerder ruimte was om te werken aan een financiële buffer of om overschotten te investeren in de groei van het bedrijf, zagen heel wat freelancers hun inkomsten slinken. Gelukkig werd er voor freelancers die werken onder het statuut van “zelfstandige” enkele steunmaatregelen het leven in geroepen door de overheid.

Caroline

Caroline had het jaar vooraf een kleine financiële buffer opgebouwd en kon daar gelukkig op terugvallen. “Ik heb bewust zo weinig mogelijk subsidies aangevraagd”. Voor enkele afzonderlijke maanden vroeg ze het overbruggingsrecht en de compensatiepremie aan. “Ik hou mijn hoofd boven water maar het is jammer om te zien dat de buffer waar je zo hard voor gewerkt hebt, nu weg is.”

Het overbruggingsrecht werd door de overheid in maart 2020 in het leven geroepen om ondernemers te steunen die verplicht hun werkzaamheden moesten stilleggen. Ook tijdens de tweede golf (juni tot december) kunnen freelancers die niet of onvoldoende konden opstarten weer beroep doen op deze premie. Naast het overbruggingsrecht zijn er tal van andere steunmaatregelen zoals de hinderpremie en de compensatiepremie voorhanden. Daarnaast krijgen zelfstandigen ook nog een aantal broodnodige gunstmaatregelen zoals uitstel van belastingen en btw.

Kurt

Ook Kurt deed beroep op de steun van de overheid, de subsidieregeling was zijn redding.“Ik kwam helaas voor elke premie in aanmerking en ze waren erg welkom met een lege agenda”. Maar wat vonden freelancers eigenlijk van manier waarop de overheid de steun regelde? Sabine, expert in subsidies, merkt op dat de subsidieregeling tiptop geregeld werd. “De overheid heeft een enorme bijdrage geleverd om ervoor te zorgen dat we zoveel mogelijk het hoofd boven water konden houden.” Momenteel lezen we dat de overheid tijdens de eerste golf al meer dan een miljard euro heeft gestopt in het toekennen van premies.

Thibault

Maar niet iedereen moest beroep doen op deze premies. Voor sommigen was de corona-crisis wel lucratief. Freelancer Thibault zag namelijk hoe hij tijdens de lockdown heel wat kon besparen op transportkosten. “Ik reken geen transportkosten aan, omdat ik vind dat deze geen meerwaarde hebben voor mijn klanten, daar het thuiswerken spaarde ik deze kost uit”.

Lees hier over de impact van de coronacrisis op freelancers in GIG talks #1

GIGHOUSE is een digitaal matchingplatform dat op een snelle en efficiënte manier streeft naar de perfecte match tussen freelancers en opdrachtgevers. Een diepgaande screening en een kwalitatief matchingproces dat rekening houdt met zowel hard skills als cultural fit, zorgt voor duurzame samenwerkingen tussen freelancer en opdrachtgever. Bekijk alle berichten van GIGHOUSE

Eén reactie op dit bericht

  1. >>freelancers die werken onder het statuut van “zelfstandige”

    Waarom zelfstandige tussen quotes?
    Freelancers zijn *per definitie* zelfstandigen, in hoofd- of bijberoep.

    Niet zelfstandig, dan geen freelancer.