"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Vrienden zijn belangrijk, kennissen nog belangrijker

Nauwe vrienden zijn belangrijk, maar onderzoek toont aan dat ons netwerk van kennissen bijdraagt tot ons geluk, kennis en saamhorigheidsgevoel.

In 1973 publiceerde professor sociologie aan de Stanford Universiteit Mark Granovetter de studie The Strength of Weak Ties. Tot dan toe dachten wetenschappers dat het welzijn van een individu vooral afhing van de kwaliteit van de relaties met goede vrienden en familie. Granovetter liet zien dat kwantiteit er ook toe doet.

Nieuwe job

Granovetter ondervroeg 282 werknemers uit Boston en ontdekte dat de meesten van hen (84%) hun baan vond via een contact die ze slechts af en toe zagen. Vrienden waar je veel tijd mee doorbrengt, bevinden zich vaak in dezelfde leefwereld en beschikken daardoor over dezelfde informatie als jij. Daarom ben je afhankelijk van toevallige contacten om nieuwe mogelijkheden te vinden. Dus hoe meer kennissen je hebt, hoe beter.

De corona-pandemie heeft een invloed op ons netwerk van losse contacten en de voordelen die we daaruit halen. Door de crisis stimuleren steeds meer bedrijven het thuiswerken en het samenwerken via virtuele werkplekken. Voor de medewerkers biedt dat een grotere flexibiliteit in hun werk-privébalans, maar hierdoor krimpen ook hun sociale netwerken.

Mentaal welzijn

Sandstrom, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Essex, onderzocht in hoeverre mensen geluk ontlenen aan hun ontmoetingen met kennissen en toevallige contacten. Ze vroeg aan een groep respondenten om een overzicht bij te houden van al hun sociale interacties.

Uit het onderzoek blijkt dat deelnemers met grotere netwerken van losse contacten over het algemeen gelukkiger waren en dat ze op dagen met veel toevallige interacties had, zoals een lokale barista, een buurman of een lid van de yogales meer geluk en een groter gevoel van saamhorigheid ervoeren.

Gedragsverandering

Uit de studie van Granovetter blijkt ook uit dat onze kennissen of toevallige ontmoetingen ons gedrag en hoe we de wereld ervaren, bijsturen. De gesprekken met dat netwerk leren ons hoe anderen met moeilijke situaties omgaan zoals een lockdown.

Daarom zijn toevallige of losse contacten zo belangrijk. Zelf wanneer er regels van social distancing gelden. “We zijn allemaal nieuwsgierig om te zien wat anderen doen en hoe ze zich aanpassen, zodat wijzelf leren hoe we ons moeten gedragen”, zegt Sandstrom.

Een lockdown maakt zulke ontmoetingen zeldzaam voor ons allemaal. Maar social media kan de rol van facilitator deels overnemen, zegt ze.

Oproep

Heb je tijdens de coronacrisis nieuwe mensen ontmoet via social media? Vertel ons dan hoe en waarom. Laat je verhaal achter in een reactie hieronder.

Bron: Why your ‘weak-tie’ friendships may mean more than you think

 


Dag van de Freelancer 2020

Op 17 september 2020 organiseert NextConomy samen met Jellow en Unizo ‘Dag van de Freelancer 2020’. Tijdens deze online editie van Dag van de Freelancer gaan we niet alleen samen met enkele experts en ervaringsdeskundigen tips en inzichten delen. Neen, ook dit jaar krijg je de meest opmerkelijke resultaten uit het Freelancer Focus rapport in primeur voorgesteld. En we voorzien ook de mogelijkheid om online te netwerken.

Meld je dus tijdig aan en mis deze gelegenheid niet om je netwerk uit te breiden, waardevolle contacten te leggen en kennis op te doen.

Dag van de Freelancer is voor freelancers, maar ook voor hun opdrachtgevers!

Dat wil zeggen HR-managers, inkopers, bedrijfsleiders en alle andere belanghebbenden die betrokken zijn bij de wereld van freelancen.

Alle informatie en aanmelden.


 

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert

Eén reactie op dit bericht

  1. Zeer herkenbaar. Onze open coffee werd tijdens corona een online open coffee. Nieuwe professionels en zakenmensen ontmoeten via Zoom. Elke maand kun je jezelf aan 25 mensen voorstellen die net als jij hun netwerk willen uitbreiden.

    De online open coffee is een blijver. Ook na corona omdat we gemerkt hebben dat dit eerste contact leggen perfect online kan.