"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Bereken welk dagtarief je nettoloon evenaart

Securex lanceert simulatietool voor startende freelancers

Wat je motieven ook zijn om te dromen van het ondernemerschap, leg die droom niet al te gemakkelijk opzij. Misschien heb je een schitterend idee dat je graag op de wereld loslaat. Misschien lonkt de vrijheid en zit het strakke werknemerskeurslijf je te strak. Of misschien zie je je talenten openbloeien wanneer je je expertise met anderen deelt.

To freelance or not to freelance

Dat je niet zomaar onbezonnen het avontuur induikt? Begrijpelijk. Je droom najagen is één, je zekerheden overboord gooien twee. Wil dat zeggen dat die droom niet voor jou is weggelegd? Waarom dan wel voor anderen? Dit is geen pleidooi om meteen het avontuur in te duiken. Neen. Ieder zijn eigen ritme, eigen prioriteiten, eigen keuzes. Maar komt het idee vaker in je op? Bewijs jezelf dan een dienst en onderzoek de mogelijkheden tenminste grondig.

Maak de rekensom

Lig je wakker van je financiële zekerheid en sociale bescherming? Start dan met het rekenplaatje. Wat is er nodig om dezelfde levensstandaard aan te houden als nu? Wat betekent dat op vlak van omzet en dagtarieven?

Laat je begeleiden

Met Start2freelance begeleidt Securex startende freelancers bij de uitdagingen die met het ondernemerschap samengaan. En dat starters wakker liggen van omzet en tarieven weet Securex maar al te goed. Daarom lanceren ze met Start2freelance de simulatietool die in enkele kliks berekent welk dagtarief jou hetzelfde financiële comfort oplevert als je nettoloon.

“Een van de grootste vraagstukken van startende freelancers is inschatten wat een goed dagtarief is. Starters hebben vaak de neiging om hun dagtarief zo laag mogelijk te houden om zoveel mogelijk opdrachten binnen te halen. Met de dagtariefsimulator bereken je wat je minimumtarief moet zijn om voldoende netto maandinkomen te hebben en de belangrijkste kosten te dekken. Zo zijn freelancers beter gewapend in onderhandelingen met opdrachtgevers”, zegt Patrick Lootens, Directeur Innovatie van Securex.

Simuleer je dagtarief, bouw zekerheden in

In de simulatietool is rekening gehouden met bijkomende verzekeringen. En je vertrekt vanuit je huidige situatie als werknemer met alle extralegale voordelen die je vandaag krijgt.

Zo werkt de simulatietool

  1. Geef je persoonlijke gegevens in.
  2. Bepaal het nettoloon dat je maandelijks ontvangt.
  3. Duid je extralegale voordelen aan:
    • type bedrijfswagen
    • onkostenvergoeding
    • maaltijdcheques
  1. Bereken.

De simulatietool berekent je minimum dagtarief gebaseerd op 190 factureerbare dagen. Standaard houdt de tool rekening met maximale extra bescherming: aanvullende pensioenopbouw en gewaarborgd inkomen.

“Door de verzekeringen in de tool op te nemen, willen we aantonen dat een gewaarborgd inkomen en pensioensparen niet de grootste kosten zijn. En dat je ze bovendien gemakkelijk kunt opnemen in je dagtarief. Goed verzekerd zijn kost niet zoveel, maar is wel een belangrijke bescherming wanneer het fout loopt. Dat advies willen we starters zeker meegeven”, aldus Patrick Lootens.

Inzicht in de parameters: varieer

Verwacht je minder dan 190 dagen te kunnen factureren?

–> Pas het aantal factureerbare dagen aan.

Wil je weten welk effect je pensioenverzekering of gewaarborgd inkomen heeft?

–> Verschuif de balk voor een hoger of lager niveau aan verzekeringen.

Plan je hogere of lagere beroepskosten?

–> Pas aan om het effect te zien op je dagtarief.

Welk effect heeft het type bedrijfswagen dat je kiest?

–> Doe de test met de verschillende types en ervaar het effect op je dagtarief.

De tool geeft je in enkele kliks inzicht in de financiële mogelijkheden en uitdagingen die bij een start als ondernemer komen kijken. Is je interesse gewekt? Ga dan praten met experts die je helpen bij een berekening op maat en die je bijstaan bij al je startersvragen. Securex stoomt je klaar zodat je eerste stappen, stevige, gefundeerde ondernemersstappen zijn.

 


Over Securex

Securex begeleidt startende freelancers bij vragen over inkomsten, kosten of administratieve verplichten via Start2freelance. Boek een videochat voor meer info.


 

Securex is the partner for startups and experienced self-employed people or SMEs, as well as large corporations and public institutions. Bekijk alle berichten van Securex