"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Zelfstandig worden is nooit een jongensdroom geweest”

Interview met David Valenne waarin hem gevraagd wordt naar zijn motivatie om zelfstandige te worden.

David Valenne is sinds begin januari zelfstandig consultant na een internationale carrière van 18 jaar bij General Electric (GE). Hij heeft net de opstart van zijn bvba achter de rug en is o.m. sinds een drietal maanden actief als Partner Transaction Services bij Moore Stephens Corporate Finance waar hij verantwoordelijk is voor het uitrollen van het due diligence en integratieproces in mid-market mergers & acquisitions. Dat zijn carrièreswitch niet meteen het resultaat is van een lang gekoesterde jongensdroom wordt duidelijk wanneer we hem vragen naar zijn motivatie om zelfstandig te worden.

David is lovend over zijn huidige rol hoewel hij tot vijf maanden geleden nog een ander carrièreperspectief voor ogen had. Ambitie is Valenne niet vreemd. Zijn parcours bij GE Capital is daar het mooiste voorbeeld van. “Het ondernemerschap zoals ik het vandaag ervaar, is nooit een doel op zich geweest. Ik heb ruim zeven jaar geleden bij GE de stap naar een internationale carrière gezet. Boeiende jaren, waarin ik mezelf als expert kon ontplooien en waarbij het gezin mee naar het buitenland reisde. Maar geleidelijk aan ontwikkelden onze kinderen een eigen identiteit waar we rekening mee wilden houden. Voor hen is het niet evident om elke keer weer in een nieuwe school terecht te komen, nieuwe vrienden te maken en die even later weer achter te laten. Vandaar dat we redelijk snel beslisten dat mijn vrouw en kinderen terug in België kwamen wonen zodat de kinderen terug naar hun vertrouwde school konden gaan, terwijl ik in het buitenland bleef werken en enkel tijdens de weekends naar huis kwam.”

Terug naar België

Vorig jaar besliste David om ook terug te keren naar België en een vaste job te zoeken in eigen land. Bedoeling was om terug te keren naar een oude liefde, de rol van commercieel directeur in snelgroeiende organisatie die in België gevestigd was. Een zoektocht die moeizamer verliep dan verwacht. Bedrijven stonden argwanend tegenover zijn toekomstperspectieven. Hoewel David duidelijk koos voor een ander level in verantwoordelijkheden en loon, konden bedrijven hem hierin niet volgen. Zijn profiel was simpelweg te hoog of te internationaal.

Internationale expertise op de Belgische arbeidsmarkt

Samen met zijn outplacementcoach is hij langzaam tot het besef gekomen dat er op de klassieke arbeidsmarkt geen plaats is voor een combinatie van zijn profiel met internationaal karakter en de lokale rol waarin hij zichzelf zag. “Het was mijn coach die aangaf dat mijn competenties en ervaring zich wel perfect leenden tot de freelance- of consultancymarkt. Een piste waar ik tot dan geen rekening mee gehouden had. Ik ben dan gaan praten met enkele mensen uit mijn netwerk: ex-collega’s die dezelfde stappen gezet hadden en experten die midden in die business staan zoals Mark Willems, CEO van Jellow. Zo kwam ik al snel in contact met verschillende mensen die inderdaad mogelijkheden zagen in mijn expertise als zelfstandig consultant. Zo is het idee langzaam gegroeid en heb ik uiteindelijk de beslissing durven nemen.”

Samen met zijn outplacementcoach is hij langzaam tot het besef gekomen dat er op de klassieke arbeidsmarkt geen plaats is voor een combinatie van zijn profiel met internationaal karakter en de lokale rol waarin hij zichzelf zag.

Opdrachten zoeken

Voor iemand die continu bezig is met het analyseren en vermijden van risico’s is deze stap best revolutionair te noemen. Bovendien is een stabiel inkomen belangrijk voor het hele gezin. De druk om projecten binnen te halen was dus best hoog. Al ging dit verrassend vlot. “Eens je met je netwerk begint te praten, gaat de bal vlot aan het rollen. Ik werd snel gecontacteerd door headhunters in de freelancewereld en even later lagen er twee interessante voorstellen op tafel. Het voorstel van Moore Stephens bood me de meeste uitdaging. Ik kan verder bouwen op de expertise die ik heb mogen opdoen in de Commercial en Corporate Finance afdelingen van GE en kan tegelijk een nieuwe structuur en business uit de grond stampen. Ik werk lokaal en heb toch ook internationale contacten. Ik heb een organisatie achter mij en bepaal toch zelf mijn eigen focus. En ik heb een mooie balans gevonden tussen mijn ambitie aan de ene kant en mijn gezin aan de andere kant. De strategie om de doelstellingen te behalen, bepaal ik helemaal zelf. Dat gevoel van vrijheid en die balans zijn meteen de twee grootste voordelen aan mijn carrièreswitch.”

Loskomen van zekerheden

Die vrijheid komt ook met een prijs. Ondernemen is per definitie loskomen van zekerheden. “Dat was en blijft het moeilijkste. Hoe je het ook draait of keert, als werknemer val je terug op een waaier aan zekerheden. Een vast loon, extra pensioenopbouw en een overlijdensverzekering in het geval je een groepsverzekering hebt, een hospitalisatieverzekering als je ziek wordt en je hoeft je geen zorgen te maken over aansprakelijkheden bij beroepsfouten. Dat zijn dingen die je als zelfstandige ofwel moet loslaten of waartegen je jezelf moet verzekeren wat dan weer een gevolg heeft op je inkomen. Ik ben professioneel continu bezig met risicoanalyses en het is dan ook niet vreemd dat ik het type ondernemer ben dat mij zoveel mogelijk wil indekken tegen risico’s. Mijn verzekeringsmakelaar heeft me hierbij geadviseerd. Van de hospitalisatieverzekering tot de verzekering voor rechtsbijstand: de hele waaier aan verzekeringen valt nu in eigen beheer.”

Ik ben professioneel continu bezig met risicoanalyses en het is dan ook niet vreemd dat ik het type ondernemer ben dat mij zoveel mogelijk wil indekken tegen risico’s.

Je marktwaarde kennen is alles

David was het ook niet gewoon om zijn tarieven zelf te bepalen. Wat kan en mag je vragen voor je expertise en welke omzet is nodig om eenzelfde levensstandaard aan te houden? Het zijn vragen waar David heel bewust mee is omgegaan. “Ik heb die oefening samen met mijn vrouw en boekhouder gemaakt. Het eerste wat we bepaald hebben is hoeveel we op maandbasis nodig hebben om een comfortabele levensstijl te hanteren. Daarna hebben we berekend wat we minimum per maand nodig hebben om onze basiskosten te betalen. Die info samengenomen was de basis om te berekenen welk bedrag er op maandbasis nodig is aan omzet, rekening houdende met een marge van twee à drie maanden waarbinnen je mogelijks minder of geen opdrachten hebt. Dat bedrag bepalen is één, maar afwegen of je dat waard bent is twee. Zijn organisaties bereid om dat maand-, dag-, uurtarief te betalen voor de expertise die je in de weegschaal legt? Daarvoor ben ik gaan praten met verschillende organisaties en tussenpartijen om te horen of mijn tarief realistisch was.

Hou rekening met een marge van 2 à 3 maanden waarin je mogelijks minder of geen inkomsten hebt.

Op die manier heb ik mijn marktwaarde in kaart gebracht. Het contract waarmee ik nu werk komt hieraan tegemoet, maar de manier van verlonen is uiteraard anders dan onder mijn vaste werkgever. Een stuk van mijn inkomsten hangt vast aan mijn doelstellingen. Of mij dat meer stress bezorgt? Neen, ik weet waar ik mee bezig ben en ik ken de markt waarin ik actief ben goed. Dat geeft me voldoende vertrouwen en controle zodat stress hierover niet nodig is.”


Meer do’s dan don’ts voor David Valenne:

Do’s

  1. Identificeer je expertise, maar evengoed je noden op financieel en intellectueel vlak.
  2. Onderzoek je marktwaarde. Spreek met je netwerk en experten in je vak.
  3. Laat je netwerk weten waarvoor je staat. Mensen werken graag samen met mensen die ze kennen en waar ze vertrouwen in hebben.
  4. Volharding en geloven in jezelf is cruciaal.

Don’ts

  1. Hals over kop starten. Informeer je goed over je risico’s. Breng de juiste rechtsvorm in kaart en zorg dat je goed verzekerd bent.
  2. Onbezonnen kosten maken. Zorg eerst voor een stabiele inkomensstroom vooraleer je zware kosten maakt zoals een mooie wagen of de nieuwste Iphone.

Wij kwamen in contact met David via Jellow, online freelance platform, waar David een betrouwbaar klankbord vond in zijn opstartfase als consultant.

Profiel: Commercial & Corporate Finance expert

Expertise: Mergers & acquisitions advisor, due diligence, vendor due diligence, integrations, sales & project management