"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Voor volgende maand graag 25 uitzendkrachten en 5 Cobots!” Fictie of binnenkort werkelijkheid?

De industriële revolutie heeft het vanaf 1800 mogelijk gemaakt om machines met compacte motoren aan te drijven. Meteen vond procesautomatisering zijn weg in verschillende industrieën.

Vandaag zijn robots van menselijke grootte met quasi menselijke kunstmatige intelligentie en bewegingen beschikbaar. Lagere kosten, toegenomen mogelijkheden en grotere flexibiliteit versnellen de groei van het gebruik van robots in productieomgevingen. Bedrijven als GE Lighting in de Verenigde Staten en MS Schramberg in Duitsland hebben hier goede ervaringen mee. Ook in minder voor de hand liggende sectoren als de bouw is er interesse. Onlangs werd in de Nederlandse krant Algemeen Dagblad door het Nederlands Verbond van Bouwbedrijven aangegeven dat de inzet van robots ook in die sector op afzienbare termijn noodzakelijk zal zijn om de tekorten van vakbekwaam personeel op te vangen.

De robots worden momenteel nog voornamelijk gebruikt in vaste opstellingen, geïntegreerd in bijvoorbeeld de reguliere mechanische opstelling van een productie-, assemblage- of distributie-installatie.

De volgende stap is de introductie van tijdelijke robotopstellingen om ad hoc problemen op te lossen. Een belangrijke uitdaging voor bedrijven zal zijn de mogelijkheden van de flexibele robot maximaal te benutten en ze in de processen naast reguliere werknemers een plaats te geven.

Cobots (Collaboratieve Robots)  aanvragen samen met uw flexibele arbeidskrachten?

Het essentiële verschil met de eerste generatie robots is dat cobots nu toegankelijker en veel gemakkelijker programmeerbaar zijn. Het uitgangspunt is dat iedereen met deze cobots moet kunnen werken. Huidige fabrikanten richten zich op intuïtief en eenvoudig gebruik door een niet-technisch opgeleide medewerker. Als dat zo is, kunnen cobots bijvoorbeeld het fysiek meest veeleisende werk overnemen, waardoor de werknemer zich kan concentreren op andere, minder fysiek uitdagende taken. Zodra de vereiste vaardigheden voor het dagelijkse gebruik  – zoals installeren, bedienen en onderhouden – teruggebracht zijn op een niveau dat gemakkelijk aan te leren is voor reguliere operatoren zullen flex cobots ook deel kunnen uitmaken van het team flexibele medewerkers.

De vraag is dus niet of, maar wanneer!

Het is zeer waarschijnlijk dat cobots de komende jaren deel gaan uitmaken van uw dagelijkse, flexibele personeelsbestand. De eerste specifieke uitzendbureaus voor robots zijn al opgericht in Europa. Fabrikanten van robots zetten robot-as-a-service-activiteiten op in sectoren zoals automotive, packaging en electronics. Een voorbeeld hiervan is het onlangs gestarte Hahn Robotics, onderdeel van de duitse Hahn-groep. Daarnaast is recent een robotacademie gestart met de bedoeling jaarlijks duizenden mensen op te leiden om cobots te programmeren en/of te configureren.

De grootste uitdaging ligt in de integratie van cobots met flexibele arbeidskrachten. Hoewel cobots steeds meer ‘mens’ worden en ook gevoelig zijn voor hun omgeving vraagt het inzetten van de cobot om aanpassingen. Het is noodzakelijk om na te denken over de organisatie van taken en processen of om nieuwe structuren op te zetten vooraleer de cobots te integreren. Waarbij tegelijkertijd de unieke bijdrage van de menselijke arbeiders gerespecteerd wordt. Pas dan zullen cobots in staat zijn om bedrijfsprocessen te versoepelen, personeelstekorten op te vangen en zwaar fysiek werk van mensen over te nemen. Uiteindelijk zal de volgende generatie cobots in staat zijn producten zelf te herkennen en zelf uit te dokteren wat de beste manier is om het product of dienst te verwerken.

En dit zal waarschijnlijk sneller werkelijkheid zijn dan we nu verwachten!

Op 24 januari 2019 van 8.00 tot 11.00 u organiseert TalentIn op de High Tech Campus in Eindhoven een ronde tafel dialoog over: The Corporate Challenge: The Future Of Work With The Workforce Of Today. With temp robots entering the flexible workforce these questions arise: What is the opportunity for you, what insights and strategies are applied by leading companies in the Dutch market?, …

Meer informatie en/of aanmelden kan door een email te sturen naar info@talentin.eu

Ron Bosma is arbeidsmarktspecialist met een duidelijke passie voor techniek en innovatie. Ron heeft een eigen onafhankelijke visie op recruitment vraagstukken waarbij een juiste balans tussen techniek en mens (Tech & Touch) de basis is voor toekomstgerichte oplossingen. Naast de inzet van beproefde oplossingen kijkt Ron altijd naar mogelijkheden voor vernieuwing en innovatie. In zijn ogen kan het altijd beter. Ron heeft een ruime ervaring (25+) als eindverantwoordelijke binnen de hr- dienstverlening en is managing partner bij TalentIn. Partners en consultants bij TalentIn hebben decennialange internationale ervaring in de wereld van Talent Management oplossingen, zoals bijvoorbeeld MSP, RPO en Total Talent Management programma’s.TalentIn is onafhankelijk en pragmatisch. Zij adviseren, maar kunnen ook praktisch ondersteunen. Bekijk alle berichten van Ron Bosma

Eén reactie op dit bericht