Je KBO-gegevens wijzigen: waarom, wanneer en hoe doe je dat?

Je mag je pas officieel ondernemer noemen als je in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) staat. Daarin vindt iedereen in een oogopslag belangrijke informatie terug over je zaak. De correcte gegevens doorgeven is dan ook cruciaal, zo vermijd je immers vervelende misverstanden. Maar het is minstens even belangrijk om die data up-to-date te houden.

Alle Belgische ondernemingen staan met hun belangrijkste gegevens in een database: de Kruispuntbank van Ondernemingen of kortweg de KBO. Op basis van die informatie kunnen verschillende overheidsdiensten makkelijk communiceren met je zaak.

Je zaak inschrijven in de KBO: zo werkt het

Om je onderneming in de KBO te registreren, ga je langs bij een erkend ondernemingsloket. In de praktijk kan je dit eenvoudig regelen via je boekhouder. Op die manier bespaar je jezelf heel wat tijd en ben je zeker dat je wettelijk volledig in orde bent. Je hebt wel enkele gegevens nodig, zoals de naam van je onderneming en een rekeningnummer.

Goed voorbereid voor de dag komen? Download je gratis startersgids!

4 redenen waarom correcte gegevens cruciaal zijn

Als je alle gegevens volgens het boekje aangeeft, vermijd je een aantal vervelende misverstanden en verrassende facturen.

  1. Foute gegevens kunnen leiden tot verkeerde conclusies en dus tot onnodige kosten. Zo betaal je bijvoorbeeld per vestiging een provinciebelasting. Doekte je een tweede vestiging op, maar gaf je dat niet door aan de KBO? Dan zal je toch een factuur voor de provinciebelasting ontvangen. Ook andere instanties zoals Sabam baseren zich op de KBO voor hun facturen.
  2. Ook als je beroepskosten wil inbrengen, hou je je gegevens maar beter up-to-date. Kosten zijn volgens de fiscus aftrekbaar wanneer ze verband houden met de uitoefening van de activiteit. Dit betekent concreet dat de beroepskosten aftrekbaar zijn wanneer ze gemaakt worden voor de realisatie van het doel van de onderneming. Voor een vennootschap is dit in de eerste plaats het statutair doel en vervolgens de activiteiten in de KBO. Voor een ondernemer natuurlijk persoon zijn dit de activiteiten in de KBO. De kosten van activiteiten die niet vermeld zijn in de KBO kunnen dus verworpen worden.
  3. De kans is reëel dat je ooit in aanraking komt met een wanbetaler. Dan kan je een ‘vordering tot betaling’ instellen om zo toch je geld te krijgen. Die moet wel gebaseerd zijn op een activiteit die in de KBO staat. Wanneer je een vordering inleidt voor een rechtbank maar niet correct bent ingeschreven in de KBO, dan zal de rechtbank deze vordering van ambtswege onontvankelijk verklaren.
  4. Tot slot kan je ook een boete krijgen voor verkeerde of onvolledige gegevens. Voor het ooit zover komt, krijg je eerst nog een waarschuwing. Sla je die in de wind? Dan moet je alsnog een geldsom betalen.

Je gegevens controleren en aanpassen: zo werkt het

Je gegevens checken kan via de toepassing ‘Public Search’. Als je daar je ondernemingsnummer intikt, zie je in een oogopslag of de informatie in de KBO nog up-to-date is.

Je gegevens bijwerken moet als er iets verandert aan:

  • je activiteiten
  • je bedrijfsnaam
  • je vestigingsadressen
  • je rekeningnummer

Je kan het gros van de gegevens zelf gratis aanvullen, wijzigen of schrappen. Je activiteiten aanpassen kan je echter niet zelf (tenzij je een vrij beroep hebt). Daarvoor contacteer je best je ondernemingsloket of boekhouder.

SBB helpt je graag op weg

Als starter gaan er enkele cruciale stappen aan je aanvraag voor een ondernemingsnummer vooraf. In onze startersgids krijg je een overzicht van alle to-do’s. Vind je niet meteen een antwoord op je vraag? Maak vrijblijvend een afspraak met een SBB-startersadviseur.

SBB is een Vlaams accountants- en advieskantoor met 30 vestigingen (zie hier voor een overzicht) en meer dan 20.000 cliënten uit alle sectoren. U kan bij SBB terecht voor vragen in verband met accountancy, fiscaliteit, milieu- en omgevingsadvies, zakelijk-juridisch advies, strategisch advies, successieplanning en startersadvies.

Bekijk alle berichten van SBB