"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Welke veranderingen ondergaat de interim management markt?

De laatste tien jaar is de markt van interim managers enorm veranderd. Dat blijkt uit het onderzoek van Federgon Interim Management bij hun leden. Een overzicht.

Meer halftijdse opdrachten, langere aanwerfperiode, vervrouwelijking en verjonging zijn enkele opvallende veranderingen in de markt van interim managers die hiervoor hun 55 leden ondervroeg. Dat vertelde Steven Cornand, voorzitter en Caroline François bestuurder van de Interim Management afdeling binnen Federgon (de federatie van de HR-dienstverleners) tijdens het Fedipro-congres van 26 oktober 2017.

Halftijds. Drie vierde van de opdrachten voor interim managers zijn voltijds. Een kleine minderheid werkt halftijds of zelf minder. De deelnemers aan het onderzoek zien dat dat steeds meer interim managers  kiezen voor een deeltijdse opdracht.

Steven Cornand en Caroline François, bestuur Federgon Interim Management

Duurtijd. De projectperiode van de interim manager is op tien jaar tijd gestegen van zeven naar negen maanden. 20% van de opdrachten duurt minder dan drie maanden, 20% langer dan een jaar. De cijfers tonen aan dat het interim karakter meer naar de achtergrond verdwijnt in een aantal gevallen. 

Leeftijd. Tot enkele jaren geleden was een interim manager een 55-plusser die zijn carrière al had gemaakt en die nog een aantal opdrachten uitvoerde, vaak als crisismanager, voor hij op pensioen vertrok. Nu merken de leden van Federgon dat jonge mensen, soms net geen 40 jaar, de stap durven zetten naar een carrière als interim manager.

Vervrouwelijking. Net zoals op de reguliere arbeidsmarkt, vervrouwelijkt ook de markt van interim managers.

Intake. De intake van een interim manager duurde vroeger vijf werkdagen. Nu soms vier tot zes weken. Waarom is dat zo? Omdat interim management als een alternatief aanwervingsplatform wordt gezien. Zeker in schaarse markten.

Doorlaatbaarheid in twee richtingen. Vroeger werd je zelfstandig en bleef je dat. Nu is het niet meer vreemd dat iemand beslist om een vast contract aan te nemen op een plek waar hij zich goed voelt.

Verschillende functies. Meer interim managers leggen hun eieren niet meer in één mand en kiezen voor verschillende functies bij verschillende bedrijven op hetzelfde moment. 

Bron: Federgon
Bron: Federgon
Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert