"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
vrouwen later met pensieon

Vrouwelijke zelfstandigen werken langer dan hun mannelijke collega’s

Vrouwelijke zelfstandigen gaan later op pensioen.

64 à 65 jaar dat was in 2016 de gemiddelde leeftijd waarop vrouwelijke zelfstandigen op pensioen gingen. Bijna twee jaar later dan hun mannelijke zelfstandige collega’s. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RVSZ).

De loopbaanvoorwaarde om vervroegd op pensioen te gaan, de sectoren waarin vrouwelijke zelfstandigen vooral actief zijn en hun beperktere inkomsten verklaren dit fenomeen, zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

Vervroegd pensioen

De loopbaanvoorwaarde om het recht op vervroegd pensioen te openen bedroeg in 2016 60 jaar bij een loopbaan van 43 jaar, 61 jaar bij een loopbaan van 41 jaar en 62 jaar bij een loopbaan van 40 jaar.

“Heel wat vrouwen die nu met pensioen gaan, hebben hun carrière gedurende een tijd stopgezet om voor het gezin te zorgen en komen daardoor niet aan de vereiste loopbaanjaren om met pensioen te gaan”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).  

Zachte sectoren

Vrouwelijke zelfstandigen zijn vooral actief in zachte sectoren zoals schoonheidsverzorging, de kleinhandel en bepaalde vrije beroepen. Mannelijke zelfstandigen werken veel meer in zwaardere sectoren die fysiek slopender zijn waardoor de kans om eerder te stoppen toeneemt.

Beperkte inkomsten

Vrouwelijke zelfstandigen verdienden in 2015 gemiddeld 15.796 euro per jaar. Mannelijke ondernemers 24.273 euro, zo’n 54 procent meer. “Wie minder verdient zal vaak langer werken om toch van een zorgeloze oude dag te genieten”, zegt Christine Mattheeuws.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert