SLUIT MENU

Webinar over extern talent in de zorgsector gemist? Lees hier het verslag en bekijk de opname!

Naar aanleiding van de lancering van de ‘Gids voor opdrachtgevers in de zorgsector in Vlaanderen’ organiseerde NextConomy op 1 oktober 2024 een webinar over de toekomst van projectwerk in zorginstellingen. Moderator Marleen Deleu – Director Trends & Insights bij NextConomy – bracht vier experten rond tafel om samen met hen en de webinardeelnemers inspirerende inzichten uit te wisselen over flexibel werken in de zorg.

In de ‘Gids voor opdrachtgevers in de zorgsector in Vlaanderen’ (gratis te downloaden op de website van NextConomy) krijgen kennispartners, praktijkexperten en academici een platform om hun inzichten over flexibel, duurzaam en toekomstgericht talentbeheer in zorginstellingen uitgebreid toe te lichten. Is er effectief sprake van een verzelfstandiging van de zorg? En hoe zetten we vooroordelen omtrent projectwerk in de sector om in interne kansen en externe opportuniteiten?

Deze insteek liep als een rode draad doorheen het NextConomy-webinar van 1 oktober jl.. De volgende experten kwamen aan het woord:

  • Leen Verwimp, Unit Manager, Express Medical
  • Sidney Ameel, Co-Founder, CareSquare
  • Frederik Hectors, General Manager, Care Talents
  • Franz Hegemann, Business Unit Manager, Flexhuis

Bekijk hier de opname van het webinar

Projectwerk: toegevoegde waarde voor klassieke interimarbeid

In de Gids voor opdrachtgevers in  zorgsector in Vlaanderen focust Frederik Hectors (Care Talents) voornamelijk op projectmatig werken in de zorgsector.

Welke toegevoegde waarde ziet hij in projectwerk ten opzichte van klassieke interimarbeid?

“Projectwerk is geen vervanging van interimarbeid”, aldus Frederik. “Deze werkvorm biedt zorg- en verpleegkundigen de kans om verschillende aspiraties met elkaar te verzoenen, met name de behoefte aan variatie in werkbeleving, de wil om een duurzame en kwalitatieve relatie met een zorgbehoevende op te bouwen en de nood aan competentieontwikkeling (lees: het ontwikkelen van zowel hard als soft skills). Dankzij de inzet van projectwerk houden we trouwens heel wat oudere, ervaren medewerkers aan boord van de zorgsector. En ook voor zorginstellingen is projectmatig werken een interessante piste: in tegenstelling tot de klassieke interimformule duurt projectwerk doorgaans langer, wat de kwaliteit van de zorgverlening alleen maar ten goede komt. Projectwerk en interimarbeid zijn dus twee zijdes van dezelfde medaille, en perfect complementair.”

Marleen Deleu haalt aan dat de zorgsector – in tegenstelling tot andere sectoren – nu pas de mogelijkheden van verschillende (flexibele) werkvormen ontdekt, met de ambitie om continuïteit, kwaliteit en flexibiliteit in talentbeheer met elkaar te verzoenen.

Hoe speelt een marktspeler als CareSquare in op de trend van een toenemend aantal freelancers in de zorgsector? Hoe verschilt deze tussenpartij van reguliere uitzendkantoren?

Sydney Ameel (CareSquare): “We werken enkel met zelfstandigen, waardoor we niet gebonden zijn aan – soms rigide – arbeidsrechtelijke spelregels. Die wetgeving is in België niet aangepast aan de noden van de zorgsector die 24/7 nood heeft aan gedreven en flexibel inzetbare medewerkers. Als matchmaker tussen opdrachtgevers en freelancers dragen we die flexibiliteit en wendbaarheid hoog in het vaandel. CareSquare biedt hen een tool aan om in alle autonomie vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, waarbij ze zelf ook hun tarieven mogen bepalen. Als matchingplatform willen we trouwens niet elke zorgverlener ‘bekeren’ tot freelancer: voor ons is flexibele arbeid een waardevolle aanvulling op de talentpool van vast personeel, zodat werkgevers zorgcontinuïteit kunnen garanderen.”

In België zijn de arbeidsrechtelijke spelregels rigide. Die wetgeving is in België niet aangepast aan de noden van de zorgsector die 24/7 nood heeft aan gedreven en flexibel inzetbare medewerkers.

Sydney Ameel, co-founder CareSquare

Waarom mogen we Express Medical – een van de drie merken binnen de groep Unique – niet als een regulier uitzendkantoor beschouwen?

Leen Verwimp (Medical Express) legt uit: “Bij Express Medical werken we niet met juridische projectsourcing, maar wel met uitzendarbeid van onbepaalde duur. We sluiten met onze projectverpleegkundigen een uitzendcontract van onbepaalde duur af, waardoor ze wettelijk gezien uitzendkrachten zijn. Zo genieten zij hetzelfde loon als vaste collega’s, staan zij onder toezicht van de klant waar ze aan de slag gaan en hebben zij werkzekerheid. Daarmee spelen we in op de wensen en verwachtingen van zorgmedewerkers door levenslang leren te faciliteren en gevarieerde werkervaringen aan te bieden in diverse zorginstellingen. Zo blijven ze aan het stuur van hun carrière zitten, ontwikkelen ze hun vaardigheden en behouden ze een gezonde balans tussen werk en privé.”

Welke voordelen ziet Leen voor opdrachtgevers? “Naast de klassieke flexibiliteit op het vlak van personeelsbeheer – met het kort op de bal spelen van piekperiodes en/of specifieke projecten – is er ook het aspect van kostenefficiëntie. Zorginstellingen kunnen hun personeelsbestand immers snel opschalen zonder te moeten investeren in dure en tijdrovende onboardingprogramma’s, inwerkschema’s en aanwervingsprocedures. Het langer aan boord blijven van flexibel inzetbare medewerkers zorgt er ook voor dat ze goed vertrouwd raken – en blijven – met interne werkgeversprocedures en specifieke noden en wensen van zorgbehoevenden.”

Flexhuis is een atypische speler in de wereld van tijdelijke arbeid. Hoe maakt dit bedrijf het verschil als Managed Service Provider voor zorginstellingen?

Franz Hegemann (Flexhuis): “In tegenstelling tot de collega’s in dit webinar leveren we als onafhankelijke marktspeler in MSP zelf geen arbeidskrachten aan. We focussen op analyse van interne personeelsbehoeftes, flexibiliteit in personeels- en capaciteitsbeheer en het bewaken van administratieve en compliance-aspecten in zorginstellingen. Dankzij de toepassing van een performant Vendor Management Systeem (VMS) en de creatie van eigen talentpools kunnen we zeer snel schakelen als het gaat om ad-hoc vervangingen, langdurige contracten of seizoensgebonden pieken. Een andere sterkte van Flexhuis is onze verantwoordelijkheid voor het screenen, trainen en certificeren van zorgpersoneel. Zo garanderen we onze klanten dat ingehuurde professionals voldoen aan de vereiste normen en dat ze prima bijdragen aan een hoog niveau van zorgkwaliteit en patiëntveiligheid.”

Het laten bewaken van het volledige inhuringsproces van extern talent is voor de zorgsector in België nog grotendeels onontgonnen terrein, terwijl dit in Nederland wel al een gangbare manier van werken is. “Rond de eeuwwisseling zagen we in de ICT-sector een verhoogde maturiteit op dit vlak”, bevestigt Franz. Tijdens de covidpandemie kwam de MSP-dienstverlening ook in de zorgsector in een stroomversnelling. Vanuit Flexhuis zien we het als onze missie om de troeven van MSP-diensten volop in de kijker te blijven zetten en de inzet van freelance zorgtalent alle kansen te geven.”

Bekijk hier de opname van het webinar

Lees ook:

Geert Van Cauwenberge
Na een loopbaan van 25 jaar bij een toonaangevende vakinformatieleverancier startte Geert in 2019 als freelance copywriter-eindredacteur-vertaler, met een specialisatie in B2B-content en promotionele communicatie in onder meer hr, finance, tax, accounting, legal en HSE. Onder het motto ‘Easy reading is hard writing’ tovert hij brondocumenten en onderzoeksrapporten om tot vlot geschreven nieuws- en contentartikels. Après une carrière de 25 ans chez un éditeur d'informations professionnelles bien connu, Geert se lance en 2019 comme rédacteur-traducteur freelance, spécialisé dans le contenu B2B et les communications promotionnelles pour les rh, la finance, la fiscalité, la comptabilité, le droit et HSE. Sous le motto ‘Easy reading is hard writing', il vulgarise des documents sources et rapports d'études en articles d'actualité et de contenu. Bekijk alle berichten van #Geert Van Cauwenberge