SLUIT MENU

Hoe huur je als opdrachtgever de juiste freelancer in? Zeven praktijktips voor een succesvolle aanpak

Het inhuren van een freelancer kan een geweldige manier zijn om flexibiliteit en expertise aan je bedrijf toe te voegen zonder de verplichtingen van een vaste medewerker. Of je nu een creatieve professional, een IT-specialist of een projectmanager zoekt: het vinden van de juiste freelancer kan een uitdaging zijn. Hoe weet je zeker dat je de juiste persoon kiest voor jouw project? NextConomy geeft je graag zeven praktijktips om de juiste freelancer voor je bedrijf te vinden en in te huren.

  1. Definieer duidelijke verwachtingen en doelen

Het eerste en misschien wel belangrijkste wat je moet doen voor je op zoek gaat naar een freelancer, is om je verwachtingen en doelen helder te definiëren. Wat wil je precies bereiken met je project? Welke taken en verantwoordelijkheden heeft de freelancer? Wat is het tijdsbestek? Hoe beter je je behoeften kunt omschrijven, des te groter de kans dat je een freelancer vindt die precies past bij jouw eisen.

Tip: Maak een gedetailleerde projectomschrijving met een duidelijke tijdlijn en resultaatverwachtingen. Dit maakt niet alleen voor jou, maar ook voor de freelancer duidelijk wat er van hem verwacht wordt.

  1. Kijk verder dan het cv

Een cv kan je een goed beeld geven van iemands werkervaring. Toch is het goed om verder te kijken dan alleen het lijstje met vorige werkgevers en diploma’s. Focus vooral op het portfolio van de freelancer. Welke projecten deed hij eerder al? Sluiten die aan bij wat jij zoekt? Vraag ook naar resultaten die hij heeft behaald en hoe hij bepaalde uitdagingen heeft opgelost.

Tip: Vraag altijd om voorbeelden van eerder werk die specifiek relevant zijn voor jouw project. Dit geeft je een beter inzicht in de vaardigheden en stijl van de freelancer.

  1. Check referenties en reviews

Een goede manier om de kwaliteit en betrouwbaarheid van een freelancer te controleren, is door referenties te vragen of reviews te lezen van eerdere opdrachtgevers. Dit helpt je om een beter beeld te krijgen van de werkethiek, attitude en stiptheid, en of de freelancer in kwestie goed kan communiceren.

Tip: Contacteer enkele eerdere opdrachtgevers om te vragen naar hun ervaring met de freelancer. Behaalde hij zijn deadlines? Voldeed zijn werk aan de gestelde kwaliteitseisen? Was de communicatie goed? Heb je geen ruimte om zelf deze kwaliteitscheck te doen? Gespecialiseerde bureaus die freelancers bemiddelen zoals GIGHOUSE ontzorgen jou door deze taak voor hun rekening te nemen en bezorgen je gescreende freelancers.

  1. Bepaal de culturele fit met je bedrijf

De juiste vaardigheden en ervaring zijn belangrijk, maar het is ook belangrijk dat de freelancer past bij de cultuur van je bedrijf. Dit is des te belangrijker als hij nauw zal samenwerken met je team. Zorg ervoor dat de freelancer kan samenwerken op de manier waarop jouw team werkt, en dat hij de waarden en normen van je bedrijf respecteert.

Tip: Organiseer een kennismakingsgesprek tussen de freelancer en enkele leden van je team om te zien of er een goede klik is.

  1. Test met een kleine opdracht

Twijfel je of een freelancer geschikt is voor een groot project? Dan kun je eerst overwegen om een kleine testopdracht toe te wijzen. Zo zie je de freelancer in actie en kun je goed bepalen of hij past bij jouw werkwijze en verwachtingen.

Tip: Geef een kleine betaalde opdracht die lijkt op het werk dat de freelancer in de toekomst voor je zal doen.

  1. Bespreek communicatiestijl en beschikbaarheid

Bij de samenwerking met freelancer is communicatie vaak een van de grootste uitdagingen. Daarom is het belangrijk om al vroeg in het samenwerkingsproces duidelijke afspraken te maken over hoe en wanneer er gecommuniceerd wordt. Zal er dagelijks overleg zijn? Wat is de verwachte responstijd?

Tip: Leg vast hoe jullie zullen communiceren, bijvoorbeeld via e-mail, Trello, Google Drive, Slack of andere platformen, en zorg ervoor dat de verwachtingen altijd duidelijk zijn voor beide partijen. Ook tussentijdse evaluatiemomenten zijn altijd welkom.

  1. Onderhandel over de prijs, maar respecteer de waarde van een freelancer

Het is natuurlijk belangrijk dat je budget bewaakt wordt, maar het is ook belangrijk om de waarde van een goede freelancer te erkennen. Een te lage prijs kan betekenen dat je minder kwaliteit of toewijding krijgt. Bespreek daarom open en eerlijk wat jouw budget is en wat de freelancer daarvoor kan leveren.

Tip: Stel samen een contract op waarin je zowel de prijs als de verwachtingen duidelijk vastlegt. Op die manier voorkom je misverstanden en zorg je ervoor dat beide partijen weten waar ze aan toe zijn.

Uit deze zeven praktijktips blijkt duidelijk dat het inhuren van de beste freelancer(s) voor je bedrijf de nodige tijd en energie vergt. Externe experts zoals GIGHOUSE kunnen je hierin bijstaan, zodat je altijd voor een succesvolle aanpak gaat. Veel succes!

Lees ook :

Geert Van Cauwenberge
Na een loopbaan van 25 jaar bij een toonaangevende vakinformatieleverancier startte Geert in 2019 als freelance copywriter-eindredacteur-vertaler, met een specialisatie in B2B-content en promotionele communicatie in onder meer hr, finance, tax, accounting, legal en HSE. Onder het motto ‘Easy reading is hard writing’ tovert hij brondocumenten en onderzoeksrapporten om tot vlot geschreven nieuws- en contentartikels. Après une carrière de 25 ans chez un éditeur d'informations professionnelles bien connu, Geert se lance en 2019 comme rédacteur-traducteur freelance, spécialisé dans le contenu B2B et les communications promotionnelles pour les rh, la finance, la fiscalité, la comptabilité, le droit et HSE. Sous le motto ‘Easy reading is hard writing', il vulgarise des documents sources et rapports d'études en articles d'actualité et de contenu. Bekijk alle berichten van #Geert Van Cauwenberge