SLUIT MENU

Het belang van ESG voor interim managers & freelancers – Hoe duurzaamheid in je voordeel speelt

Er gaat geen dag voorbij of er komt tenminste één artikel voorbij over ESG. Is ESG een hype? Is het “het smaakje van de week” voor beleidsmakers (en consultants)? Voor wie het nog niet deed is het tijd om de kennis bij te spijkeren want ESG is veel meer dan een hot topic. Voor veel bedrijven is het al een ‘license to operate’ geworden.

Het duurzaamheidsverhaal is integraal en onomkeerbaar deel geworden van de bedrijfsvoering. Nieuwe regelgevingen, financiering, de perceptie en verwachtingen van klanten en werknemers… de invloed op de bedrijfswereld van duurzaamheid is vandaag zeer reëel.

Denk bij het begrip duurzaamheid niet alleen aan het ecologische aspect (Environmental). Ook de maatschappelijke relevantie (Social) en goed bedrijfsbeheer (Governance) zijn cruciale pijlers voor de toekomstbestendigheid van organisaties.

Als freelancer of interim manager zal je dus ongetwijfeld ook in aanraking komen met de verantwoordelijkheden, uitdagingen én opportuniteiten van ESG. Wat is de impact hiervan op organisaties en hoe zet je je rol als externe kracht hier zo optimaal mogelijk voor in?

Van risico naar reward

Zoals gezegd zal elk bedrijf met ESG te maken hebben. Op dit moment zijn de meeste grote ondernemingen al in actie geschoten om te voldoen aan de verplichtingen die volgen uit de EU Green Deal, in het bijzonder de verplichte ESG rapportering (CSRD) die er aan komt.

In de ogen van velen kan het hele ESG- en CSRD gebeuren herleid worden tot een compliance verhaal. Daarmee doen ze zichzelf tekort want ze blijven blind voor de nieuwe opportuniteiten die voortkomen uit de nieuwe wetgeving. De transparantie rond duurzaamheid zorgt ervoor dat ondernemingen alert blijven om zich niet te laten betrappen op  greenwashing. En ze verkiezen ook om allerhande schandalen (zoals bvb. rond toxisch leiderschap of een gebrek aan gelijke kansen) te vermijden en zo een positieve publieke perceptie eropna houden. Daarnaast is duurzaam ondernemen een belangrijke katalysator in het stimuleren van innovatie.

Als freelancer of interim manager zal je ongetwijfeld ook in aanraking komen met de verantwoordelijkheden, uitdagingen én opportuniteiten van ESG.

ESG binnen de onderneming: een straatje zonder einde?

De verantwoordelijkheden rond ESG komen in de eerste plaats terecht bij de toplaag van de onderneming: de directie. Van nu af aan maakt het integreren van ESG deel uit van hun directe verantwoordelijkheden. Voor een CEO of CFO betekent dit dat duurzaamheid een rol speelt bij het nemen van beslissingen. Bij HR gaat het om inclusie en welzijn, terwijl supply chain of procurement dan weer verantwoordelijk is voor duurzame en verantwoorde inkoop.

Hoe voldoet een onderneming dan aan alle ESG-voorwaarden? Door de drie pijlers te integreren in de strategie, de beleidsvorming aan te passen en de business bij te sturen. En daar is tijd, werk en kennis voor nodig. Dat is een opgave, zeker gezien dit voor vele directieleden nog onbekend terrein is. Het is belangrijk om tijdens deze transitie het bos door de bomen te blijven zien en te relativeren, ondanks alle nieuwigheden die ESG met zich meebrengt.

De rol van interim managers en freelancers

Wanneer we het hebben over de impact van ESG op interim managers, dan maken we een onderscheid tussen twee verschillende rollen.

Enerzijds kan het dat je als interim manager een opdracht opneemt in het directieteam van een onderneming die in volle transitie zit. Hierdoor komt de verantwoordelijkheid voor de ESG-doelstellingen van het bedrijf deels bij jou terecht. Anderzijds zijn er interim managers die een projectmatige rol opnemen en aan de hand van hun kennis en sectorexpertise hun klant bij een implementatie begeleiden.

Samen naar succes: BDO’s Interim Managers & ESG-experts

Ondernemingen krijgen er dus een hoop extra werk bij in een vrij nieuw vakgebied aan. Als bedrijf dat actief bezig is met zowel haar eigen ESG-doelstellingen als hierin advies te geven aan onze klanten, weten we bij BDO dat dit geen eenvoudige opgave is.

Voor zowel bedrijven als interim managers zit de oplossing in het combineren van expertise. Daarom werken we met een hybride model waarin we een deel van onze uitgebreide pool van Interim Managers laten bijstaan door onze in-house ESG-experten. Zij krijgen de nodige opleiding en ondersteuning om de extra ESG-verantwoordelijkheden succesvol op te nemen bij hun opdrachtgevers. Een win-win voor klanten, interim managers én de maatschappij.

Voor zowel bedrijven als interim managers zit de oplossing in het combineren van expertise.

Graag meer weten over BDO Interim Management en onze ‘Leadership as a Service’? Neem een kijkje op onze website of contacteer Steven Cornand, Head of Interim Management bij BDO Belgium.

Meer weten over hoe BDO bedrijven bijstaat in hun ESG-transitie? Contacteer gerust Ignace Robberechts, ESG & Sustainability Expert bij BDO Belgium.

Lees ook :

Bij BDO verbinden wij getalenteerde interim managers met organisaties (zowel in de private als in de publieke sector) die op zoek zijn naar onmiddellijk inzetbare expertise. Wat kandidaten appreciëren aan BDO is onze persoonlijke benadering. Bekijk alle berichten van BDO Interim Management