SLUIT MENU

Freelanceplatformen voor zorgverleners: eerste hulp bij handen tekort aan het bed

Het beroep van verpleegkundige was in ons land lange tijd knelpuntberoep nummer één. Door het structurele tekort van handen aan het bed worden freelance zorgplatformen alsmaar populairder. Hoe ontzorgt een jonge marktspeler als ClickCare zorginstellingen in de zoektocht naar flexibel inzetbaar zorgtalent? Oprichter-zaakvoerders Hanna Goemans en Julie Rogiers geven tekst en uitleg.

Op de knelpuntenberoepenlijst voor 2024 van de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB staat de job van verpleegkundige niet langer nummer één. * Tot zover het goede nieuws, want de gezondheids- en welzijnszorg in ons land blijft kampen met een structureel tekort aan arbeidskrachten. In 2023 kwamen er maar liefst tienduizend nieuwe vacatures voor verpleegkundigen bij.

Het tekort aan personeel doet zich in de eerste plaats voor bij (hoofd)verpleegkundigen. Tegelijk is er nood aan meer zorgkundigen en verzorgenden. De vraag naar specifieke competenties, in combinatie met specifieke arbeidsomstandigheden zoals zwaar fysiek werk en weekend- en avondwerk, bemoeilijken de zoektocht naar nieuw talent.

Zorginstellingen – van rust- en verzorgingsinstellingen over ziekenhuizen tot psychiatrische instellingen – moeten daarom op zoek naar noodoplossingen om al dan niet dringende vacatures in te vullen. Freelance platformen, die freelance zorgverleners met zorginstellingen verbinden, zijn belangrijke partijen om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Een van deze platformen is ClickCare.

Gebruiksvriendelijk digitaal platform

ClickCare werd in maart 2021 opgericht door Hanna Goemans en Julie Rogiers. “Na een loopbaan van elf jaar als zelfstandig verpleegkundige wilde ik mijn praktijkervaring en expertise ruimer inzetten binnen de gezondheidszorg”, aldus Hanna. “Die ondernemersdroom ondernam ik samen met Julie, die ik tijdens onze gezamenlijke masterstudie gezondheidswetenschappen had ontmoet.”

“Na deze studies ging ik aan de slag als medische afgevaardigde, een job die ik voor verschillende farmabedrijven hebt uitgevoerd”, vult Julie aan. “Met ClickCare bieden we opdrachtgevers en zorgverleners een gebruiksvriendelijk en volledig digitaal platform aan om samen dringende vacatures in te vullen. Ons platform is 24/7 beschikbaar. Met ons team van 18 medewerkers matchen we vandaag zo’n 5600 aangesloten zorgprofessionals met 600 zorginstellingen en apotheken.”

Van vooroordelen naar voordelen

De voorbije jaren waren voor Hanna, Julie en hun team niet altijd een wandeling door het park. Want in de zorgsector is er best wel wat wantrouwen tegenover de diensten die ClickCare en andere freelance platformen aanbieden. Hanna: “Een van de veelgehoorde vooroordelen is dat we duur zijn en de uurlonen in de sector opdrijven, omdat vaste zorgmedewerkers de switch maken naar beter betaalde freelance jobs. Dit willen we meteen nuanceren, want freelancers zijn niet duurder als je alle factoren meeneemt in jouw berekening. In de praktijk is het trouwens zo dat via ons aanbod de zorginstellingen zelf het uurtarief van een zorgverlener bepalen, en niet andersom. Een zorgverlener die zich op ons platform kandidaat stelt voor een job, gaat akkoord met dit uurtarief. Tegelijk werken we als matchmaker niet met extra toeslagen voor bijvoorbeeld nacht- of weekendwerk. Opnieuw zijn het de opdrachtgevers die hierover autonoom beslissen. Trouwens: bij ClickCare gaat 95 procent van het loon naar de zorgverlener, en niet naar dure tussenpartijen.”

Een ander veelgehoord punt van kritiek is de weinig duurzame insteek van flexibele arbeidsvormen. Volgens de zorgsector is een vast team met vertrouwde medewerkers nog altijd de beste waarborg voor goede zorg. Ook dit vooroordeel is volgens Julie onterecht. “Het inzetten van zelfstandige medewerkers heeft bij velen nog altijd een negatieve bijklank. Een voortdurend komen en gaan van personeel zou de kwaliteit van de zorgdienstverlening onder druk zetten. In de praktijk merken we het omgekeerde fenomeen: alsmaar meer klanten werken graag met zelfstandigen, nét omdat deze medewerkers supergemotiveerd zijn en genieten van een flexibele invulling van taken. Ook wij zien dat zelfstandige zorgverleners harde werkers zijn. Via ons platform bieden wij hen de kans om regelmatig op dezelfde werkplek aan de slag te gaan, waardoor ze bewoners of patiënten goed leren kennen en prima vertrouwd raken met interne werkprocedures.”

“Volgens de zorgsector is een vast team met vertrouwde medewerkers nog altijd de beste waarborg voor goede zorg. Met ClickCare bewijzen we dat dit niet zo is.”

Imagoboost

Zowel Hanna als Julie hebben een ruime praktijkervaring in de sector. Zij kunnen dus goed inschatten hoe het beroep van zorgverlener aantrekkelijk gemaakt kan worden. Hanna licht toe: “We merken dat flexibiliteit – het zelf kunnen bepalen waar en wanneer je werkt – steeds meer aan belang wint. Een freelancer of interimkracht bepaalt zelf hoe hij of zij de werkweek invult. Dit heeft een positieve impact op de werk-privébalans. De keuze om diverse uitdagende opdrachten aan te nemen, vergroot ook de vaardigheden en werkervaring. Wie de kans krijgt om in verschillende zorgomgevingen te werken – van ziekenhuizen tot thuiszorg –, investeert volop in professionele groei. Deze vrijheid en variatie maken freelance werken aantrekkelijk voor professionals die op zoek zijn naar autonomie en persoonlijke ontwikkeling in hun zorgcarrière.”

Ook een slimme herverdeling van taken binnen de sector is essentieel om nieuwe talent aan te trekken. “We pleiten ervoor om complexe zorgtaken niet toe te wijzen aan niet-gediplomeerden, omdat deze werkwijze heel wat verpleegkundigen – die vaak lang studeren – tegen de borst stoot. We denken dat zorginstellingen tegenwoordig meer inzetten op de meest goedkope oplossingen en dat kwaliteit van de zorg hierdoor achteruit zal gaan.”

House of HR aan boord

Met ruim 5600 zorgprofessionals op het platform, een ratio van 91% aan ingevulde opdrachten en een score van 4,3 op 5 voor de ClickCare-app, heeft het matchingnetwerk van Hanna en Julie de wind in de zeilen. Hanna: “Dankzij de inzet van slimme digitalisering kan een klant definitief komaf maken met tijdrovend papierwerk en facturatie, en dus maximaal inzetten op zorgverlening. Samen met collega’s uit de sector willen we een gamechanger zijn in het snel en efficiënt inzetten van beschikbare zorgprofessionals. Het feit dat een grote hr-dienstverlener als House of HR in 2023 mee instapte in ClickCare, is voor ons het bewijs dat de toekomst nog heel wat mooie kansen in petto heeft.”

“Wie de kans krijgt om in verschillende zorgomgevingen te werken, investeert volop in een eigen professioneel groeitraject.”

* In 2024 staat de job van technicus industriële installaties bovenaan de top tien van knelpuntberoepen in Vlaanderen.

Lees ook :

Geert Van Cauwenberge
Na een loopbaan van 25 jaar bij een toonaangevende vakinformatieleverancier startte Geert in 2019 als freelance copywriter-eindredacteur-vertaler, met een specialisatie in B2B-content en promotionele communicatie in onder meer hr, finance, tax, accounting, legal en HSE. Onder het motto ‘Easy reading is hard writing’ tovert hij brondocumenten en onderzoeksrapporten om tot vlot geschreven nieuws- en contentartikels. Après une carrière de 25 ans chez un éditeur d'informations professionnelles bien connu, Geert se lance en 2019 comme rédacteur-traducteur freelance, spécialisé dans le contenu B2B et les communications promotionnelles pour les rh, la finance, la fiscalité, la comptabilité, le droit et HSE. Sous le motto ‘Easy reading is hard writing', il vulgarise des documents sources et rapports d'études en articles d'actualité et de contenu. Bekijk alle berichten van #Geert Van Cauwenberge