SLUIT MENU

De STEM-markt in België: de juiste sectoren en tarieven voor freelancers

Misschien leek het alsof de freelancemarkt begin 2024 wat stilviel, maar goed nieuws, hij is weer aan het opleven. Vooral in de snelgroeiende sectoren biowetenschappen, techniek en IT. Nu de vraag naar gespecialiseerde vaardigheden toeneemt, is inzicht in de huidige tarieftrends essentieel voor freelancers die willen onderhandelen over de best mogelijke contracten.

Dit artikel geeft u een diepgaand inzicht in de freelance uurtarieven en evolutie van de belangrijkste STEM-functies. Het geeft u de inzichten die u nodig heeft om uw verdienpotentieel te maximaliseren en te profiteren van de hernieuwde oplevende markt. Als u deze trends kent, kunt u immers een concurrerende vergoeding veiligstellen in dit dynamische landschap, of u nu een oude rot of een nieuwkomer in de sector bent.

Freelance STEM uurtarieven

De volgende grafieken geven een gedetailleerd overzicht van de uurtarieven voor verschillende freelance sleutelfuncties binnen de sectoren IT, biowetenschappen en techniek*. De gegevens illustreren de minimum-, maximum- en gemiddelde tarieven voor elke functie en ze geven waardevolle inzichten in de huidige markttrends.

*(De gegevens werden verzameld uit ongeveer 500 nieuwe opdrachten die in 2022 werden afgesloten. Alleen functiecategorieën die voldoende voorkwamen zijn in deze steekproef opgenomen).

Het aantal IT-vacatures ziet er goed uit

Geen grote veranderingen in de IT-tarieven

Na de waanzinnige indexering die freelancers de kans gaf om ook hun tarieven te verhogen, is het nu tijd voor stabilisatie. Bij sommige functies zoals .net-ontwikkelaar, projectmanager en analist lijkt het erop dat de tarieven een glazen plafond hebben bereikt. Bedrijven hebben een grotere pool van talent om uit te kiezen doordat er meer mensen solliciteren en omdat er veel generalistische IT-profielen zijn.


Wij geven u enkele tips om het beste uit deze situatie te halen:

  • Ontwikkel specifieke expertise en vaardigheden
  • Werk met een recruiter die een band heeft met de klant. Zij kennen de behoeften van de klant immers het beste en kunnen uw cv beter in de markt zetten.
  • Thuiswerk is tegenwoordig veel gebruikelijker waardoor er minder ruimte is om op dat niveau over de tarieven te onderhandelen. U kunt uw diensten aanbieden met een tarief dat varieert op basis van het aantal thuiswerkdagen per week.

Op het gebied van IT-jobs op de IT-markt kwam het jaar wat moeilijk op gang, maar vandaag zien we dat dit aan het veranderen is en het aantal vacatures ziet er weer goed uit.

  • Hoogste verdienpotentieel: De jobs met de hoogste maximumtarieven zijn bedrijfsanalist en informatiebeveiliger, met freelancers in deze categorieën die tot € 120 per uur verdienen.
  • Meest consistente tarieven: Java en .NET ontwikkelaars hebben vergelijkbare en stabiele gemiddelde tarieven van € 70 per uur, met geringe tariefmarges.
  • Gevarieerde tarieven: architectuur en informatiebeveiliging hebben een breder scala wat betreft de tarieven, wat duidt op een grotere variatie in vergoeding op basis van expertise en projectvereisten.

Is er binnen de biowetenschappen een trend om freelancers te vervangen door meer vaste medewerkers en projectteams? We volgen dit bij SThree op de voet

Na de indexering in januari 2023 zijn de tarieven voor freelancers in een verschillend tempo geëvolueerd. Bij sommige bedrijven gingen de tarieven automatisch omhoog en bij andere eerder langzaam doorheen het jaar. Vandaag stellen we vast dat alles weer stabiel is.

De vraag naar technische profielen in de biowetenschappen neemt toe

We zien echter een groei in de vraag naar technische profielen in de biowetenschappen, bij medische hulpmiddelen (een gevolg van de EU-verordening – MDR), digitalisering en automatisering die gekoppeld is aan de modernisering van de productiesite. We verwachten dat dit mogelijk een impact zal hebben op de tarieven, afhankelijk van het feit of u al dan niet over de bijbehorende vaardigheden beschikt.

Tot slot kunnen we stellen dat bedrijven in de biowetenschappen voortdurend op zoek zijn naar talent. Bij sommige bedrijven zagen we begin 2024 wel een afname wat betreft uitzendkrachten, maar we hebben ook een overgang naar vaste jobs en volledige projectteams vastgesteld.  Is dit een duurzame trend en zo ja, wat kan dan de mogeljke impact zijn voor freelancers? Dat is iets wat we bij SThree nauwlettend gaan opvolgen.

  • Hoogste verdienpotentieel: Functies in QA Support en QA Consulting hebben de hoogste maximumtarieven, met freelancers die in deze categorieën respectievelijk tot € 110 en € 100 per uur verdienen. Dit wijst op een grote vraag naar gespecialiseerde vaardigheden en ervaring in deze gebieden.
  • Meest consistente tarieven: QA Packaging en QC Consulting rollen vertonen de meest consistente tarieven, wat wijst op een stabiele vraag en uniformiteit wat betreft de vereiste vaardigheden.
  • Gevarieerde tarieven: QA Support en QA Consulting vertonen de ruimste tariefmarges, wat wijst op de verschillende expertiseniveaus en projectvereisten binnen deze functies.

De juiste sector kiezen als technisch profiel kan uw tarief enorm beïnvloeden

De belangrijkste trend bij technische functies is de stabilisatie van het tarief

Direct na de covidperiode stegen de kosten vaak met maar liefst € 15/uur, maar dit is vandaag de dag niet meer het geval en sommige klanten of sectoren kunnen of willen zich deze hogere tarieven niet meer veroorloven. We zien dit vooral in de chemische en petrochemische sectoren of in de sectoren met een lokale productiefaciliteit. Er zijn momenteel meer kandidaten beschikbaar op de markt dan twee jaar geleden, waardoor bedrijven meer opties hebben en dus ook meer ruimte om te onderhandelen.

Het kiezen van de juiste sector om voor te werken kan als technisch profiel uw tarief enorm beïnvloeden. Ons advies aan technische freelancers is daarom om ook eens buiten de sector waarin ze momenteel werken te kijken. De chemische sector, die vroeger veel betaalde, brengt nu wat minder op en de energiesector boomt dan bijvoorbeeld weer enorm.

  • Hoogste verdienpotentieel: Project Engineering rollen hebben de hoogste maximumtarieven, waardoor freelancers in deze categorie tot € 100 per uur verdienen. Dit wijst op een grote vraag naar project engineering-vaardigheden en de waarde die wordt gehecht aan ervaren professionals in dit vakgebied.
  • Meest consistente cijfers: Supply Chain Management vertoont de meest consistente cijfers, wat duidt op een uniforme vraag en een standaard waardering van vaardigheden in deze job.
  • Gevarieerde tarieven: Design en Project Engineering tonen de ruimste tariefmarges, wat de verschillende expertiseniveaus en projectvereisten binnen deze functies in de verf zet.

Conclusie

De afgelopen jaren waren erg turbulent in sommige sectoren en voor sommige freelancers. We stellen echter toch een zekere veerkracht vast in de STEM-functies en -sectoren waardoor freelancers opdrachten, uitbreidingen van opdrachten en interessante tarieven kunnen krijgen. 2024 en 2025 zien er veelbelovend uit, maar de lokale en politieke wijzigingen en de klimaatveranderingen bijvoorbeeld kunnen ervoor zorgen dat onze aanpassingsvaardigheden en die van alle freelancers opnieuw op alle mogelijke manieren op de proef zullen worden gesteld!

Lees ook:

SThree logo
SThree is a global staffing organisation providing specialist services in the STEM industries (Science, Technology, Engineering, and Mathematics). Our five specialist brands operating in Belgium, Computer Futures, Progressive, Huxley, Real Staffing and JP Gray, place professionals across IT, Engineering, Oil & Gas, Banking, Pharma and Supply Chain. Bekijk alle berichten van SThree