"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Wereldspeler CXC breidt uit in België en Nederland: ‘Wij maken directe inhuur over de grens minder eng’

Nextconomy verwelkomt CXC EMEA als nieuwe partner. Wat kunnen we van deze wereldspeler verwachten? Een interview met ‘chef oplossingen’ Hannah Young.

CXC is nieuw in België en neemt een hele hoop internationale expertise mee. Het bedrijf werd 30 jaar geleden opgericht in Australië en heeft nu meer dan 80 vestigingen over de hele wereld, waarvan 12 in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (CXC EMEA). Het bedrijf biedt sinds 2017 broker-, payroll- en msp-dienstverlening in Nederland.

Wat maakt België interessant? “Er is heel veel talent in België, waarvan meer dan tweehonderdduizend freelancers”, vertelt Hannah Young van CXC EMEA. “Dat biedt kansen voor bedrijven in binnen en buitenland. Wij helpen ze op weg door de mogelijke risico’s weg te nemen.”

Chef Oplossingen

Young is Solution Specialist bij CXC EMEA, oftewel ‘chef oplossingen’. Volgens haar zien internationale bedrijven wel de kansen van werken met freelancers uit België, maar ze zijn huiverig door de relatief strenge wetgeving.

“Wij zijn juist dol op sterk gereguleerde markten”, zegt Young. “Wij kunnen klanten namelijk adviseren over arbeidswetgeving. De komende 12 maanden willen we onze klanten helpen aan de slag te gaan met Belgische freelancers door ze op de hoogte te brengen van alle kansen en regels.”

Partner van Nextconomy

CXC EMEA doet dat als partner van Nextconomy. Young: “We werken al jaren samen. Nu we in Nederland en België aan de slag gaan, was partner worden logisch. We gingen altijd naar de events en kwamen terug met volop contacten en kennis. CXC EMEA en Nextconomy kunnen elkaar versterken.”

CXC EMEA bestaat al 30 jaar en helpt bedrijven te werken met tijdelijk personeel. Het bedrijf verzorgt onder andere payrolling en contracting, inhuur uit het buitenland en msp-dienstverlening. Voortaan ook in België.

CXC EMEA verzorgt payrolling, contracting, inhuur uit het buitenland en msp-dienstverlening.

Direct sourcing via platformen

Direct sourcing houdt in dat een speciaal CXC EMEA -team recruiters voor de klant op zoek gaat naar tijdelijk personeel. Dat doen de recruiters onder de vlag van de klant: ze gebruiken het merk en logo, zodat het voor kandidaten meteen duidelijk is voor welke opdrachtgever ze aan de slag gaan.

Daarbij gebruikt CXC EMEA onder andere online freelanceplatformen WorkLlama en Twago. Als een klant een eigen talentpool heeft, zoekt het recruitmentteam ook in die database. Vervolgens selecteren de recruiters kandidaten en zorgen zij dat het proces aan alle wettelijke bepalingen en interne regels voldoet. Vervolgens stelt CXC EMEA een overeenkomst of arbeidscontract op dat voldoet aan wet- en regelgeving.

Succesvoorwaarden: kennis en vertrouwen

“Het is heel belangrijk dat wij de markt begrijpen waarin we opereren”, zegt Young. “Niet alleen de wetgeving, ook de culturele normen.”

Ze vertelt over het moment dat CXC EMEA een team van 120 mensen in Polen zocht voor vliegtuigbouwer Boeing. “We ontdekten dat het daar heel normaal is om werknemers een fitnesskaart te geven. Dat bleek een primaire voorwaarde.”

Behalve kennis van de recruiters, vergt direct sourcing vertrouwen van de klant. “Hij moet ons zijn merk toevertrouwen en zeker weten dat wij het bedrijf op de juiste manier vertegenwoordigen.”

Dat vertrouwen kan heel wat opleveren, zegt Young. “Direct sourcing bespaart kosten. Ten eerste wordt je inhuurtijd veel korter. Ten tweede ben je niet afhankelijk van bureaus en bouw je aan je merk als goede opdrachtgever.”

Kandidaten uit het buitenland

Ondertussen zorgt CXC EMEA ervoor dat de klant niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. “Het risico ligt bij ons”, zegt Young.

Dat is nog extra belangrijk als een klant tijdelijk personeel zoekt in een ander land. “De afgelopen twee jaar zagen we een flink toename van crossborder hiring”, vertelt Young. “Inmiddels werkt de meerderheid van de kandidaten die wij contracteren voor een bedrijf in het buitenland.”

De afgelopen twee jaar zagen we een flinke toename van crossborder hiring.

– Hannah Young, CXC EMEA

Hoe komt dat? “Als bedrijven het talent dat ze nodig hebben niet in eigen land vinden, zoeken ze over de grens. Bovendien voelen meer mensen zich comfortabel met op afstand werken sinds de pandemie.”

Van ecommerce tot luchtvaart

CXC EMEA gaat in Nederland en België onder andere aan de slag voor EY, Boeing en PayPal. Daarnaast helpt het bedrijf bestaande klanten om talent te vinden in ons land. “We kunnen klanten uit alle sectoren helpen: van ecommerce tot luchtvaart.”

Het bedrijf deelt graag kennis, bijvoorbeeld via de Open Talent Report Podcast. Marleen Deleu, hoofdredacteur van NextConomy, is enthousiast over het partnerschap met CXC EMEA. “Deze experts hebben jarenlange ervaring en staan met hun voeten in de klei”, zegt ze. “Van hun internationale expertise kunnen wij een hoop leren.”

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy