"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

U-Work is echte win-win bij Unilever

Bij Unilever doorbreken ze de traditionele arbeidsvormen om nieuwe manieren van werken te creëren die passen bij het bedrijf en hun mensen. Hun doel? Nieuwe modellen ontwikkelen om werknemers tegen 2030 flexibele arbeidsopties te bieden.

De uitdaging

De traditionele werkgever-werknemer dynamiek is niet langer geschikt voor zowel individuen als bedrijven. Mensen zijn steeds meer op zoek naar werk dat hun persoonlijk en professioneel meer voldoening geeft. Zij willen verder gaan dan het traditionele 40-uren/40-week/40-jaar -arbeidscontract en kiezen voor iets flexibeler, dat is afgestemd op hun behoeften en levensfase.


We see a hybrid future of work, where people might spend a couple of days in the office and two or three days at home or working remotely. This has unlocked tremendous productivity and flexibility in the Unilever team.

Alan Jope, CEO Unilever


Oudere en meer ervaren werknemers kiezen er steeds vaker voor om langer te werken en jongeren zijn op zoek naar zinvolle banen met meer flexibiliteit. Covid-19 dwong ons allemaal anders na te denken over hoe en waar we werkten.

Daarom werken ze bij Unilever aan nieuwe manieren van werken om een flexibele omgeving te creëren waarin openheid en aanpassingsvermogen worden gewaardeerd, veerkracht wordt opgebouwd en vaardigheden en prestaties worden verbeterd.

Van ‘Owning’ talent naar ‘Accessing’ talent

Het vinden van een blended model was waar Morag Lynagh en Placid Jover van Unilever in 2017 aan begonnen te werken. Lynagh is de Global Future of Work Director van het bedrijf, en Jover is Vice President Human Resources in Latijns-Amerika en leidt wereldwijd de New Employment Models-agenda.

In een interview met Linda Gratton legt Placid Jover uit: “Het kwam erop neer dat we een nieuw type arbeidscontract moesten creëren om de lege ruimte te vullen tussen voltijds werknemer en een contractant of uitzendkracht van een organisatie van derden. We wilden de overstap maken van het bezitten van talent naar het verkrijgen van toegang tot talent.”

Om dat te doen, lanceerden ze het U-Work tewerkstellingsmodel. In deze structuur ontvangen sommige Unilever-medewerkers een maandelijks voorschot naast hun salaris voor elke opdracht, krijgen ze pensioenondersteuning en toegang tot een ziektekostenverzekering, en krijgen ze de mogelijkheid om gebruik te maken van de online leermogelijkheden van het bedrijf.

Sinds de start van het programma hebben medewerkers op unieke manieren gebruikgemaakt van deze flexibiliteit.

U-Work

U-Work geeft werknemers de vrijheid en flexibiliteit die hoort bij een contractuele functie met de zekerheid en voordelen die doorgaans verbonden zijn aan een vaste baan. Mensen in U-Work hebben geen vaste rol. Ze werken aan wisselende opdrachten, en tussen de opdrachten door zijn ze vrij om andere dingen te doen die voor hen belangrijk zijn. Ze krijgen een maandelijks voorschot en een speciaal pakket voordelen, of ze nu aan een opdracht werken of niet. En ze krijgen betaald voor elke opdracht wanneer ze werken.

Deze flexibelere manier van werken brengt veel voordelen met zich mee. Het helpt mensen die hun werkuren willen verminderen als ze ouder worden. Het stelt werkende ouders in staat hun tijd beter te beheren. En het stelt mensen in staat te reizen of te studeren zonder dat dit ten koste gaat van hun baan.

Met U-Work krijgen managers bij Unilever toegang tot bekwame mensen die bekend zijn met Unilever en die meteen aan de slag kunnen, zonder de verborgen kosten van het vinden en inwerken van freelancers.  Het programma is al van start gegaan in het Verenigd Koninkrijk, Maleisië, Argentinië, Zuid-Afrika en de Filippijnen en wordt in 2021 verder uitgerold in Spanje, Rusland, Turkije, Australië en Nieuw-Zeeland.

Bron : Unilever

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy