Waarom ben jij freelancer?

Waarom heb je destijds beslist om freelancer te worden? Deze vraag stelde de redactie van NextConomy aan enkele freelancers.

Meer vrijheid, een betere werk-privébalans of meer kunnen verdienen als freelancer. Dat zijn de meest voorkomende antwoorden op de vraag Waarom ben je freelancer? Maar er zijn ook een paar onverwachte, grappige of net hartverscheurende redenen genoemd. Een overzicht.

De job die ik wil, bestaat gewoonweg niet.

Carrière

Veel freelancers hebben eerst een aantal jaren voor een werkgever gewerkt: “Maar na twintig jaar in vast dienstverband, wou ik meer vrijheid.” Ook vindt niet iedereen een geschikte job op de arbeidsmarkt of “de job die ik wil, bestaat gewoonweg niet.” De optie om te freelancen is dan snel gemaakt.

“Ik wil zelf kunnen kiezen welke opdrachten ik uitvoer”, is een ander, veelgehoorde reden. En ook het tarief speelt een belangrijke rol: “voor dezelfde functie verdien ik als freelancer meer dan als werknemer.”

Organisatiecultuur

De sfeer op de werkvloer speelt een grote rol in ons werkgeluk. En daar knelt het schoentje weleens bij de freelancers die reageerden. De reacties gaan van: “bij een vaste baan zou ik gek worden”, over “ik gruwel van het idee om 8 uur verplicht aan een scherm gekluisterd te zijn en dat terwijl ik als freelancer soms langere dagen werk, maar dan is dat mijn eigen keuze” tot “als freelancer ben je minder onderhevig aan de interne bedrijfscultuur.”

Ik vond geen job omdat ik niet over de juiste papieren beschik, terwijl ik als freelancer wel succesvol ben. Opdrachtgevers geloven in mij dankzij mijn jarenlange ervaring.

Maar ook voor HR is er nog werk aan de winkel, willen ze meer freelancers aantrekken. Zo zijn diploma’s op de werkvloer nog heel belangrijk. “Ik vond geen job omdat ik niet over de juiste papieren beschik, terwijl ik als freelancer wel succesvol ben. Opdrachtgevers geloven in mij dankzij mijn jarenlange ervaring.”

“Op de werkvloer mag je vaak niet kiezen welke opleidingen je wil volgen. Als freelancer schrijf ik me in voor de workshops, events en netwerkmomenten die me boeien. Ongeacht of ik met de tips die ik daar hoor meteen aan de slag ga of pas later.”

Vrijheid

“Ik wil mijn eigen baas zijn, ik wil zelf mijn carrière uitstippelen en eventueel van koers veranderen, ik wil werken wanneer en waar ik wil … “, zijn ook veelgehoorde en meer plausibele reacties, met als terechte afsluiter: “ik wil zelf mijn soft-en hardware kiezen waarmee ik aan de slag ga. Niet hoe ik iets doe, is van tel, maar het resultaat. Toch?”

En jij?

Ben je ook freelancer en heb je daar een specifieke reden voor? We horen het graag in een reactie hieronder.

Eén reactie op dit bericht

  1. Als vaste werknemer werd ik over het hoofd gezien en kreeg ik geen waardering voor mijn werk. Nu doe ik hetzelfde werk als freelancer, soms voor dezelfde bedrijven, en nu luisteren ze wel naar mij en krijg ik waardering voor mijn werk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *