"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Waarom ben jij freelancer?

Waarom heb je destijds beslist om freelancer te worden? In dit artikel lees je de top 10 redenen die freelancers aangeven waarom ze destijdsde stap zetten.

Meer vrijheid, een betere werk-privébalans of meer kunnen verdienen als freelancer. Dit zijn de meest voorkomende antwoorden op de vraag Waarom ben jij freelancer?

Carrière

Mijn eigen baas zijn. Geen verantwoording meer afleggen aan een manager, niet meer moeten registreren bij het binnenkomen en het verlaten van het kantoor, geen gezeur meer wanneer ik te laat ben of vroeger vertrek …

Zelf kunnen beslissen. Ik kies zelf de template van mijn website, bij wie ik mijn drukwerk uitbesteed, met wie ik samenwerk, de laptop, software, dresscode …

Ik bepaal liever zelf mijn klanten, projecten en het prijskaartje eraan.

Ik leer meer bij want ik bepaal zelf welke workshops ik volg en events die ik bezoek. Ik kan hierdoor gericht naar mijn doel werken.

Lees ook: Werken van op afstand enkel succesvol als er wederzijds vertrouwen is

Organisatiecultuur

Mijn job bestaat niet op de reguliere vacaturemarkt of ik beschik niet over de juiste diploma’s waardoor ik niet door de selectierondes geraak. Opdrachtgevers kijken niet naar je papieren als freelancer, maar naar jouw ervaring.

Als freelancer verdien ik meer dan dat ik hetzelfde werk zou doen als vaste kracht.

Niemand kan meer met de eer gaan lopen over mijn werk. Wanneer een klant tevreden is, hoort alle krediet mij toe en niemand anders.

Ik werk liever samen met anderen dan voor anderen. Ik heb als freelancer niks te verliezen, ik stel kritische vragen, ik deel mijn ideeën en ervaringen. Hiervoor huren ze mij ook in.

Lees ook: “Door opnieuw in loondienst te gaan, besefte ik hoe graag ik freelancer ben”

Vrijheid

Werken wanneer ik wil. Niet langer meer verplicht om op kantoor te zijn tussen 9 en 5. Niet langer verplicht om 8 uur aan een stuk gekluisterd te zijn aan mijn scherm. Ik kies wanneer en hoe lang ik wil.

In mijn studio, lokale coffeeshop, coworking place of zelf in een huis dat ik via Airbnb heb gehuurd in het buitenland: ik kies de locatie waar ik werk.

Lees ook:

En jij?

Ben jij ook freelancer en heb je daar een specifieke reden voor? We horen het graag in een reactie hieronder.

Lees ook: Een werkweek van 30 uur onmogelijk?

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert

2 reacties op dit bericht

  1. Als vaste werknemer werd ik over het hoofd gezien en kreeg ik geen waardering voor mijn werk. Nu doe ik hetzelfde werk als freelancer, soms voor dezelfde bedrijven, en nu luisteren ze wel naar mij en krijg ik waardering voor mijn werk.

  2. met 35 jaar professionele ervaring in verschillende sectoren en management functies, hou ik van de diversiteit die ik kan voorleggen en doen.
    In vaste rol “begrijpt” geen enkele HR Manager mijn traject, en proberen ze mij in slechts 1 vakje te stoppen (waar ik gek van word)
    Als freelance manager is dit net mijn grootste troef, net omdat ik van vele markten kennis heb