"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De impact van de gezondheidscrisis door de ogen van HR-professionals

Hoe werd deze ongekende schok op het gebied van human resources opgevangen? Dat is de vraag die hireme zich stelde vooraleer te starten met dit onderzoek. Het resultaat? Een studie die het standpunt van HR-professionals en freelancers in 4 Europese landen in kaart brengt.

Een hybride en grensoverschrijdende studie

Werknemers die tijdens de lockdown thuis moeten werken, een rekruteringsbeleid dat in vraag wordt gesteld, virtuele onboarding, … De spelers in de wereld van human resources werden plots geconfronteerd met een wereld waarin (zeer) korte termijn plotseling de norm is geworden. “We werken zowel met bedrijven als met freelancers op Europees niveau. Het leek ons belangrijk om dit onderzoek te organiseren om de reikwijdte en de visie die ieder van ons kan hebben in de context van de gezondheidscrisis te verbreden”, legt Hassane Lhasnaoui, mede-oprichter van hireme.io, uit. “De respondenten werden benaderd via LinkedIn en via onze eigen database.”

Snelheid bij besluitvorming

Een van de resultaten heeft Hassane Lhasnaoui enorm verbaasd: in België meldt meer dan 60% van de bedrijven dat ze operationele problemen hebben ondervonden bij de implementatie van telewerken. “Het beheer van verspreide teams, het gebrek aan visie, de afwezigheid van een crisisplan, … het zijn elementen die niet in het voordeel van de vaak conservatieve bedrijven in het Belgische economische weefsel werken. Aan de andere kant hadden de bedrijven waar telewerk in het bloed zit een voorsprong. Nederland is daar het bewijs van.”

Deze gezondheidscrisis zal leiden tot een diepgaande reflectie over de organisatie van het werk. België en Frankrijk zijn unaniem (>80%) – Hassane Lhasnaoui, co-founder hireme

home working vs remote working

Deze gezondheidscrisis zal inderdaad leiden tot een diepgaande reflectie over de organisatie van het werk. België en Frankrijk zijn unaniem (> 80%), gevolgd door Duitsland (> 70%) en Nederland (> 50%). “Ik zie een zekere proactiviteit aan de kant van HR-professionals die zich willen voorbereiden op de toekomst en klaar willen zijn in het geval van een mogelijke nieuwe crisis. Home working en remote working zijn echter niet hetzelfde. Het eerste hoort bij de oplossing, terwijl het tweede deel uitmaakt van een nieuw tijdperk wat betreft het organiseren van werk.

Ontdek hier de volledige resultaten  van deze enquête bij meer dan 2000 respondenten in vier Europese landen: België, Frankrijk, Nederland en Duitsland

Jean-François Dinant
Jean-François est Créateur de contenu (freelance of course) et amoureux de Communication. Pour lui, les #RH, le #Nouveau Monde du Travail, l’#Entrepreneuriat et la #Transformation Digitale sont ses drogues durs. Jean-François is Content Creator (freelance of course) en in love met communicatie. Voor hem zijn #HR, de #NWOW, #Entrepreneurship en #DigitalTransformation zijn harddrugs. Bekijk alle berichten van #Jean-François Dinant