"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Freelancen in tijden van corona

16 maart. Na een weekend puzzelen en plannen en voor velen een emotionele rollercoaster is het niet meteen business as usual, al zouden we dat wel willen. Bedrijven, de horeca of leerkrachten, maar ook freelancers proberen de impact te overzien van de maatregelen tegen Corona: hebben we nog opdrachten? Wat met onze business? Wat met onze cashflow? Wat na Corona?

Niemand kan de toekomst voorspellen, maar dat ze uitdagend is, is een understatement. En freelancers zijn uiterst kwetsbaar. Jellow, freelance matchingplatform, stelde op maandag een terugval vast van 95% van de opdrachten in vergelijking met een ‘normale’ maandag. “Maar het is te vroeg om hier al conclusies uit te trekken”, zegt Mark Willems, CEO van Jellow “in de loop van deze week en volgende weken verandert het gedrag van opdrachtgevers wellicht nog. ”Uiteraard zijn bedrijven nu vooral bezig met de vraag hoe ze zich zullen organiseren en wachten ze verdere maatregelen af. Aan de kant van de freelancers zien we dan weer veel beweging op ons platform: freelancers die zich registreren of hun profiel updaten in de zoektocht naar opdrachten. We hebben op dit moment nog geen weet van lopende opdrachten die worden geannuleerd, maar meestal komt die info niet tot bij ons”, aldus Willems.

Annulaties eerst voelbaar in eventsector

Gighouse die zich vooral richt op freelancers in hr, marketing & communicatie, digital, finance en admin. ziet ondertussen wel duidelijk opdrachtgevers die samenwerkingen on hold hebben gezet. Vooral dan van ondernemingen die actief zijn in de evenementensector. “Ik vrees dat dit een sector is die hard zal getroffen worden de komende weken”, zegt Melanie Deblanc, Business Development Manager bij Gighouse.

Ongerustheid

In freelancerscommunity Freelancers in Belgium zoeken de solo-ondernemers steun en info bij elkaar. Veel freelancers melden dat er heel wat annulaties binnenkomen terwijl nieuwe aanvragen uitblijven. Het is balanceren tussen de moed bijeenrapen om creatieve alternatieven te zoeken aan de ene kant en berekenen hoelang je financieel een periode als deze kan overbruggen aan de andere kant. En contractueel vastgelegd of niet, we zien bij veel freelancers begrip wanneer opdrachtgevers opdrachten annuleren of vroegtijdig stopzetten: “iedereen staat met zijn rug tegen de muur’, klinkt het.

Steunmaatregelen

De overheid werkte al steunmaatregelen uit voor zelfstandigen, zoals het overbruggingskrediet voor zelfstandigen in hoofdberoep die hun activiteit moeten stopzetten. Betalingsplannen voor btw, bedrijfsvoorheffing en personen-& vennootschapsbelastingen. Maatregelen die zich weliswaar toespitsen op zelfstandigen in hoofdberoep en niet zozeer op zelfstandigen in bijberoep. Een overzicht van de maatregelen en hoe ze aan te vragen vind je o.m. via Voka. Of dat tegemoetkomt aan de geleden inkomsten, is nog maar de vraag. Het is koffiedikkijken wat de impact op lange termijn zal zijn. Een freelancer is een ondernemer, en dus geldt ook voor freelancers: hoe maak ik van de nood een deugd? Hoe kan ik mijn dienstverlening aanpassen en toch business blijven genereren?

Heb jij creatieve ideeën die andere freelancers kunnen helpen? Reageer in de comments.

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy

Eén reactie op dit bericht

 1. CORONAHULP: PLANET INTERIM OPEN VOOR PLAATSEN OPROEPEN VRIJWILLIGERSWERK

  Planet Interim stelt haar matchingplatform open voor het kosteloos plaatsen van oproepen voor vrijwilligerswerk en opdrachten in Zorg, Welzijn, Onderwijs en alle andere relevante vakgebieden en sectoren die getroffen worden door het Covid19 coronavirus.

  HOE?
  Plaats een oproep via deze link https://planetinterim.nl/plaats-interim-opdracht en gebruik als min. en max. tariefindicatie €25. Zet achter de (functie) titel (vrijwillig) en wij zullen de indicatie op €0,- stellen. De oproep zal 7 dagen actief zijn en automatisch worden gematcht met 20.000 aangesloten professionals en worden gezien door nóg duizenden andere professionals die ons volgen via social media.

  Diegenen die interesse hebben om te helpen, kunnen als lid eenvoudig op de oproep reageren via hun account. Mensen die de oproep zien en die geen Planet Interim account hebben en ook niet willen aanmaken, kunnen reageren via ons contactformulier. Wij zullen hun reacties per e-mail een op een doorsturen naar het bij ons bekende emailadres van de plaatser van de oproep. De nodige gegevens zullen wij aan de geplaatste oproepen toevoegen.

  Vragen? DM of e-mail via dit contactformulier https://planetinterim.nl/contactgegevens-planet-interim