"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Mensen die passie hebben om af te zien, verleggen hun grenzen”

“Bedrijven zijn verslaafd aan diploma’s en functiebeschrijvingen”, zegt innovation speaker Jef Staes. “Ze hebben weinig oog voor de passies en talenten van hun medewerkers en dat is een probleem. Want 80 procent van de werknemers is niet gemotiveerd. En dat is net de zwakke plek waar jongeren hen op pakken.”

“De macht zit bij de lompe mensen”, zegt Jef Staes. “En daarom is het vandaag voor bedrijven moeilijk om te veranderen en te vernieuwen.” Bedrijven moeten meer aandacht krijgen voor passie en talent willen ze overleven, zegt hij tijdens de Job Factory van de Thomas More Hogeschool in Mechelen.

Jef Staes: “Momenteel zitten we in een switch, een soort van oorlog tussen het oude en het nieuwe tijdperk. Van informatie-armoede naar informatie-explosie. Die oorlog heeft niets te maken met leeftijd, maar met de manier waarop wij omgaan met die informatierijkheid. De oudere generatie zit in het oude tijdperk en neemt die cultuur ook mee op de werkvloer. Jongeren duiken in de informatiestroom en worden slimmer. Ik vind dat een boeiende strijd.”

“Volgens Darwin kan er maar één soort overleven. En volgens mij zijn dat niet de mensen met een diploma en functieomschrijving, maar diegenen die iets van hun leven maken, gewoon omdat ze zichzelf zijn.”

2D-bedrijven met mekkerende schapen

“De meeste organisaties zijn 2D-bedrijven waar diploma’s, functieomschrijvingen en evaluaties als het hoogste goed worden beschouwd. Op je werk krijg je geen taken aangepast aan je passies en talenten, maar werk omdat het jou lukt om dingen te doen die je niet graag doet. Met die mentaliteit is het onmogelijk om de wereld te veranderen en om slimmer te blijven dan robots. Want bedrijven zetten rond hun talenten een hek. En wat krijg je dan? Schapen. En wat doen schapen? Die mekkeren.”

3D smart: de passie om af te zien

“Wat moet je dan wel doen? Teruggaan naar wie je bent. En daar ligt de kans voor jongeren om ouderen te pakken op hun meest kwetsbare plek: talent en passie.”

“Iedereen wordt geboren met talenten. Alleen zijn die verborgen. Het enige dat je moet krijgen is passie. En passie betekent afzien. Wie niet afziet is een leugenaar. Mensen die passie hebben om af te zien, verleggen hun grenzen. En wie zijn grenzen verlegt, ervaart dopamine. Zij willen bijleren. Zij ademen info in en uit. Worden competent. En slim. Ze zijn 3D-smart.”

“Drones, internet of things, digital printing, life streaming, robotica, artificial intelligence, sharing economy, basisinkomen … Denk je dat dat gecreëerd wordt door mekkerende schapen? Neen! Door jongeren die in de flow zitten van hun talenten en de passie hebben om af te zien. En wat is de impact hiervan? Organisaties gaan dood, want zij kunnen die evolutie niet aan. Zij bestaan uit die 80% schapen en die begrijpen de nieuwe wereld niet.”

Destructieve verandering nodig

“Waar wachten wij, de regering en het onderwijs op om een wereld te scheppen waar je jezelf kan zijn? Ik pleit dus voor een destructieve verandering van onderwijs en werk zodat je de vrijheid krijgt om jouw talenten en passies te volgen en om te experimenteren.”

Social validation

“Hoe ontdek je jouw waarde? Door social validation. Je collega’s en vrienden vertellen je regelmatig waar je goed in bent. En net dat netwerk is je referentie. Steeds meer bedrijven vragen niet meer naar je diploma’s, maar naar jouw referenties.”

Levenslang leren

“De zoektocht naar je talenten en passies duurt je hele leven lang. En het gebeurt dat je op latere leeftijd je passie verliest. Je moet dan de kans krijgen om opnieuw te kunnen leren. Werk en opleiding gecombineerd, je hele leven lang.”

Machtsdefect

“Waarom lukt die verandering niet? De oorzaak ligt in de definitie van het woord competent. Wie competent is kan het én heeft de bevoegdheid.”

  • Niet capabel en niet bevoegd. 80% van de mensen zit hier.
  • Zeer capabel en bevoegd. Hier moet je naar streven, anders krijg je een burn-out.
  • Zeer capabel en niet bevoegd. Dat is zelfvernietiging. Zit je in deze situatie, dan heb je drie keuzes: de situatie aanvaarden, weggaan of ziek worden.
  • Niet capabel en wel bevoegd. Dat is machtsdefect. En organisatievernietiging. Een voorbeeld hiervan is het failliet van Nokia waar de oude garde de plak zwaaide en de jonge ingenieurs hun passie en talenten niet mochten inzetten.

“Het zijn de 3D-smart jongeren die de oudere generatie in het machtsdefect duwen. Want iemand wordt incompetent omdat hij het talent en de passie in het nieuwe niet heeft. En jongeren krijgen niet de macht waardoor ze een eigen zaak opstarten en dus zo de macht van de ouderen overnemen.”

Over Job Factory

De eerstejaarsstudenten Office Management van de Thomas More Hogeschool in Mechelen organiseerden op 10 mei 2017 voor de tweede keer een Job Factory. Enkele experten gaven hun visie hoe zij naar de toekomst kijken.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert