"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
sollicitatietips om kandidaat beter te leren kennen.

Stel vragen over de kandidaat, praat niet over de job

Leer de kandidaat nog beter kennen tijdens het kennismakingsgesprek met deze vragen.

Werkgeschiedenis, opleiding, motivatie …: dat zijn de klassieke vragen die elke HR-recruiter of inkoper stelt. Maar door die vragen leren zij de kandidaat niet echt goed kennen. Met welke vragen dan wel?

 1. Wat is je droomopdracht?
  Vragen naar de droomopdracht helpt je om te bepalen of de kandidaat past in je bedrijf en team en wat hij zelf verwacht van de functie.
 2. Wat doe je graag in je vrije tijd?
  Niet alle vragen moeten over de functie gaan. Misschien heeft de kandidaat een interessante hobby of doet hij vrijwilligerswerk waar hij vaardigheden opdoet die ook bij deze opdracht nuttig zijn.
 3. Wat vond je leuk en minder leuk bij je laatste baan?
  Dit is een heel eenvoudige vraag, maar ze geeft veel inzicht in wat voor soort werk past bij de kandidaat, over welke vaardigheden hij beschikt en welke voorkeuren hij of zij heeft.
 4. Welke cultuur heerste er op de werkvloer bij je laatste opdrachtgever?
  Ook deze vraag geeft meer inzicht in de voorkeuren van een kandidaat. Uit het antwoord leer je hoe het vorige bedrijf werkt, welke cultuuraspecten de kandidaat belangrijk vindt en hoopt terug te zien bij jouw organisatie.
 5. Wat zou je veranderen bij het bedrijf waar je het laatst werkte?
  Iedereen kan vertellen wat hij goed of minder goed vond over zijn laatste opdracht, maar hij moet toch probleemoplossend kunnen denken om alternatieven voor te stellen.
 6. Wat zou je vorige opdrachtgever over jou vertellen wanneer ik hem bel?
  Je polst of de kandidaat beseft welke indruk hij nalaat bij anderen en hoe hij overkomt.

 

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert