SLUIT MENU

Wat is een FMS?

De definitie van FMS. Wat is het precies? Definities variëren. Tijd voor duidelijkheid!

Voorjaar 2022. Redactie overleg NextConomy en ZiPconomy. “Waarom maken we ook niet een onderzoeksrapport over FMS – systemen? Na jarenlang MSP, VMS, RPO en TTM onderzoeksrapporten te publiceren is dat een logische stap, niet?”

De vraag stellen was simpel, maar het antwoord was dat verrassend genoeg niet.

Blijkt namelijk dat in de literatuur en in de praktijk erg uiteenlopende definities van FMS worden gehanteerd, en dat iedereen een ander beeld heeft bij wat een FMS wel en wat niet doet.

Ook bij het lanceren van ons onderzoek werden we hier nog meermaals mee geconfronteerd: partijen die we uitnodigden om deel te nemen aan het onderzoek lieten weten dat ze zichzelf niet als een FMS beschouwen. Anderen wilden niet meedoen bijvoorbeeld omdat ze niet akkoord zijn met de beschrijving Freelance Matching System, maar benadrukken een Freelance Management System te zijn.

Kortom, hoogtijd voor een overzicht van gangbare terminologie en bijhorende technologie!

Definitie(s) van FMS

We starten bij Staffing Industry Analysts (SIA), sinds jaar en dag dé referentie als het over ontwikkelingen in de wereld van ingehuurd talent gaat. In het webinar ‘Everything you need to know about working with Freelancers’ van 2014 geven ze een heldere omschrijving van wat een FMS is:

A Freelance Management System (FMS) is a cloud-based workforce solution that helps businesses manage their independent contractor and freelancer workforces.

Om een FMS te zijn, moet volgens SIA, de technologie aan drie voorwaarden voldoen:

  1. Het is een ‘stand alone’ technologie-oplossing, dus niet een traditionele intermediaire partij met een tooling
  2. De technologie moet gebruikers van het systeem het afhandelen van het volledige inhuurproces – van plaatsen van de aanvraag, over zoeken naar kandidaten, contracteren tot uitbetaling (End-2-End) – in het systeem zelf mogelijk maken
  3. Het systeem faciliteert rechtstreeks contact tussen de opdrachtgever en de freelancers, zonder tussenkomst van een intermediaire partij

Fig. 1 – Visualisatie van een FMS bij SIA

Dicht bij huis, op de website van ZiPconomy, het Nederlandse kennisplatform, vind je de ZiParena:

Fig. 2 – ZiParena (Bron: ZiPconomy)

ZiPconomy hanteert als definitie voor een FMS :

Een systeem dat de verschillende fases van de opdracht (van matching, onboarding, evaluaties, offboarding, pool-vorming, betaling) (kan) ondersteunen.

Zoals je ziet, maakt ZiPconomy in Fig. 2 het onderscheid tussen ’FMS’ enerzijds en Freelance ‘selfsourcing tools’ anderzijds. Deze laatste zijn online tooling/systemen waarmee organisaties zelf in staat zijn freelancers te vinden (self-sourcing).

Daarnaast staat er in de ZiParena ook nog de categorie ‘Alternative Sourcing Solutions’. Dat zijn (ook) online kanalen voor het vinden en selecteren van kandidaten, maar waarbij het platform zelf kandidaten zoekt en selecteert plus het contract en betaling verloopt via een online bureau.

Andere omschrijvingen die we terugvinden

Freelance platforms are a boon for both individual workers and businesses. In today’s internet age, you can work from anywhere, anytime for any company in the world. Freelance platforms facilitate this by providing a place where global businesses can find and hire temporary workers. On these sites, independent professionals can create profiles, share their work portfolios, and contact potential employers. Organizations can search a database of candidates based on criteria such as skills, experience and more. They can provide temporary contracts to freelancers such as writers, editors, translators, designers, and others. Businesses can save the money they spend on permanent employees, while freelancers are assured of guaranteed payment on freelance sites that provide escrow facilities.

Bron: Finances Online

Spend Matters calls Work Intermediation Platforms (WIPs), online platforms that support 100% technology-enabled, end-to-end work arrangements effectively providing source-to-pay (S2P) solutions. Zij onderscheiden, net zoals ZiPconomy doet, enerzijds open, publieke marktplaatsen vrs. bedrijfsspecifieke tooling die voor een organisatie ‘op maat’ wordt ingezet om eigen freelance opdrachten en een eigen talentenpool met freelancers te beheren.

Bron: Spend Matters

Een freelanceplatform doelt op en helpt 2 doelgroepen: werkgevers en freelancers. Het dient als plek om hen bij elkaar te brengen, zodat er geen tijd verloren hoeft te gaan aan (lange) zoektochten en er tijd is voor waar het echt om draait: de samenwerking.

Bron: Jellow

FMS -en in het totale landschap met oplossingen uit de HR-diensten industrie. Tijdens de World Employment Conference (WEC) van einde mei 2022 in Brussel werd een interessant overzicht geschetst van de vele, doorgaans digitale, diensten die ‘staffing’ bedrijven en leveranciers van HR-diensten, ontwikkeld hebben om het ‘human capital’ beter te matchen, beheren, op te leiden, enz. FMS-en zijn in dit overzicht ‘platforms bringing together freelancers and organizations’

Fig. 3 – FMS-en in het totale landschap digitale oplossingen in de HR-dienstensector

Synoniemen voor FMS

In de literatuur en bij de systemen zelf worden allerlei termen om een FMS te beschrijven vrolijk door elkaar gebruikt. We maken hier een opsomming, ter informatie, en met de raad te bedenken dat ‘de vlag niet altijd eenzelfde lading dekt’, of niet alle hiernavolgende begrippen geven eenzelfde functioneren van een platform weer.

  • Freelance platform
  • Gig platform
  • Marktplaats
  • Freelancenetwerk
  • Matchingplatform
  • Work Intermedation Platforms (WIP)

De NextConomy FMS definitie 

Een Freelance Management Systeem (FMS) is een online platform dat voor 100% in het ITsysteem alle operationele, financiële en juridische aspecten van de samenwerking van opdrachtgevers met freelancers faciliteert, van aanvraag tot betaling.

Download het e-book Freelance Management Systemen in België

In dit eerste, unieke, rapport zet NextConomy alle informatie over FMS op een rij en laat uitvoerig zien welke FMS-spelers actief zijn in België en wat zij te bieden hebben.

Download hier het onderzoeksrapport FMS- Kan je nog zonder van NextConomy.

Lees ook :

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy