Leiderschap in transitie: een kwestie van lef en liefde?
In een tijd waarin verandering de enige constante lijkt, nam Veerle Timmermans recent de leiding op bij Securex. Met een unieke combinatie van menselijk en zakelijk inzicht en een verfrissende strategische visie startte zij een grote transformatie. In onze reeks “De CEO spreekt” polsen we naar haar standpunten over leiderschap en total talent management.
Veerle Timmermans’ weg naar het topmanagement was allesbehalve voorspelbaar. Na haar start als orthopedagoge en later als lector aan de KDG Hogeschool, werd ze gerekruteerd door de grootbank KBC waar ze 22 jaar lang diverse leidinggevende functies vervulde. In 2022 trad ze toe tot het directiecomité van Securex als General Manager Operations, om in september 2024 tot haar verrassing gevraagd te worden als CEO.
Beschouw gebalanceerd leiderschap als de sleutel voor succes
“Je moet lef en liefde, power en hart, ratio en emo kunnen combineren,” zegt Timmermans over haar leiderschapsfilosofie. “We zijn eerst mens voor elkaar en pas daarna leider. De essentie van leidinggeven zit in het tweede deel van het woord en dat is geven.”
Wanneer het gaat over de vaak besproken kenmerken van ‘vrouwelijk’ leiderschap, legt ze de nadruk op complementariteit: “Voor een goed leiderschapsteam rond de CEO is diversiteit zeker een middel, maar complementariteit aan de bestuurstafel is de sleutel. Vrouwelijke leiders zijn volgens mij doorgaans beter in het zich omringen met mensen die niet op hen lijken.”
Timmermans hanteert een krachtig persoonlijk devies: “Je oogst wat je zaait. Je bent verantwoordelijk voor je gemaakte keuzes, je daden en alle gevolgen ervan.” Dit vertaalt zich in wat zij ‘accountability’ noemt: dat is de alomvattende verantwoordelijkheid die elke leider moet kunnen en willen dragen.
De internationale HR-dienstverlener Securex is actief in België, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Spanje. De groep biedt ondernemers en bedrijven een ruime en geïntegreerde dienstverlening op het vlak van de ontwikkeling en uitbouw van de eigen zaak, personeelsadministratie en loonberekening, preventie en welzijn van werknemers, talentontwikkeling en het verzekeren van inkomens. De Groep Securex behaalde in 2023 een omzet van 317 miljoen euro en telt 1900 medewerkers. Vanuit 31 kantoren helpen zij meer dan 266.000 bedrijven en zelfstandigen.
Hanteer een holistische aanpak voor je transformatie
Securex bevindt zich, net als vele andere dienstverleners, in een transformatiefase. De veranderende arbeidsmarkt, de duurzaamheidseisen en de opkomst van AI dwingen ook deze organisatie om flexibel en out-of-the-box te denken over zijn businessmodel voor de toekomst.
Als CEO pakt Timmermans de noodzakelijke veranderingen systemisch aan. Ze identificeert de zes pijlers die bij Securex moeten transformeren en die elkaar permanent beïnvloeden: klantenbenadering, groei, cultuur, mensen, leiderschap en ‘processen en systemen’. Dit alles weliswaar met een groot respect voor de duurzaamheidsdoelstellingen.
“De digitalisering van je dienstverlening naar de klant kan je niet als een losse component aanpakken,” illustreert ze. “Dat heeft ook implicaties naar je communicatie, vergt investeringen in de vaardigheden van de eigen mensen, aanpassing aan de processen en een andere cultuur. Silo-denken tijdens een transformatie is gevaarlijk, want een bedrijf is een systeem.”
Om deze transformatie te verankeren, lanceerde het directiecomité van Securex de vernieuwde strategie: ‘Fast Forward as 1‘ en werd een nieuw intern departement opgericht: STI (Strategy, Transformation en Intelligence), een soort cockpit om het veranderingstraject van dichtbij aan te sturen en tegelijk altijd de blik op “the outside world” te houden.
Verandering vraagt om visie, accountability en een doordachte aanpak waarin mens en organisatie hand in hand gaan.
Bouw HR uit als een strategische partner
Onder Timmermans’ leiding krijgt het HR-departement een nieuwe meer strategische positie: “Voor mij is HR geen uitvoerend maar een strategisch departement dat prioritair is voor onze bedrijfstransformatie, die een volgehouden focus vergt op mensen, organisatieklimaat en communicatie.”
Voor Securex zijn gezonde, geëngageerde en competente medewerkers primordiaal, en dat vraagt focus van iedereen. Leidinggevenden in het bijzonder krijgen de expliciete opdracht om op al deze dimensies te werken, onder meer door hun mensen groei- en leerkansen te bieden en een open feedbackcultuur te installeren.
Ontwikkel een inclusieve visie op total workforce
“Het is logisch en noodzakelijk dat je een vaste kern van medewerkers hebt die echt ondergedompeld is in de cultuur, de waarden en het bedrijfs-DNA,” stelt Timmermans over haar benadering van het totale personeelsbestand. “Zoals het ook logisch is dat je die aanvult met verschillende externe profielen in allerlei meer flexibele statuten.”
Ze beschouwt beide groepen als één geheel en gaat maximaal voor een gemeenschappelijke aanpak: “Van onze externe medewerkers verwacht ik in return dat ze een heel eind meegaan in onze visie en waarden, dat ze in zichzelf investeren, dat ze niet enkel nemen maar ook geven.”
Veel bedrijven hebben onvoldoende zicht op hun totale workforce. “Sommige CEO’s weten niet eens wie er voor hen werkt. Dit is vaak het gevolg van gebrekkige interne rapportering of te veel decentrale beslissingen.”
KMO’s erkennen het nut van freelancers, maar weten niet altijd hoe ze snel de juiste mensen kunnen inschakelen. “Elke HR-manager zou een paar betrouwbare contacten moeten hebben om snel te kunnen schakelen bij tijdelijke noden.” zegt Veerle Timmermans. Ze is er alleszins van overtuigd dat extern talent zuurstof en nieuwe inzichten brengt in een organisatie.”
Van onze externe medewerkers verwacht ik in return dat ze een heel eind meegaan in onze visie en waarden, dat ze niet enkel nemen maar ook geven.
Betrek je externen zo veel mogelijk, ook bij je welzijnsbeleid
Werkgevers zijn wettelijk verplicht een systematische risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uit te voeren om arbeidsrisico’s te verminderen. “Omwille van wettelijke beperkingen mag dit echter enkel voor de vaste werknemers. Bij Securex zoeken we binnen het toegelaten kader alternatieve manieren om ook onze freelancers hierbij te betrekken, bijvoorbeeld via aparte surveys of tools als de Burnout Assessment Tool.”
Daarnaast krijgen externen toegang tot alle relevante interne informatie. Ons intranet biedt dagelijks updates aan iedereen, en ook externe medewerkers ontvangen nieuwsbrieven met strategische informatie. “En onze IT-afdeling, bijvoorbeeld, betrekt zowel interne als externe medewerkers in het gros van de meetings. Zonder deze inclusieve aanpak kunnen ze niet mee zijn en optimaal bijdragen.”
Focus prioritair op een algemene activering
Als CEO van een HR-dienstenbedrijf is Timmermans tot slot erg sterk begaan met thema’s als het heractiveren van inactieven op de arbeidsmarkt en de re-integratie-initiatieven voor langdurig afwezigen: “Er zijn drie pijlers om op te werken: inactieven opnieuw actief krijgen, de werkenden optimaler laten werken en de niet-meer actieven ondersteunen om terug (deels) actief te worden. Dat is echt ons aller maatschappelijke plicht om onze welvaartsstaat intact te houden en onze sociale zekerheid betaalbaar te houden.”
Met haar gebalanceerde leiderschapsstijl en holistische visie lijkt Veerle Timmermans alleszins goed gewapend om Securex door de zware uitdagingen van een veranderende arbeidsmarkt te leiden.