"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

NextConomy MeetUp: naar een vernieuwend talentbeheer in de zorg

In het najaar van 2024 publiceerde NextConomy de ‘Inspiratiegids voor opdrachtgevers in de zorgsector in Vlaanderen’. Deze publicatie diende als basis voor een inspirerende Zorg Meetup-sessie die NextConomy samen met haar kennispartner Express Medical op 18 februari 2025 organiseerde. In het Antwerpse Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) deelden experts en ervaringsdeskundigen hun inzichten over hoe werkgevers en werknemers zich kunnen aanpassen aan een evoluerend zorglandschap. De centrale thema’s? De nood aan flexibiliteit, de veranderende workforce en de toekomst van de zorgsector.

De MeetUp-sessie – bijgewoond door een twintigtal hr-professionals uit zorginstellingen – werd geopend door Marleen Deleu en Leen Verwimp, die het belang van een flexibele zorgsector benadrukten. Leen Verwimp, Unit Manager bij Express Medical, gaf een presentatie over de toenemende nood aan opleiding en kennisopbouw binnen zorginstellingen. Ze schetste hoe zorgteams steeds diverser worden en hoe jonge medewerkers niet langer hun hele carrière bij één werkgever willen doorbrengen. Dit vraagt om innovatieve arbeidsvormen en een nieuwe kijk op personeelsbeleid.

Express Medical speelt hierop in door middel van uitzendarbeid als oplossing voor acute zorgnoden, werving en selectie, en het aanbieden van uitzendcontracten van onbepaalde duur. Volgens Leen Verwimp kiezen almaar meer zorgmedewerkers bewust voor een flexibele arbeidsvorm.

Keynote presentatie door Prof. dr. Dominique Vandijck (UGent)

Na deze inleidende uiteenzetting deelde Prof. dr. Dominique Vandijck (UGent) zijn visie over de kansen en bedreigingen die de gezondheidszorg in ons land mee vorm geven. Als auteur van het boek ‘Zorgen voor de zorg’ (september 2024, Academia Press) presenteerde hij enkele inzichten over hoe het gezondheidssysteem hervormd kan worden om duurzamer en (kosten)efficiënter te functioneren.

Hij stelde onder meer dat – met een jaarlijks budget van zestig miljard euro, goed voor 10 à 11 procent van het bbp – de gezondheidszorg de kapitaalintensiefste sector van de Belgische economie is. De huidige groeinorm van 1,5 procent lijkt houdbaar, maar maatschappelijke uitdagingen zoals de toenemende vergrijzing, de stijgende zorgvraag én de toenemende verwachtingen van patiënten zetten het systeem onder druk. Om de toekomst van de zorg te verzekeren, pleit Dominique Vandijck voor meer investeringen in preventie – die momenteel slechts 1,6 procent van het totale budget uitmaken – en een herziening van het financieringsmodel om ziekenhuizen en artsen te belonen voor het gezond houden van mensen in plaats van enkel voor geleverde zorgprestaties.

In zijn presentatie gaf hij ook mee dat volgens wetenschappelijk onderzoek 85 procent van de Vlamingen gezondheid als belangrijkste factor in hun geluk beschouwen. Toch is ons gezondheidsbeleid vooral gericht op het genezen van zieken, in plaats van het gezond houden van mensen. België heeft een van de beste gezondheidssystemen ter wereld, maar de focus ligt te veel op ‘ziekenzorg’ in plaats van ‘gezondheidszorg’. Dit is mede te wijten aan de complexe bevoegdheidsverdeling tussen federale en regionale overheden.

Benieuwd naar extra cijfermateriaal en inzichten? Lees hier een uitgebreid interview met Prof. dr. Dominique Vandijck.

Geert Goossens (ZAS) over workforce management in ZAS

Na de koffiepauze ging Marleen Deleu in debat met Geert Goossens, hr-directeur van het fusieziekenhuis aan de Stroom, een van de grootste ziekenhuis in ons land. Tijdens dit gesprek gaf hij een inkijk in het personeelsbeleid van ZAS. Hoewel het merendeel van de ziekenhuismedewerkers in loondienst werkt, zet de organisatie ook sterk in op uitzendkrachten.

Zonder externe medewerkers zou het voor bepaalde ziekenhuisdiensten moeilijk zijn om te blijven functioneren, bevestigde Geert Goossens. ZAS maakt daarom strategisch gebruik van uitzendarbeid en projectsourcing. Toch blijft de zoektocht naar een evenwichtig samengestelde contingent workforce een uitdaging. Geert Goossens pleit voor een geïntegreerde visie op personeelsbeleid, waarbij vaste en variabele medewerkers op een gelijke manier worden behandeld. Zijn droom? Een Total Workforce Management-model waarin dezelfde talentprocedures gelden voor beide groepen.

Debat en groepsdiscussies

Tijdens afsluitende breakout-sessies gingen de deelnemers in debat over de voordelen en uitdagingen van een gemengde workforce in de zorg. Enkele kernvragen kwamen aan bod: Hoe behoud je een gezonde mix van vast en extern personeel? Wat drijft zorgprofessionals om freelancer te worden? En hoe kan de sector omgaan met de groeiende vraag naar flexibele werkkrachten?

Uit de discussies bleek dat vooral senior zorgprofielen de stap naar freelance werk zetten, vaak gedreven door een gebrek aan inspraak en flexibiliteit in hun vaste job. Bij een proefproject bij het fusieziekenhuis aan de Stroom – waarbij vaste medewerkers van een mobiele zorgequipe een bedrijfswagen kregen aangeboden – bleek dat zelfs dit aantrekkelijke extralegale voordeel sommige werknemers er niet voor weerhield om de stap naar een flexibele werkvorm te zetten. Een gezonde mix van vaste en flexibele medewerkers lijkt de ideale oplossing, mits er voldoende erkenning en waardering is voor ieders bijdrage.

De aanwezige deelnemers waren het ook eens over de belangrijke rol die leidinggevenden op dit vlak spelen. Niet alleen om de meerwaarde van zowel vaste als flexibele collega’s te erkennen, maar ook om hen maximaal te faciliteren richting ondernemershap. Elke zorgmedewerker kan immers zijn of haar bijdrage leveren voor een kwaliteitsvolle zorg. Essentieel hierbij is dat een leidinggevende de verwachtingen en percepties tussen vaste en flexibele medewerkers met elkaar verzoent.

Extra Zorg MeetUp: 27 maart 2025, AZ Zeno Campus, Knokke-Heist

Wil je ook inzichten en ideeën uitwisselen met collega’s uit de zorgsector? Meld je dan zeker aan voor een extra Zorg MeetUp van NextConomy. Deze sessie vindt plaats op 27 maart 2025 (13u00 – 17u00) in het AZ Zeno Campus in Knokke-Heist. Meer info vind je hier.

Lees ook

Geert Van Cauwenberge
Na een loopbaan van 25 jaar bij een toonaangevende vakinformatieleverancier startte Geert in 2019 als freelance copywriter-eindredacteur-vertaler, met een specialisatie in B2B-content en promotionele communicatie in onder meer hr, finance, tax, accounting, legal en HSE. Onder het motto ‘Easy reading is hard writing’ tovert hij brondocumenten en onderzoeksrapporten om tot vlot geschreven nieuws- en contentartikels. Après une carrière de 25 ans chez un éditeur d'informations professionnelles bien connu, Geert se lance en 2019 comme rédacteur-traducteur freelance, spécialisé dans le contenu B2B et les communications promotionnelles pour les rh, la finance, la fiscalité, la comptabilité, le droit et HSE. Sous le motto ‘Easy reading is hard writing', il vulgarise des documents sources et rapports d'études en articles d'actualité et de contenu. Bekijk alle berichten van #Geert Van Cauwenberge