"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

How To … Digital Nomad: Wat met belastingen en sociale zekerheid?

Je wil naar het buitenland vertrekken en droomt al van die parelwitte stranden en zonovergoten dagen. Maar kan je zomaar vertrekken? Wat moet je allemaal in orde brengen vooraleer je België verlaat?

Als je voor langere tijd naar het buitenland wil vertrekken, moet je rekening houden met een aantal wettelijke zaken. Wat doe ik met mijn onderneming of eenmanszaak? Waar moet ik belastingen betalen en wat met mijn sociale zekerheid? Voor dit artikel heb ik me onder andere laten informeren door Stef Van Eysendeyk, een belastingconsulent voor digitale nomaden.


Onder digitale nomaden verstaan we mensen die volledig online en dus locatie-onafhankelijk werken en regelmatig voor een langere tijd verblijven in het buitenland. Dit kan telkens een nieuw land zijn, maar evengoed een afwisseling tussen twee of meerdere landen. Met deze reeks artikelen willen we hen inspireren en begeleiden in elk aspect van het digitale nomadisme.


Domiciliëring

Het is belangrijk om te weten wat je gaat doen met je domiciliëring, dit heeft namelijk een impact op je belastingen en sociale zekerheid. Als je beslist om gedomicilieerd te blijven in België, zal je hier sociale zekerheid en belastingen blijven betalen. Als je niet vaak meer terug zal komen naar België, kan het voordeliger zijn om je uit te schrijven en je in te schrijven in een ander land.

Als je niet vaak meer terug zal komen naar België, kan het voordeliger zijn om je uit te schrijven en je in te schrijven in een ander land.

Waar je je dan moet inschrijven, hangt af van je specifieke situatie. Stef zegt hierover dat je best kijkt naar welk land je het meeste tijd zal doorbrengen. Als je bijvoorbeeld zes maanden in Spanje woont en voor de rest rondreist, schrijf je je in in Spanje. Hou er rekening mee dat veel landen je beschouwen als belastingplichtige van dat land van zodra je er meer dan 180 dagen in een jaar verblijft.

Tip: in België is het mogelijk om ingeschreven te blijven als ‘tijdelijk afwezig’ voor maximaal een jaar. Dit is een goede optie als je nog niet zeker bent of het digitale nomadisme wel iets voor jou is. Op deze manier kan je het een jaar uitproberen zonder je volledig uit te schrijven.

Registratie bedrijf

Als digital nomad heb je in principe enkel een laptop en wifi nodig. Dit maakt het makkelijker om je bedrijf online te registreren omdat je geen fysieke plaats meer hebt.

Stef heeft een bedrijf in de VS geregistreerd, een US LLC heet dat. In de VS hebben ze een heel ecosysteem om alles online te registreren zonder dat je fysiek naar daar moet. Er zijn tevens heel wat banken, zoals de FinTax, die zich specialiseren in buitenlanders met een bedrijf in de VS.

De VS laat je belastingen betalen in het land waarin je geregistreerd bent of waarin je je activiteiten uitvoert. Juridisch wordt de US LLC gezien als een vennootschap, maar fiscaal niet. Het is niet altijd duidelijk wat de fiscale gevolgen zijn in het land waar je geregistreerd bent, dus informeer je goed op voorhand.

Het is niet altijd duidelijk wat de fiscale gevolgen van een online bedrijf zijn in het land waar je geregistreerd bent, dus informeer je goed op voorhand.

Belastingen

Er zijn heel wat digitale nomaden die hun bedrijf net zoals Stef registreren in een land dat voordeliger is wat betreft belastingen en die online registratie mogelijk maken. Hiermee moet je echter oppassen, want het kan problemen opleveren in het land waar je geregistreerd bent.

Stel dat je ingeschreven blijft in België en je registreert je bedrijf in Estland. Als je verder niets met Estland hebt, dan zal België je bedrijf vanuit fiscaal oogpunt beschouwen als een Belgisch bedrijf en alsnog belastingen vorderen. Dat wordt snel een heel complex verhaal want Estland zal deze belastingen willen houden. Het duurt vaak jaren vooraleer dit uitgeklaard is waardoor je soms in België al belastingen moet betalen zonder dat je je belastingen in het land van bedrijfsregistratie teruggekregen hebt.

Tip: maak een afspraak bij je lokale belastingkantoor om je situatie te bespreken.

Sociale zekerheid

Als je je uitschrijft uit België en je in een ander land inschrijft, zal je daar sociale zekerheid moeten betalen. Hou er dan rekening mee dat je misschien niet dezelfde voordelen hebt als wanneer je in België sociale zekerheid betaalt. Sommige rechten die je in België hebt opgebouwd, zal je in bepaalde situaties kunnen meenemen. Ook hier kan je je best goed informeren over jouw specifieke situatie.

Het kan aangeraden zijn om zelf een extra verzekering af te sluiten voor zaken die niet meer gedekt zijn. Bouw ook een buffer op voor je pensioen of als je een periode niet kunt werken wegens ziekte of een ongeval.

Belastingen en sociale zekerheid zijn complexe materies waarbij elke situatie anders is. Zorg er dus zeker voor de je goed geïnformeerd bent en volg niet blindelings wat veel digitale nomaden doen.

Belastingen en sociale zekerheid zijn complexe materies waarbij elke situatie anders is. Zorg er dus zeker voor dat je goed geïnformeerd bent en volg niet blindelings wat andere digitale nomaden doen. Het is beter om je lokale overheidsdiensten te contacteren zodat je niet voor onverwachte en onaangename verrassingen komt te staan.

Ik ben Lotte Vanhalst, een digital nomad sinds begin 2020. Covid19 heeft mijn plannen aangepast en voor uitdagingen geplaatst die ik in andere omstandigheden niet had meegemaakt. Al deze uitdagingen heb ik weten aan te pakken en ondertussen omarm ik ten volle de vrijheid die deze levensstijl met zich meebrengt.

Lees ook :