"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

10 essentiële vragen voor elke ondernemer

De wereld en de mensen om je heen zijn steeds in beweging. Ook jijzelf verandert elke dag. Daarom is het belangrijk om de juiste vragen te stellen. In het boek ’10 Quintessential Questions’ toont de auteur Suyin Aerts hoe je dat doet.

Om een goede leider, interviewer, ondernemer of een sterk persoon te zijn, moet je de juiste vragen stellen.

“Maar je moet ook weten dat het niet alleen de vraag is die telt, het antwoord zal het volgende deel van je gesprek, de volgende stap voor je bedrijf of je volgende grote levensbeslissing bepalen. Maar wees voorzichtig. Als je de verkeerde vraag stelt, kun je het verkeerde pad opgaan en een verkeerde beslissing nemen”, vertelt Suyin Aerts. Aan de hand van 10 sleutelvragen en 21 interviews onderzoekt ze wat je van jezelf en van anderen kunt leren.

“Voor dit boek had ik het plezier om te praten met mensen die mij inspireren en die hun inzichten en hun kijk op het leven deelden. Dit boek zal je inspireren om een betere leider te worden”, zegt Suyin.

Aan de hand van 10 sleutelvragen en 21 interviews onderzoekt Suyin Aerts wat je van jezelf en van anderen kunt leren.

Zelfonderzoek

Hebben we allemaal een passie? Wanneer realiseerde je je dat gemaakte keuzes niet voor eeuwig zijn? Heb jij een rolmodel? … Suyin stelt 10 indringende vragen aan 21 personen die haar inspireren, waaronder voormalig basketbalster Ann Wauters, haar businesspartner en man Dan Vandevoorde en journalist Rudi Vranckx.

Voor ondernemers en freelancers zijn de vragen die ze stelt ook wel interessant om bij zichzelf te onderzoeken, zoals: Wat is jouw passie? Wat is innovatie? Kan ondernemerschap aangeleerd worden? Wat betekent succes voor jou? En daarnaast kan je ook leren uit de antwoorden van de geïnterviewden en uit de visie van Suyin.

Wanneer ben je succesvol?

Zo maakt de onderneemster Malene Birger een onderscheid tussen professioneel en persoonlijk succes: “Ik voel me succesvol wanneer ik een vriend heb geholpen of iemand geïnspireerd heb. Of ik ben gelukkig wanneer ik een nieuwe gezonde gewoonte heb ontwikkeld. Voor mij is geluk een synoniem voor succes. Succes draait niet om geld of status.”

CEO Marc Noppen verwijst naar het Japanse concept Ikigai. “Wanneer je iets doet wat je graag doet, je bent er goed in en je kan er goed mee verdienen, dan voel je je volgens mij gelukkig en succesvol.”

Ondernemerschap aanleren?

Het hoofdstuk ‘Kan ondernemerschap aangeleerd worden’ is uiteraard interessant voor elke ondernemer. Tussen de antwoorden van de geïnterviewden en de visie van Suyin vind je tal van tips om je eigen zaak succesvol te leiden met voldoende aandacht voor jezelf.

Zo raadt Suyin elke ondernemer aan om goed voor zichzelf te zorgen. Sommige freelancers en ondernemers maken weleens de fout om zodanig te focussen op hun carrière dat ze hun gezondheid uit het oog verliezen. “Slaap, eet, drink en ontspan je voldoende”, schrijft ze. “Extraverte mensen halen energie uit anderen, introverte mensen uit zichzelf. De ene heeft dus nood om in zijn of haar vrije tijd een marathon te lopen, de andere om met een boek in de zetel te kruipen. Het is zo belangrijk om de ondernemers van nu en van morgen te leren dat zelfzorg cruciaal is. Alleen zo blijf je gezond en gelukkig.”

Het is zo belangrijk om de ondernemers van nu en van morgen te leren dat zelfzorg cruciaal is – Suyin Aerts

Over het boek

Het boek ’10 Quintessential Questions’ van Suyin Aerts vind je terug in de boekhandel of kan je bestellen op haar website.

Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert