"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Total Talent Management met een toekomstige en voorspellende blik

De tijd dat aanwerven of inhuren van talent hét antwoord was op het dichten van de talent gap is voorbij. De behoeftes van de organisatie, de nodige talenten in kaart brengen én het kiezen van de juiste strategie, is meer dan ooit van belang. Luc Engels, CEO van Solvus, geeft zijn visie rond Total Talent Management.

In een arbeidsmarkt zoals we die vandaag kennen, is het utopisch te denken dat je de talent gaps in je organisatie kan dichten met enkel aanwerven of inhuren van talent. Je hebt als organisatie te kijken naar het grotere geheel. Met een Total Talent Management strategie kan je aan de noden van je organisatie tegemoet komen.

“Total Talent Management is een buzzword”, zo stelt Luc Engels. “Haal het beste uit talenten. Daar gaat het om.” Hij doelt hiermee niet enkel op het talent dat reeds in je organisatie aanwezig is, maar ook op extern en toekomstig talent.

“Ga aan de slag met talent mapping. Welke talenten en skill sets heb je al binnen je organisatie en wat zijn de noden voor de toekomst?”- Luc Engels

Een workforce strategie vanuit de business strategie

Ieder bedrijf, klein en groot, kan aan Total Talent Management doen. En dat alles begint volgens Luc Engels met een workforce strategie: hoe kijk je als organisatie naar talent en waar wil je in de toekomst heen?

Zorg er voor dat de workforce strategie geënt is op de business strategie van het bedrijf. Hiertoe adviseert Luc Engels: “Betrek de verschillende stakeholders bij de opmaak van de strategie, maak de waarom duidelijk en zorg voor verwachtingsmanagement.” Hierdoor kan je een win-win voor alle partijen nastreven én kan de strategie aangepast worden aan de verschillende levenscycli van een business.

Snelle uitvoering en kostenefficiënt

Luc Engels ziet een aantal voordelen in het proactief nadenken over je talentenpool en het opzetten van structuren en processen om deze talentnoden in te vullen.

  • Speed of execution of snelle uitvoering is er één van. Je beschikt over het beste talent dat je op dat moment kan vinden. Je zorgt voor continuïteit en brengt bijgevolg je business processen niet in gevaar.
  • Je proactiviteit geeft je de kans een kostenefficiënte keuze te maken. Door vooraf te bepalen over welk talent je moet beschikken, vermijd je snelle reacties en het nemen van minder goede, vaak duurdere, beslissingen.
  • Je hoeft de uitvoering van je talent strategie niet alleen te doen. Je kan je hierbij laten bijstaan door een externe partner. Als organisatie blijf je eigenaar van de workforce strategie en de externe partner helpt je om deze te implementeren. Met op ervaringen en expertise gebaseerd advies levert de partner een toegevoegde waarde aan je organisatie door je talentvraagstuk op een meer efficiënte en goedkopere manier aan te pakken.

Verschillende opties binnen Total Talent Management

Binnen je Total Talent Management strategie ga je op zoek naar skills en bekijk je de verschillende opties die daartoe kunnen leiden.

Luc Engels roept bedrijven op om aan de slag te gaan met talent mapping. Welke talenten en skill sets heb je al binnen je organisatie en wat zijn de noden voor de toekomst? Door dit helder te krijgen, kan je vervolgens de juiste talent strategie kiezen.

“Kijk ook naar wie er binnen je organisatie al aanwezig is.”, onderstreept Luc Engels, “Onderschat het aanwezige potentieel niet.” Een voorspellende blik is daarbij mooi meegenomen: bekijk welke mensen je kan laten ontwikkelen richting de skills die je in de toekomst nodig hebt. Ga na wat ze kunnen en ook wat ze willen doen.

Naast het vinden van interne oplossingen kan je beroepen op verschillende externe dienstverleningen voor het aantrekken en beheren van talent. Denk hierbij aan een Managed Service Provider (MSP) of een Recruitment Process Outsourcing (RPO) met daaraan gekoppeld een Vendor Management System (VMS) of Applicant Tracking System (ATS).

“Ga talenten detecteren en kijk verder dan het contract. De focus ligt op het vinden van de benodigde skills.” – Luc Engels

Build, buy, borrow: een modulaire en flexibele strategie

Solvus gelooft in de “build-buy-borrow” strategie voor Total Talent Management. Bestaande talenten ontwikkelen via training en opleiding (build), het aanwerven van vast talent (buy) en het inhuren van tijdelijk talent (borrow). “Ga talenten detecteren en kijk verder dan het contract”, maakt Luc Engels de link met de Total Talent Management strategie die Solvus aan zijn klanten aanbiedt.

“De focus ligt op het vinden van de benodigde skills. De modulaire aanpak neemt de verschillende opties die voorhanden zijn in overweging en laat bedrijven toe flexibel in te spelen op de noden van de organisatie. Met als resultaat: een blended workforce van interne en externe medewerkers om de beste talenten aan boord te halen.”

“Total Talent Management is een intern én extern verhaal. Voor, door en met mensen.”, concludeert Luc Engels, CEO van Solvus.

OVER LUC ENGELS

Luc Engels, die sinds 2016 verbonden is aan Solvus en de RGF Staffing Belgium groep, werd in 2019 aangesteld tot Algemeen Directeur van zowel Solvus als Public-Sourcing. Sindsdien zet hij met Solvus volop in op innovatieve en modulaire Total Talent Management oplossingen en bouwt hij verder aan het marktleiderschap van Solvus en Public-Sourcing in de markt van MSP- en RPO-dienstverlening. Hiernaast zet hij met Solvus in op de het leveren van assessment en development centers en het begeleiden van werkzoekenden.

Eerder werkte Luc gedurende 10 jaar als in verschillende commerciële en operationele directiefuncties bij andere toonaangevende HR-dienstverleners, waarbij hij succesvol de HR-outsourcing solutions op Belgisch en Europees vlak uitbouwde.

Lees ook:

COPYRIGHT FOTO

© Studio Dann.

Barbara Uyttendaele
Barbara is coach bij Tikhodza en freelance content creator. Ze heeft een liefde voor levenslang leren en een streven naar continue verbetering. Een loopbaan van 20 jaar in de wereld van HR-dienstverlening versterkte haar nieuwsgierigheid naar hoe de wereld van werk evolueert en hoe organisaties en talenten hiermee omgaan. Inspireren, challengen en motiveren zijn haar drijfveren om mensen en organisaties in beweging te brengen. *** Barbara est coach chez Tikhodza et créatrice de contenu freelance. Elle est passionnée de formation continue et s'engage à l'amélioration permanente. Une carrière de 20 ans dans le monde des services RH a renforcé sa curiosité pour l'évolution du monde du travail et la manière dont les organisations et les talents y font face. Son leitmotiv ? Inspirer, stimuler et motiver pour activer les gens et les organisations. Bekijk alle berichten van #Barbara Uyttendaele