"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Is Europa klaar voor de economie van morgen?

Beschikt Europa over de nodige vaardigheden voor de veranderende economie? Dat is de centrale vraag in het ‘Europese Jaar van de Vaardigheden’ en van de podcast ‘Does Europe have the skills it needs for a changing economy?’.

Digitalisering, de overgang naar klimaatneutraliteit en de demografische verschuivingen leiden tot een grotere vraag in sectoren en beroepen die al kampen met tekorten zoals de gezondheidszorg en ICT. Heeft Europa genoeg talent in huis om die uitdagingen aan te pakken? Hierover bogen Europese beleidsmakers zich tijdens het event ‘Skills, skills, skills! Skills for people, skills for competitiveness, skills for sustainability’ dat plaatsvond op 20 september 2023 in Brussel.

Life stream ‘Skills, skills, skills’

“Investeren in vaardigheden is de ultieme aanpak om een concurrerende economie tot stand te brengen die iedereen ten goede komt. Economische en sociale doelstellingen kunnen niet langer los van elkaar worden gezien. Investeringen in vaardigheden moeten hand in hand gaan met sociale investeringen in mensen”, zegt Dragoș Pîslaru, voorzitter van de Commissie EMPL in het Europees Parlement.

Bekijk op Youtube de livestream ‘Skills, skills, skills! Skills for people, skills for competitiveness, skills for sustainability’.

Podcast ‘ Heeft Europe de juiste vaardigheden in huis?’

Eurofond publiceerde naar aanloop van het event ook de podcastaflevering ‘Does Europe have the skills it needs for a changing economy?’ In die aflevering spreekt Mary McCaughey met Eurofound Research Manager Tina Weber, Eurofound Senior Research Manager Gijs van Houten en Giovanni Russo, Senior Expert bij CEDEFOP, over de uitdagingen van Europa om de nodige vaardigheden te ontwikkelen bij bedrijven en de werknemers.

Samen leggen ze verbanden tussen de tekorten aan vaardigheden, de tekorten aan arbeidskrachten, hoe de klimaatdoelstellingen van Europa de nodige skills beïnvloeden, hoe bedrijven ervoor kunnen zorgen dat hun werknemers de nodige vaardigheden ontwikkelen, bijscholing, de kwaliteit van jobs en welke acties de beleidsmakers moeten ondernemen.

Beluister de podcast ‘Does Europe have the skills it needs for a changing economy?’

Lees ook :

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy