"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

HR-dienstverleners hanteren een ethische code voor het gebruik van kunstmatige intelligentie

De leden van de World Employment Confederation (WEC), als leiders van de HR-dienstensector, hebben overeenstemming bereikt over een reeks beginselen die de inzet van AI in de sector van wervings- en arbeidsbemiddeling moeten sturen.

Er is veel opwinding over de mogelijkheden die kunstmatige intelligentie biedt om wervings- en arbeidsprocessen te vergemakkelijken… maar er zijn ook veel zorgen geuit. Om een evenwicht te garanderen dat zowel individuen als bedrijven ten goede komt, heeft de World Employment Confederation een aantal ethische principes aangenomen waaraan haar leden zich moeten houden bij het inzetten van AI-technologie. De kern is dat de mens centraal moet blijven staan.

AI en de toekomst van werk

Kunstmatige intelligentie (AI) houdt veel beloften in om de reis naar de wereld van werk voor zowel werknemers als werkgevers te vergemakkelijken: zorgen voor een betere en snellere afstemming tussen vraag en aanbod van werk, arbeidsmarkten verankeren in vaardigheden en bijdragen tot meer inclusieve arbeidsmarkten.

Verantwoordelijk en ethisch gebruik van AI is echter een eerste vereiste om ervoor te zorgen dat het zowel bedrijven als individuen helpt hun potentieel te ontsluiten. Daarom hebben de leden van de World Employment Confederation (WEC), als leiders van de HR-dienstensector, overeenstemming bereikt over een reeks beginselen die de inzet van AI in de wervings- en arbeidssector moeten sturen.

WEC Ethische code voor het gebruik van kunstmatige intelligentie

De kern van de WEC code is dat de mens centraal moet blijven staan. AI-systemen die in de werving- en selectiebranche worden gebruikt, moeten ten goede komen aan individuen en de samenleving als geheel. Ze moeten worden ontworpen om menselijke capaciteiten te vergroten, met duidelijke processen om ervoor te zorgen dat ze te allen tijde onder menselijke leiding en controle blijven. Transparantie, verklaarbaarheid en traceerbaarheid moeten gewaarborgd zijn om te begrijpen hoe deze systemen tot hun beslissingen komen.

Eerlijkheid, non-discriminatie, diversiteit, inclusiviteit en privacy – beginselen die de WEC-leden ook naleven in hun algemene praktijk van HR-diensten – zijn ook beginselen die moeten worden gevolgd om een ethisch gebruik van AI bij werving en selectie te garanderen. Hoewel de WEC-beginselen stellen dat degenen die AI-systemen inzetten te allen tijde verantwoordelijk en aansprakelijk blijven voor het gebruik ervan, is de sector ook van mening dat er duidelijke, transparante en controleerbare bestuurskaders moeten zijn. De WEC is reeds betrokken bij het besluitvormingsproces voor dergelijke kaders op zowel mondiaal als Europees niveau, samen met relevante belanghebbenden zoals regeringen, het maatschappelijk middenveld en de academische wereld.

Gezien het evoluerende karakter van kunstmatige intelligentie is de code van de WEC een levend geheel van beginselen die in de loop van de tijd zullen worden aangepast. Wat de beginselen in de algemene gedragscode van de WEC betreft, hebben de WEC-leden de plicht deze ethische beginselen toe te passen bij hun gebruik van AI.

Het potentieel van AI voor betere arbeidsmarkten

AI kan zorgen voor een betere en snellere afstemming tussen vraag en aanbod van werk door enerzijds bedrijven te helpen de vaardigheden van hun bestaande personeelsbestand te beoordelen, inzicht te krijgen in hun interne talent en hoe dit beter te ontwikkelen, en anderzijds werknemers te helpen inzicht te krijgen in hun eigen vaardigheidsprofiel en dit op de beste manier te ontwikkelen om hun carrièredoelen te bereiken.

AI kan ook bijdragen tot meer diversiteit, gelijkheid en inclusie. Het kan de kans op onbewuste vooroordelen in wervingsprocessen verkleinen en de ervaring van kandidaten verbeteren.

Bron: WEC

Lees ook :

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy