"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Plaatsonafhankelijk werken: op weg naar persoonlijk geluk

Een boeiende en uitdagende job combineren met een inkomen op reis? Liesbeth Uithol, zaakvoerster van NoMadness In My Bus, voegde de daad bij het woord. Samen met haar gezin besloot ze om uit de ratrace te stappen – weg van de maatschappelijke druk om te presteren – en een huis in Spanje te kopen, als vertrekbasis om in een camper rond te reizen. Tijdens de Dag van de Freelancer op 6 oktober 2022 in Diegem deelt ze haar ervaringen en praktijktips met andere freelancers.

‘Een businessbouwer voor digitale nomaden’. Zo omschrijft Liesbeth zichzelf. Als pur sang onderneemster – onder meer als personal trainer – ging ze diverse uitdagingen aan, met verschillende verdienmodellen. “Sommige projecten waren succesvol, terwijl andere minder goed aflopen. Maar elk project leverde me waardevolle kennis, contacten en ervaringen op. Op een bepaald moment wou ik de stap zetten naar plaatsonafhankelijk werken, zonder personeel, dure bankleningen en veeleisende investeerders. Ik wou weg uit die verstikkende ratrace en via een combinatie reizen en werken mijn kernwaarden in de praktijk omzetten. Vanuit mijn eigen praktijkervaring begeleid ik mensen hierin, zodat ze de klik maken om het werk te doen dat ze écht leuk vinden en samen met hun gezin het leven te leiden waarvan ze al jaren dromen.”

Comfortzone versus keuzevrijheid

Tijdens een zeven maanden durende reis door Europa ervaarde Liesbeth hoe rustgevend leven en werken in eigen tempo kan zijn. “Ik verlangde enorm naar keuzevrijheid, weg van de dagelijkse sleur. Heel wat mensen in mijn nabije omgeving verklaarden me voor gek, omdat ik – in hun ogen althans – heel wat zekerheden overboord gooide. Ze begrepen niet waarom ik mijn comfortzone wou verlaten.”

“Ik hecht echter meer belang aan het beleven van dromen en het realiseren van een eigen missie aan de hand van persoonlijke kernwaarden. Daar word ik – samen met mijn gezin – gelukkig van. Daarom maakte ik een gericht plan op, met duidelijke stappen en waarden om de combinatie werken en reizen zo goed mogelijk waar te maken. Dat is ook waar ik via NoMadness In My Bus-Academy mijn klanten in begeleid, met name een passend inkomstenconcept creëren dat gebaseerd is op iemands reisdoelen en inkomensbehoefte. Op die manier kun je een inkomen vergaren terwijl je reist, en toch in alle vrijheid van het leven genieten.”

Durf de stap zetten

Welke factoren beletten mensen om plaatsonafhankelijk te werken? “Vaak laten mensen – zowel werknemers in loondienst als zelfstandige ondernemers – zich beïnvloeden door persoonlijke overtuigingen en foutieve info” geeft Liesbeth aan. “Leven en werken in een comfortabele bubbel zorgt voor rust en veiligheid, maar zet soms ook een rem op initiatief nemen en gelukkig leven. We laten ons te vaak leiden door luiheid, veiligheid of gemak. Mensen durven de stap naar plaatsonafhankelijk werk niet zetten uit onzekerheid of vooronderstellingen. Zo dacht ik zelf lange tijd dat de combinatie reizen en werken niet mogelijk was vanwege een schoolgaand kind in huis. Maar na enkele telefoontjes met bevoegde instanties bleek dat het uitschrijven uit de leerplicht niet zo ingewikkeld was als ik dacht. En dat geldt ook voor andere (administratieve) zaken die op het eerste zicht complex lijken te zijn. Ik geef mensen dus steeds de raad om zich goed in informeren, als onderdeel van een gericht plan.”

Connectie met collega’s en klanten

Niet elke werkgever reageert enthousiast als een van zijn of haar medewerkers werken en reizen wil combineren. Want zal dit niet ten koste gaan van betrokkenheid en connectie met het bedrijf? “Als werkgever wil je in de eerste plaats medewerkers die productief en gelukkig zijn én een ploegspeler zijn. Waarom zou dit niet vanop afstand kunnen? Een vaste werkplek op kantoor is allerminst een garantie voor connectie en productiviteit. Veel werknemers of freelancers worden er niet blijer van als ze elke dag op kantoor aanwezig moeten zijn. Het inzetten van nieuwe digitale communicatietools creëert vandaag trouwens ongekende mogelijkheden om met elkaar verbonden te blijven.”

Focus op persoonlijke kernwaarden 

Via coachingsessies en persoonlijke begeleiding wil Liesbeth haar klanten bouwstenen voor een droomleven aanreiken. “Als we het hebben over de balans tussen werk en privé, draaien we het doel en middel teveel om. Bij heel wat mensen is die balans zoek: zij stapelen de overuren op via hun werk erkenning te krijgen van collega’s en hun naaste omgeving. Op die manier hou je echter de oude waarden van jouw ouders of opvoeders in stand, en focus je te weinig op persoonlijke kernwaarden. Een goede fysieke en mentale gezondheid, gezonde voeding, boeiende sociale contacten én een uitdagende job: het zijn allemaal elementen die de nodige aandacht verdienen, op weg naar zingeving en eenvoud.”


Het aantal plaatsen voor Dag van de Freelancer 2022 is beperkt, snel inschrijven is dus de boodschap!

Schrijf je nu in of kijk op deze pagina voor meer informatie

Tip! Dag van de Freelancers is ook interessant voor hr-managers en inkopers die veel met freelancers samenwerken of dat plannen te doen in de toekomst. 

Bekijk de aftermovie van Dag van de Freelancer 2021


Geert Van Cauwenberge
Na een loopbaan van 25 jaar bij een toonaangevende vakinformatieleverancier startte Geert in 2019 als freelance copywriter-eindredacteur-vertaler, met een specialisatie in B2B-content en promotionele communicatie in onder meer hr, finance, tax, accounting, legal en HSE. Onder het motto ‘Easy reading is hard writing’ tovert hij brondocumenten en onderzoeksrapporten om tot vlot geschreven nieuws- en contentartikels. Après une carrière de 25 ans chez un éditeur d'informations professionnelles bien connu, Geert se lance en 2019 comme rédacteur-traducteur freelance, spécialisé dans le contenu B2B et les communications promotionnelles pour les rh, la finance, la fiscalité, la comptabilité, le droit et HSE. Sous le motto ‘Easy reading is hard writing', il vulgarise des documents sources et rapports d'études en articles d'actualité et de contenu. Bekijk alle berichten van #Geert Van Cauwenberge