"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Loon naar werken: hoe bepaal je als freelancer een marktconform tarief?

Hoe bereken je als freelancer een correct tarief voor jouw dienstverlening? En hoe maak je van een zakelijke onderhandeling met een opdrachtgever een succes? Op deze en andere vragen geeft Joke Janssens, Competence Center Manager bij USG Professionals Belgium, een antwoord tijdens de Dag van de Freelancer.

Op 6 oktober 2022 vindt in Diegem de Dag van de Freelancer plaats, de jaarlijkse hoogmis van freelancers. Dit jaar staat het thema financieel beheer centraal, met aandacht voor diverse deelthema’s zoals financiële planning, het belang van een robuust cash-plan, pensioenoptimalisatie en inzicht in boekhouden.

Ook het bepalen van freelance tarieven, in combinatie met de juiste onderhandelingsstrategie, staat op het programma. Tijdens een van de breakout-sessies zoomt Joke Janssens, Competence Center Manager bij USG Professionals Belgium, in op dit thema.

“Vroeg of laat wordt elke freelancer met de volgende vraag geconfronteerd: ‘Hoe bepaal ik het juiste tarief voor het werk dat ik doe?’” zegt Joke. Zeker voor startende freelancers is dit vaak geen eenvoudige denkoefening. Een correct uur- en dagtarief is niet alleen essentieel om jouw business op een (financieel) gezonde manier uit te bouwen, maar ook om een trouw klantenbestand op te bouwen en voor jezelf en jouw naaste omgeving een evenwichtige werk-privébalans te creëren.”

Presentatie rond drie pijlers

“Tijdens de Dag van de Freelancer bouw ik mijn presentatie op rond drie pijlers” blikt Joke vooruit. “Een eerste pijler is het in kaart brengen van de basisvragen voor een correcte tariefberekening. Wat wil je op jaarbasis verdienen? Met welke (beroeps)kosten moet je rekening houden, van kantoorruimte tot verzekeringen? En ook: hoeveel uren per jaar wil je als freelancer werken? Wat dit laatste punt betreft, merk ik vaak dat startende freelancers de lat te hoog leggen. Vanuit USG Professionals raden we hen aan om het aantal werkdagen  per jaar zo realistisch mogelijk in te schatten, met voldoende verlofdagen en eventuele ziektedagen.”

“Een tweede pijler van mijn presentatie zoomt in op het analyseren van de markt. Wie zijn jouw (directe) concurrenten? Welke potentiële klanten wil je benaderen ? Wat zijn mogelijke kansen en bedreigingen die het marktpotentieel kunnen beïnvloeden? Een antwoord op deze vragen levert je heel wat waardevolle info op. Met onze USG Easy app verzamelen we trouwens per expertise, zoals HR, Legal, Finance, Facility, ICT,…, en per regio gangbare freelance tarieven. Ook die info kan erg goed van pas komen.”

“Als derde pijler focus ik op factoren die een impact hebben op het uur- en dagtarief. Denk bijvoorbeeld aan de werkervaring en expertise die je hebt, de grootte van de klant, de sector waarin hij actief is, de aard van de opdracht en het al dan niet aanbieden van extra diensten, zoals het werken op locatie van de opdrachtgever of een versnelling hoger schakelen qua aantal werkuren. Ook het werken in een nichesector of het binnenrijven van een langdurig project kan jouw prijszetting beïnvloeden.”

Een handvol praktijktips

“Tijdens de coronapandemie hadden freelancers het hard te verduren” zegt Joke. “Heel wat contracten werden stopgezet bij opdrachtgevers. Vandaag zien we opnieuw een boost in het aantal freelance opdrachten. Die trend heeft een impact op de prijszetting, waarbij je ook het indexeren van tarieven mag meerekenen. Ik geef elke freelancer de raad om op basis van een solide voorbereiding een fair tarief te bepalen waarin je voor de volle 100 procent gelooft. Hou bij onderhandelingen met opdrachtgevers het been stijf bij pogingen om die prijs onderuit te halen. Jouw dienstverlening en expertise levert klanten heel wat meerwaarde op, en daar mag best een prijs tegenover staan. Mijn tip bij onderhandelingen luidt daarom: zwijgen is goud en voorbereiding is key!”

Gezonde omzet- en margecijfers zijn voor elke freelancer uiteraard belangrijk. Toch is het essentieel om ook de eigen gezondheid goed in het oog te houden. “Bij veel startende freelancers zie je eurotekens in de ogen staan. Ze aanvaarden elke opdracht die hun pad kruist, maar cijferen daardoor vaak ook hun eigen fysieke en mentale welzijn weg. Om dit te voorkomen, is het verstandig om voor jezelf – en eventuele collega’s – een duidelijke businessstrategie te bepalen en deze koers consequent aan te houden. Af en toe ‘neen’ durven zeggen en maandelijks bijsturen waar nodig, zorgt ervoor dat je jouw eigen welzijn niet uit het oog verliest.”

“In dit kader verwijs ik steeds naar de vier V’s: Vertrouwen (zowel in jezelf als in anderen), Verbinding (het onderhouden van sociale contacten), Vermogen (een gezonde focus op kapitaal) en Vitaliteit (het belang van een goede gezondheid). Het resultaat levert een vijfde V op, namelijk Veerkracht.”


Dag van de freelancer: financiën? Doe je zo!

Het aantal plaatsen voor Dag van de Freelancer 2022 is beperkt, snel inschrijven is dus de boodschap!

Schrijf je nu in of kijk op deze pagina voor meer informatie

Tip! Dag van de Freelancers is ook interessant voor hr-managers en inkopers die veel met freelancers samenwerken of dat plannen te doen in de toekomst.

Bekijk de aftermovie van Dag van de Freelancer 2021


Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy