SLUIT MENU

Projectsourcing: talent en knowhow als antwoord op schaarste

Structurele krapte, vergrijzing, gebrek aan arbeidsmarktmobiliteit … onze arbeidsmarkt staat voor een aantal grote uitdagingen. Projectsourcing kan hierop een antwoord bieden. Hoe precies?

“Via projectsourcing kunnen we meer mensen aan het werk krijgen, bij- of herscholen en dat zorgt voor de nodige flexibiliteit in tijden van schaarste.” Dat zegt Natasja Engels, Legal adviser bij Federgon tijdens de Mini Learning ‘Talent en knowhow als antwoord op schaarste’, op 7 juni 2022. Maar wat is projectsourcing? En welke voordelen biedt het voor de overheid, bedrijven en werknemers?

Wat is projectsourcing?

Projectsourcing is de samentrekking van de woorden ‘project’ en ‘outsourcing’ en betekent het inzetten van medewerkers met een bepaalde expertise bij organisaties om een bepaald project uit te voeren. De werknemers van het projectsourcingbureau zijn experts in hun vakgebied: ingenieurs, informatici, financiële specialisten, technici, marketeers, juristen, hr-medewerkers, …

Overheid

  • Projectsourcing draagt bij tot een grotere arbeidsmarktmobiliteit en tot het beheersen van schaarste op de arbeidsmarkt. Medewerkers zetten hun expertise in bij verschillende sectoren en ontdekken daarom nieuwe skills, functies … Dat versnelt het overstappen naar onder meer een knelpuntberoep.
  • Projectsourcingbureaus geven een impuls aan leren en ontwikkelen.
  • Projectsourcing is voor iedereen, van schoolverlaters tot kandidaten die zich willen heroriënteren op de arbeidsmarkt.

Bedrijven

  • Het aanwerven en opleiden van medewerkers gaat gepaard met een grote investeringskost. Mismatch en ontslag loeren om de hoek. Projectsourcing biedt de mogelijkheid om expertise aan boord te halen zonder de risico’s en kosten te dragen van directe aanwervingen.
  • Projectsourcing speelt in op de flexibele schil van bedrijven. Bedrijven kunnen zich blijven focussen op hun core business om hun zo aan te passen aan de trends en veranderingen van de economie.

Werknemers

  • Krijgen een contract van onbepaalde duur en dit zorgt voor voldoende rechtszekerheid.
  • Bouwen een professioneel netwerk op en kunnen zich oriënteren op de arbeidsmarkt.
  • Kunnen zich ontplooien door coaching, opleiding en begeleiding.

Meer weten? Bekijk de Mini Learning ‘Talent en knowhow als antwoord op schaarste’ van 7 juni 2022


Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert