"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Binden én boeien van je kenniswerkers voor succes – het voorbeeld van Silverfin

Een kenniswerker is iemand die waarde genereert door zijn kennis. Wereldwijd zijn er meer dan 1 miljard kenniswerkers. Zij zijn van essentieel belang voor de wereldeconomie en hun rol is de afgelopen tien jaar gegroeid en aangepast. Toen Covid-19 een wereldwijde verschuiving naar werken op afstand forceerde, werden kenniswerkers belangrijker dan ooit tevoren. Zij hebben het potentieel om uw bedrijf vooruit te helpen in een uitdagende omgeving, maar u moet ze wel klaarstomen voor succes.

Cruciaal

Kenniswerkers zijn van groot belang gebleken voor de economie, met name in de afgelopen tien jaar, en zijn nu belangrijker dan ooit, nu de samenleving verschuift naar werk op afstand.

Kenniswerkers, die bekend staan om hun hoge creativiteit en productiviteit, zijn begonnen als in technologie gespecialiseerde professionals zoals webprogrammeurs of webontwerpers en zijn sindsdien uitgebreid met schrijvers, onderzoekers, accountants, ingenieurs, ontwerpers, artsen en meer. De belangrijkste indicator is dat een kenniswerker “denkt” voor zijn werk in plaats van fysieke taken uit te voeren.

Dé uitdaging: binden en boeien van kenniswerkers

Kenniswerkers van jongere generaties zijn eerder geneigd te vertrekken als hun werkplek niet bij hen past. Kenniswerkers hechten veel waarde aan communicatie om hun ideeën aan te wakkeren en productiever te werken.

Om het potentieel van uw kenniswerkers te maximaliseren, is het van cruciaal belang om zowel de uitdagingen als de kansen die zij kunnen tegenkomen te identificeren. Lees hierover in deze bijdrage in Forbes.

Inspirerend voorbeeld van Silverfin

Wat houd je tegen om zelf ook een wervingstrategie voor remote kenniswerkers op te zetten? Met die vraag start Caroline Praet, hr BP bij Silverfin haar bijdrage aan de NextConomy Meetup over ‘Recruiting and collaborating with talent across national borders’. Antwoord van de deelnemers: het is moeilijk om werknemers op afstand betrokken te houden.

Toen Silverfin een achtttal jaar geleden van start-up naar scale-up ging, liepen ze tegen de beperkte arbeidsmarkt aan voor de benodigde niche experten in België. Werven in het buitenland dus. Daarbij is er destijds bewust voor gekozen om niet een plaatselijke hub in een of ander land op te zetten, maar wel remote werk als uitgangspunt te nemen voor een flexibel talentacquisitiemodel. Dat levert, naast vlotte instroom aan geschikte kandidaten, nog bijkomende voordelen op. Denk aan vlottere integratie in het Belgische team versus een apart clubje in een ver-weg-land.

Ook kon Silverfin zo een stimulerende omgeving scheppen voor een team waar ‘remote’ een ‘state-of-mind’ is, die veel vrijheid biedt aan de teamleden en zo hun creativiteit bevordert. Met 30 remote teamworkers, verspreid over 16 verschillende landen, kan je wel zeggen dat hun unieke aanpak erg succesvol is.

Remote als ‘state-of-mind’ in het team biedt veel vrijheid en stimuleert de creativiteit binnen het team.

Bekijk hier de opname van de NextConomy Meetup waarin Caroline Praet vertelt over hun TA-strategy, maar ook over het juridische kader, hoe Silverfin kenniswerkers bindt en boeit. Alvast enkele inzichten en praktijken die Caroline deelt:

  • Wij zijn al tijdens de sourcing fase volledig transparant over wat mensen bij ons verdienen. Iedereen in het team heeft dezelfde voorwaarden, onafhankelijk van in welk land ze wonen; iedereen wordt gelijk behandeld, op de loonlijst of niet.
  • Wij connecteren persoonlijk met elk individu van het remote team. Op vrijdagnamiddag zijn er standaard ‘get-together’ – informele zoom sessies.

Bron: Forbes en de bijdrage (Engelstalig) van Caroline Praet, hr BP bij Silverfin tijdens de NextConomy Meetup over ‘Recruiting and collaborating with talent across national borders’.

Dit vind je mogelijk ook interessant

Andere bijdragen van experten in verband met ‘Internationaal werven en samenwerken met talent over landsgrenzen heen’, die tijdens de NextConomy en ClubVMSA Meetup aan bod kwamen, kan je hier lezen en bekijken:

  1. Elke De Loecker van Manpower Talent Solutions – How to set up the best sourcing strategy
  2. Didier De Keyzer van ING

Eerdere interviews met Stefaan Arryn, VP hr bij Silverfin – hier en hier en met Caroline Praet hier.

Ook deelnemen aan een NextConomy Meetup?

NextConomy organiseert regelmatig open dialogen met een 20-tal hr- en inkoopverantwoordelijken van grote organisaties in België. Wil je er graag bij zijn? Meld je aan bij marleen@nextconomy.be

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy