SLUIT MENU

Nu ook acties in Portugal om platformwerkers beter te beschermen

Portugal wil digitale platformen zoals Uber en Glovo opleggen om een deel van hun chauffeurs in dienst te nemen als personeel, met de daarbij horende formele contracten en voordelen. Een goedgekeurd wetsvoorstel brengt deze verplichting een stap dichterbij.

Portugal is daarmee het volgende Europese land geworden dat de ‘gig economy’ aanpakt.

Het wetsvoorstel, dat donderdag 22 oktober laat door de regering werd goedgekeurd maar nog de definitieve stempel van goedkeuring van het parlement moet krijgen, heeft tot doel duizenden bestuurders van taxi’s arbeidsrechten toe te kennen als werknemers en niet als freelancers.

Europa onderzoekt arbeidsstatus koeriers

Onder druk om met een oplossing voor de hele EU te komen, is de Europese Commissie eerder dit jaar een openbare raadpleging gestart om na te gaan wat de wettelijke arbeidsstatus van koeriers is en hoe hun arbeidsomstandigheden kunnen worden verbeterd. Lees meer.

Platformwerkers uitgebuit

De gig-economie groeide tijdens de COVID-19 pandemie omdat mensen over de hele wereld goederen en voedsel aan huis moesten laten bezorgen en miljoenen nieuwe werklozen stonden te popelen om aan de slag te gaan.

Maar veel digitale platformwerkers zeggen dat ze worden uitgebuit door bedrijven die lage lonen betalen, lange werktijden aanmoedigen en weinig sociale en gezondheidsbescherming bieden.


Bron: Reuters

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy