"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Bedrijven en freelancers: wat is er veranderd sinds 2020?

Sinds 2020 is het aantal sollicitaties en vacatures voor ‘jobs op afstand’ of ‘remote work’ letterlijk ontploft. Eén van de recente publicaties van Beelance: ‘Remote Work Within The IT Sector’ werpt een blik op een bijzonder jaar voor werken op afstand en dit met focus op de IT-sector. Charlotte Ries van iStorm geeft een reactie.

Op basis van een studie van LinkedIn stelt Beelance het Belgische platform voor freelancers in de IT- en digitale sector, vast dat sinds 2020 het aantal sollicitaties en openstaande posities voor remote jobs letterlijk is ontploft. Charlotte Ries, wervingsconsultant bij iStorm, wijst erop dat de crisis de manier waarop bedrijven hierover denken, heeft verruimd, zelfs bij bedrijven die eerder nog huiverig stonden tegenover freelancen. “Bedrijven die alleen profielen van werknemers zochten, staan nu ook open voor contracting. Zij hebben ingezien dat werken vanop afstand de werknemers niet minder efficiënt maakt. In de IT-sector kiezen veel mensen steeds vaker voor het freelancerschap: meer vrijheid, een andere verhouding tot geld en direct beschikbare opdrachten.”

Bedrijven die alleen profielen van werknemers zochten, staan nu open voor contracting.

 

Bron: LinkedIn

Bedrijfsinspanningen

Beelance wijst ook op de verandering in het maturiteitsniveau van werkgevers en klanten. Laurent-Philippe Ham, medeoprichter van Beelance, legt uit: “De meeste freelancers zijn al langer gewend om van thuis uit te werken. Het is nu dus het bedrijf dat zich moet aanpassen: ze moeten beter uitgerust en beter georganiseerd zijn. Organisaties beginnen ook in te zien hoe belangrijk het is om in contact te blijven met hun talentpool. Freelancers die een opdracht met een goed gevoel afronden, zullen maar al te graag terugkomen. Zo creëer je een community van kwalitatieve freelancers, en dat wordt steeds belangrijker!”

Bedrijven beginnen het belang in te zien van het creëren van een kwalitatief hoogstaande freelance community

Versterkt netwerk

In het rapport “Ultimate Guide to Remote Work within The IT Sector” benadrukt Beelance ook het potentieel van werken vanop afstand om het bedrijfsnetwerk te versterken. “Vroeger zaten we allemaal in dezelfde vijver te vissen, we zochten allemaal naar IT-talent in België, drietalig, deskundig en met minstens 5 jaar ervaring. Vandaag is dat netwerk uitgebreid, we kunnen nu professionals vinden over de hele wereld, en dan vooral freelancers. Vervolgens moet je de relatie warm houden zodat mensen bij je terugkomen. Waar ze ook gevestigd zijn, deze kwaliteitsvolle freelancers zullen je op lange termijn helpen, ook na hun opdrachten”, legt Laurent-Philippe Ham uit. “IT is nog steeds een kleine wereld, nieuws gaat snel. Freelancers hebben snel de ronde gedaan bij Belgische bedrijven en zij wisselen informatie met elkaar uit. Een netwerk is heel belangrijk”, voegt Charlotte Ries eraan toe.

Toolbox

Een van de hindernissen bij de aanwerving in de IT-sector is dat kwaliteitsprofielen zich minder aangetrokken voelen tot een bedrijfsomgeving die zij van huis uit niet of nauwelijks kunnen herkennen. Geef kandidaten van bij het begin vertrouwen, vindt Laurent-Philippe Ham. “Vandaag worden bedrijven afgerekend op hun digitale identiteit, d.w.z. de communicatiemiddelen die zij gebruiken. Aan de hand van een job description wil de freelancer weten hoe volwassen het bedrijf is op het gebied van telewerken, en welke technologische hulpmiddelen het gebruikt. Dat zijn immers de tools die de freelancer in staat stellen om in de opdracht te slagen en er zo voor te zorgen dat zijn reputatie intact blijft.”

69% van de freelancers is eerder geneigd om 3 jaar bij een bedrijf te blijven als de integratie goed is verlopen

A good onboarding is the key

Freelance of vaste werknemer: voor Beelance is de basis van elke succesvolle werkrelatie  de integratie binnen het bedrijf. Laurent-Philippe Ham komt terug op een cijfer uit het rapport: 69% van de freelancers is eerder geneigd om 3 jaar bij een bedrijf te blijven als de integratie goed is verlopen. “Isolatie kan een  grote moeilijkheid zijn voor freelancers, en bedrijven moeten hen helpen dit te overwinnen. Ze moeten de freelancers ondersteunen in hun productiviteit, iets wat een goede onboarding vereist.”

Charlotte Ries is het daarmee eens en voegt eraan toe dat ook de volgende stappen in de samenwerking belangrijk zijn: “Het is noodzakelijk een duidelijk idee te hebben van wie waarvoor verantwoordelijk is, wekelijks vergaderingen te houden waarin elkaars rollen opnieuw worden gedefinieerd en om zaken te delen met managers en collega’s die elkaar niet meer elke dag zien. Het voorkomt dat je depressief wordt en je je geïsoleerd voelt.”

Download het volledige rapport via de Beelance-website

Lucie Hermant
Lucie est journaliste, raconteuse d'histoires vraies. Passionnée par les humains, leur courage et les bruits qu'ils font : elle écrit des trucs tout le temps, les dit à la radio souvent, et se passionne pour les podcasts d'inspiration. Parce que rendre le monde (du travail) plus beau, ça passe d'abord par les idées de ceux qui chamboulent le système. Lucie, ce qu'elle aime, c'est donner la parole à ces gens-là. Lucie is journaliste, een echte vertel-ster. Ze is gepassioneerd door mensen, hun moed en de geluiden die ze maken: ze is altijd aan het schrijven, komt vaak op de radio en is gepassioneerd door inspirerende podcasts. De (werk)wereld mooier maken begint immers met ideeën van mensen die het systeem op zijn kop zetten. Lucie geeft hen daarom graag een stem. Bekijk alle berichten van #Lucie Hermant