"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Jouw favoriete werkplek: thuis, in een coworking space of op vakantie?

Costation, workcation of thuis? Op welke locatie werk je het liefst? Freelance copywriter Julie Deneweth (Punttxt), grafisch vormgever Mien Buytaert (Studio Hermine) en uitbater coworking space Nathalie Goovaerts (Friday Cowork) vertellen over hun favoriete werkplek: voor en tijdens de coronacrisis.

De ene freelancer werkt het liefst thuis in alle rust, de ander verkiest het gezelschap van coworkers, terwijl de derde op workcation gaat. Julie, Mien en Nathalie vertellen in dit artikel over hun werkplekkeuze.

Waar werk je en waarom?

Julie: “De afgelopen jaren combineerde ik een inhouse opdracht met losse opdrachten thuis. Maar toen het project bij die opdrachtgever afliep, werkte ik voornamelijk thuis. Ik besefte dat mijn wereld hierdoor erg klein zou worden en ik miste de dynamiek met collega’s. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een coworking space bij mij in de buurt.”

Mien: “Ik bezoek mijn klanten regelmatig bij hen thuis, op kantoor of in een hippe koffiebar. Het grootste deel van de tijd werk ik echter van thuis uit. Een deel van onze woonkamer is omgebouwd tot een gezellige home office. Ik geniet van de rust wanneer iedereen de deur uit is en dan focus ik me volledig op mijn job. Voor mij de ideale oplossing om werk en gezin te combineren.”

Nathalie: “Ik ben eigenaar van Friday Cowork in Antwerpen. Coworking en remote work hebben me altijd enorm geïnteresseerd. En ik ben plannen aan het maken om workcations aan te bieden. Mijn visie is dat je overal moet kunnen werken, ook in een coworking space in het buitenland.”

Welke voordelen biedt je werkplek?

Mien: ”Ik bepaal mijn werkuren zelf. Ik ben de mama die elke dag aan de schoolpoort haar kinderen kan ophalen en toch voluit voor haar job kan gaan. Dat ik bovendien niet meer systematisch in de file sta, geeft me dagelijks enkele uren extra om aan leukere dingen te besteden.”

Welke nadelen biedt je werkplek?

Mien: “Door de coronacrisis moet ik nu mijn werkplek vaker delen met mijn echtgenoot die ook regelmatig thuis werkt. Wanneer de kinderen dan ook nog eens thuis zijn, brengt dat sowieso de nodige stress en gepuzzel met zich mee. Ik mis mijn rustige werkplekje nu wel eens, maar ik probeer ook bewuster te genieten van deze gezellige drukte. Wat helpt is om op voorhand te bekijken welke taken ik kan uitvoeren wanneer de kinderen wakker zijn en welke wanneer ze slapen of opgevangen worden. Waar ik vroeger ’s avonds vaker doorwerkte van zodra de kinderen naar bed gingen, merk ik nu dat ik mijn avonden écht wel nodig heb om zelf even op adem te komen.”

Welke invloed heeft de coronacrisis op je werkplek?

Julie: “Enkele collega-coworkers organiseerden af en toe opvanggelegenheid voor een aantal van onze kindjes. Zo zie je maar dat er creatieve oplossingen ontstaan wanneer de omstandigheden erom vragen.”

Mien: “Het real life contact met mijn klanten is nu weggevallen en alles verloopt hoofdzakelijk online. Ik probeer dit zo goed mogelijk in te plannen zodat ik niet gestoord wordt, maar het gebeurt wel eens dat bijvoorbeeld de oudste toch eens dag komt zeggen. Hoewel ik dit voordien vervelend zou gevonden hebben naar mijn klant toe, kan ik dan nu wel beter relativeren. Ik merk ook gewoon dat niemand hier eigenlijk raar van opkijkt, want we zitten allemaal wel wat in dezelfde situatie.”

Nathalie: “Door de crisis werken er meer mensen thuis. Velen onder hen hebben nood aan afwisseling van hun thuiskantoor of willen niet voltijds meer terugkeren naar hun bedrijf en dan is een coworking space een goed alternatief. Niet alleen voor freelancers, maar ook voor werknemers. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld een abonnement aanschaffen bij ons voor hun medewerkers. Meteen een extralegaal voordeel om nieuw talent aan te trekken.”

Worden workcations de nieuwe trend?

Nathalie: “Ik vind het een hele rare denkwijze dat we maar 8 uur per dag creatief moeten zijn om ook nog twee uur in de file te gaan staan. Bovendien vind ik het een ongelofelijke bullshit dat we in de vier weken dat we op vakantie zijn, niet aan ons werk denken. Zo werkt onze maatschappij niet meer. Werk en privé lopen door elkaar.”

Nathalie: “Een workcation geeft freelancers en werknemers de kans om bijvoorbeeld te overwinteren in Malaga. Overdag aan de slag in een coworking space en in de namiddag de zon op je snoet. Iedereen tevreden.”

Welk advies heb je voor andere freelancers?

Mien: “Ik heb een paar rituelen ingevoerd. Ik ruim bijvoorbeeld ’s avonds altijd mijn bureau op zodat ik mijn werk niet meer zie liggen. Hierdoor sluit ik bewust mijn werkdag af. ”

Nathalie: “Ik vermoed dat het aantal freelancers de komende jaren zal toenemen. De onderhandelingsmacht van bedrijven is niet meer enkel de bedrijfswagen en een mooi loon. Talent wil vooral flexibiliteit. De denkwijze dat we met zijn allen van 9 tot 5 op kantoor moeten werken, verdwijnt. Alleen snappen organisaties dat niet altijd waardoor ze talent missen. Mijn visie over remote work en workcations biedt hierop een antwoord.”

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert