"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Negen nieuwe vormen van werk onder de Europese loep

Nieuwe vormen van werk die sterk verschillen met traditionele jobs kennen overal in Europa een opmars. Deze schare aan vormen van werk beïnvloeden elk op een andere manier de traditionele werkverhoudingen.

Zo veranderen sommige nieuwe werkvormen de relatie tussen werkgever en werknemer, terwijl anderen de werkorganisatie en de werkpatronen beïnvloeden. Nog andere arbeidsvormen onderscheiden zich dan weer door een alternatieve locatie of door werken dankzij informatie- en communicatietechnologie.

Het rapport van Eurofound, Overview of new forms of employment – 2018 update geeft een overzicht van de negen belangrijkste nieuwe arbeidsvormen in Europa.

Wat valt op? Flexibiliteit is hét kenmerk dat in elk van de negen vormen een rol speelt. Hetzij voor de werkgevers, hetzij voor de werknemer. Het Eurofound-rapport biedt een objectieve vergelijking van deze 9 nieuwe arbeidsvormen, met telkens de opportuniteiten voor zowel werkgever als werknemer. Tegelijk belicht het rapport de potentiële gevaren voor werknemers, en dit in een poging om de bewustwording hiervoor aan te scherpen.

Eurofound lijst

Dit is de Eurofound lijst met de 9 nieuwe vormen van werk (Engels) in 28 EU-landen:

  1. Strategic employee sharing
  2. Job sharing
  3. Interim management
  4. Casual work
  5. ICT-based mobile work
  6. Voucher-based work
  7. Portfolio work
  8. Platform work
  9. Collaborative self-employment

Eurofound doet in opdracht van de Europese Unie onderzoek naar sociale- en arbeidsgerelateerde thema’s met als doel de levens- en arbeidsomstandigheden in Europa te verbeteren. Zo maken ze veranderingen inzichtelijk als instrument voor Europese en nationale beleidsmakers.

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy