"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Leiding geven aan freelancers: wat mag en wat niet?

De afwezigheid van enige hiërarchische controle is één van de vier criteria om te bepalen of iemand als zelfstandige werkt of niet. Wat mag je dan als opdrachtgever wel doen?

Open functieomschrijving.

Je mag een freelancer geen gedetailleerde functieomschrijving geven. Hij beslist zelf hoe hij een opdracht uitvoert. Ook bij vaste werknemers kiest HR er vaker voor om een open functieomschrijving te geven. Want elke functie evolueert razendsnel tegenwoordig.

Statuut duidelijk vermelden in gegevens.

Je mag de gegevens van je freelancer niet vermelden op je briefpapier, visitekaartjes of organigram. Je mag zelf geen e-mailadres voor hem aanmaken. Doe je dat wel, dan zegt de rechtbank dat hij toch deel uitmaakt van je organisatie en de bedrijfshiërarchie. Wil je toch de gegevens van de freelancer meedelen? Vermeld dan duidelijk zijn statuut.

Middelen.

Vermijd het ter beschikking stellen van middelen, maar spreek eerder een duidelijke onkostenpolicy af.

Vermijd betaling voor dagen waarop geen prestaties worden verricht, maar spreek een dag- of uurtarief af.

Bedrijfsfeest.

Organiseer je een personeelsfeest, dan mag je ingehuurd talent niet uitnodigen. Een personeelsfeest is enkel voor vaste medewerkers. Wil je toch je freelancers uitnodigen, noem het feest dan anders, bijvoorbeeld nieuwjaarsfeest.

Functioneringsgesprek.

Je mag geen evaluatiegesprek hebben met de freelancer, maar wel een functioneringsgesprek. In zo’n gesprek kijk je naar de toekomst en bespreek je in onderling overleg de doelen die jullie willen bereiken. Laat uit het document blijken dat beide partijen input hebben gegeven en dat de relatie gelijkwaardig is.

Terug naar het overzicht